Læsetid: 4 min.

Dramatisk sejr til Hamas

Hamas' valgsejr skaber en helt ny mellemøstlig virkelighed, som ingen dog tør sige, hvor går hen
27. januar 2006

TEL AVIV - Mens billedet i løbet af i går vendte fra troen på, at Fatah havde vundet en beskeden sejr ved onsdagens palæstinensiske parlamentsvalg, til erkendelsen af, at rivalen Hamas i virkeligheden havde indkasseret en solid sejr - 76 af parlamentets 132 pladser over for 43 til Fatah - forsøgte mange politiske ledere at komme med en forklaring.

"Israels mange, unilaterale skridt har hjulpet til at styrke Hamas," sagde i går Saeb Erekat, der som palæstinensisk chefforhandler og minister uden portefølje er del af den politiske struktur, som vælgerne har afvist. Hele dagen i går indkom der meldinger om, at selvstyrets ministre trådte tilbage, mens præsident Mahmoud Abbas, endnu før det officielle valgresultat forelå hen under aften, pegede på Hamas som den naturlige til at danne den næste regering.

Fatah kommer igen

"Naturligvis har Israel en stor del af skylden for dette," siger Abdel Rahim Barhan til Information. "De har ikke blot undladt at hjælpe Fatah og vores selvstyre, men direkte modarbejdet os ved fysiske lukninger og begrænsninger på snart sagt alle områder, og det, vi ser nu, er resultatet."

Barhan er professor i matematik ved An Najar Universitetet i Nablus og har som nummer 20 på Fatah-listen sikret sig en plads i det nye parlament. Privat har han bopæl i Vestbred-byen Kalkiliya, som er den eneste valgkreds, der kunne opvise en tydelig Fatah-sejr.

"Især i byer som Nablus og Hebron, hvor den israelske besættelse har været meget restriktiv, har folk reageret ved at stemme på Hamas," forklarer han.

En yderligere forklaring er, at den samme israelske besættelse har skabt indre splittelse i Fatah, der derved har haft vanskeligt ved at føre en effektiv valgkamp. Han ser dette som årsagen til, at Hamas ved lokalvalget, der blev gennemført over fire runder i løbet af sidste år, fik sit store vælgergennembrud.

"Fatah i Kalkiliya stod meget splittet og mistede alt," siger han med sin hjemby som eksempel. "Men det er der sidenhen blevet rettet op på, og denne gang førte Fatah en forenet valgkamp i byen og vandt. Bortset fra det har befolkningen haft tid til at gennemskue Hamas og ser, at de ikke er meget bedre til at fremskaffe de store resultater, så bare rolig, Fatah kommer igen. Det er jo demokratiets spilleregler."

Afvisning nedtonet

Den danske valgobservatør Margrethe Auken, der er sendt til regionen af Europa-Parlamentet, kalder det 'et mønstervalg'.

"Jeg er sikker på, at det palæstinensiske valg nu går hen og bliver forbillede for andre lande i regionen," siger hun i en pressemeddelelse. "Uanset hvem der vinder, skal vi respektere folkets valg. De skal nu udpege den regering, de ønsker. Hverken EU, USA eller Israel skal blande sig i processen med at danne en regering."

Den internationale afvisning af samarbejde med et palæstinensisk kabinet med Hamas-deltagelse er dog også gradvist blevet nedtonet og var i går domineret af blandede reaktioner på valgresultatet.

"Det vigtige er, at vi giver udtryk for at være glade for at samarbejde med enhver regering, hvis denne regering er klar til at arbejde med fredelige midler," hed det således i en udtalelse fra EU's kommissær for eksterne relationer, Benita Ferrero-Waldner, der selv besøgte regionen lige før valget.

Over for dette fastholder USA som forventet sin afstandtagen til Hamas, idet udenrigsminister Condo- leezza Rice i går udtalte, at det palæstinensiske valg havde været fair og med stor deltagelse, men at der herudover ikke var nogen ændring i Washingtons opfattelse af Hamas.

"Som vi har sagt, kan man ikke have den ene fod i politik og den anden i terror," sagde hun på World Economic Forum, som finder sted i Davos i Schweiz.

Olmerts dilemma

Israels fungerende ministerpræsident Ehud Olmert reagerede på Hamas-sejren ved at sende veteranen i den mellemøstlige fredsproces Shimon Peres til den jordanske hovedstad Amman for der at drøfte situationen med kong Abdallah.

Og onsdag i næste uge rejser den israelske udenrigsminister Tsipi Livni til lignende konsultationer med præsident Hosni Mubarak i Egypten.

"Olmert står over for en virkelig krise," siger Aluf Benn fra det israelske dagblad Haaretz.

Efter hans opfattelse vil hans rival i den israelske valgkamp, Likud-partiets Benyamin Netanyahu, udnytte enhver tilnærmelse til Hamas politisk, hvorimod en afvisning af kontakt vil udløse internationalt pres, som også kan koste ham dyrt.

"Olmert venter med et udspil, men kan ikke vente evigt," siger den israelske analytiker Gershon Baskin. "Der er et vist håb i, at han ikke med det samme har lukket døren til Hamas, men ser tiden an, og selv om dette nok kan ses som realpolitik og ikke ret meget andet, ligger der dog en vis erkendelse af, at selv om vi nu sidder over for Hamas, kan det ikke nytte noget blot at afvise palæstinensernes valg. Men det hele kommer til at tage meget lang tid nu."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her