Læsetid: 4 min.

'Det drejer sig om timer'

Det er nu, det hungerramte Niger skal hjælpes, men Danida anklages af organisationen Care Danmark for stadig at tøve
23. juli 2005

Verdenssamfundet modtog onsdag hård kritik fra FN's undersekretær for humanitære anliggender Jan Egeland for at have vendt det døve øre til den truende sultkatastrofe i det afrikanske land Niger. Det danske udenrigsministerium meldte hurtigt ud, at Danmark med en bevilling til den private organisation Caritas havde været blandt de første til at reagere på katastrofen, men udviklingsorganisationen Care Danmark kritiserer nu den danske regerings indsats i den hungersnødsramte stat, som er verdens næstfattigste.

"Danida har givet afslag på den lille ekstrabevilling, der kunne redde såsæden i de hårdest ramte regioner til næste år og vil vurdere situationen i Niger igen i august, men lige nu er det et spørgsmål om timer," siger Cares programchef, Lene Østergaard. Care Danmark står for Care Internationals arbejde med forebyggelse af hungersnød i Nigers tre hårdest ramte områder, Diffa, Maradi og Dakoro, og det er op mod 20 års arbejde med at sikre befolkningen mod de dårlige tørkeår, der nu kan gå i vasken.

"Det, vi venter på, er, om folk begynder at spise såsæden," siger Østergaard. "Gør de det, bliver katastrofens omfang endnu mere ekstrem til næste år."

Den 8. juni kom den første brugbare regn i Nigers sydlige region, men da var det for sent. Gennem et år var alle hungersnødens betingelser langsomt, men sikkert faldet på plads: først tørken i regnmåneden august sidste år, så græshoppeplagen frem til oktober, hvor det blev klart, at høsten var slået fejl.

Allerede i februar påbegyndte FN's World Food Programme en nødoperation, og i maj udsendte organisationen en appel for nødhjælp til Niger for 16 millioner dollar. Der kom ikke et eneste svar. Først i de seneste dage, og efter at Egeland har hævet appellen til 30 millioner dollar, er tilsagnene begyndt at komme.

"Verdenssamfundet vågner først, når vi ser billeder af døende børn på tv", sagde Egeland i onsdags til BBC og blev støttet af Verdensfødevareprogrammets repræsentant i Niger, Gian Carlo Cirri, som understregede, at udgifterne til at afværge katastrofen nu eksploderer, fordi verden ikke har reageret i tide.

Følsom lomme

Nigers hungersnød er en bebudet katastrofe, men hvordan vi håndterer den er altafgørende for både den nære og den fjerne fremtid i verdens næstfattigste land.

"Niger er en af de fattige lommer, der er utroligt følsomme," forklarer Anette Reenberg, der er professor i geografi på Københavns Universitet.

"Det ligger i Sahel-regionen, som er økonomisk handicappet, fordi der ikke er adgang til nogen infrastruktur, det er langt fra havne, og det er ikke særlig rigt på mineralske ressourcer. Der er et naturligt svind i nedbør som gør, at man med års mellemrum står i en situation, hvor fødevarerne er helt væk - dels på grund af regnen, som udebliver, dels på grund af græshopper, som rydder hele høsten. Oveni er det et samfund uden noget økonomisk overskud, så folk lever fra hånden til munden uden at kunne opbygge reserver."

Informationschef Michael Nielsen fra Læger Uden Grænser siger:

"Vi advarede allerede i april om, at der var problemer, men ingen lyttede. Nu kommer regntiden, og det gør det meget svært for vores lastbiler at nå frem. 2,5 millioner mennesker er berørt af hungersnøden, og op mod 800.000 børn kan blive voldsomt underernærede og dø langsomt, hvis ikke der kommer fødevarer ind inden meget kort tid."

Læger Uden Grænser har igangsat et af de største ernæringsprogrammer i organisationens historie og planlægger at levere 6.000 tons fødevarehjælp gennem regnen, ligesom også Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp har udsendt appeller om nødhjælp.

Udviklingen truet

Andre har anklaget Nigers regering for passivitet, men ifølge Anette Reenberg er det begrænset, hvad de kunne gøre.

"Sammenlignet med et andet sultramt land som Zimbabwe ligger Nigers produktion meget lavt, og det er meget svært for en så fattig regering at udvikle de komplekse mekanismer, der skal til for at afværge hungersnøden: Det handler blandt andet om at udvikle bæredygtig udnyttelse af ressourcerne og af landbrugsteknologi, men det kræver et aftagermarked, og det er altså svært i Sahel. I nogle år er det faktisk gået godt med kvægproduktionen, men den har så blandt andet været ramt af dumpningen fra EU's overskudslagre. Jeg mener, det er vigtigt at skille diskussionen: Lige nu handler det om fødevarebistand til folk, der dør; bagefter er der den mere langsigtede diskussion om landets produktivitet og forsyningssikkerhed." Lene Østergaard fra Care er ikke helt enig, for den manglende nødhjælp kan på få uger ødelægge årtiers udviklingsarbejde.

"Vi udarbejder strategier sammen med lokalbefolkningen om at forvalte naturressourcerne, at opbygge forråd, kornkamre, som er sikret mod græshopper og mus, om at skabe overskud og sælge når markedets priser er rimelige, om at organisere sig om brønde og husdyrhold. Nigers forfærdelige borgerkrig var en krig om vand og ressourcer, og vi hjælper de fastboende bønder og hyrderne til sammen at lave nogle aftaler om brugen af vand uden konflikter."

"Det hele handler om at forberede befolkningen på de dårlige år, og det har faktisk været en succes. Normalt beskæftiger vi os slet ikke med nødhjælp, men i år har været et ekstremt dårligt år, og derfor måtte vi søge Danida om en million kroner til at levere noget korn til befolkningen i de ramte regioner. Hvis de ikke får det, går de nemlig i gang med at spise såsæden, og så er alt vores arbejde spildt. Men det har Danida afslået til vores store undren."

Slår Cares projekter fejl nu, er det Danmarks penge, der går spildt. Det er nemlig Danida selv, der finansierer det meste af Cares udviklingsarbejde: 70 procent af Care Danmarks budget kommer fra den danske stat, resten fra EU og private donorer. Det var ikke muligt at få en kommentar fra ministeriet før redaktionens afslutning. I mellemtiden har blandt andet Norge overgået Danmarks 2,6 millioner kroner store bidrag til Nigers nødhjælp med et bidrag på 23 millioner kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her