Læsetid: 1 min.

Drømmesmerter

Haller bygger en masse spænding op i ny ungdoms-roman, men den forløses ikke
14. marts 2006

Bent Hallers nye ungdomsroman Kun er en dunkel sag, der bevæger sig i grænselandet mellem drøm og virkelighed, mellem indbildning og realitet, mellem sygelighed og normalitet.

Hovedpersonen, den 14-årige Simon Kun Andersen lever tilsyneladende et helt normalt teenageliv i en mellemstor provinsby med skolegang, venner, håndbold og en velmenende og opmærksom familie med mor, far og lillesøster. Men en nat drømmer han en drøm, der vender helt op og ned på hans tilværelse. Drømmen fascinerer og skræmmer ham fra vid og sans på samme tid. Han tør ikke at sove, for så vil han drømme drømmen om byens mystiske rigmandsdatter, Anastasia, igen. Angsten for søvnen driver den ellers tilforladelige og helt almindelige dreng langt ud. Han eksperimenterer pludselig med stoffer for at holde sig vågen og begynder at skamfere sig selv. Måske for at få smerten op til overfladen, om man så må sige.

Haller bygger hurtigt og effektivt et virkningsfuldt spændingsunivers op, der både gyser og fascinerer. Men det savner forklaring, opklaring og indre logik i forhold til teenagedrengens liv, fantasi og drømmeverden. Haller bygger en masse spænding og mystik op, men den bliver ikke forløst.

Der er også et helt spor, hvor Haller massivt leger med drengens identitet. Igen og igen dukker spørgsmålet op om, hvorvidt han er blåøjet dansker og hedder Simon, eller om han er adoptivbarnet Kun fra Asien med skæve øjne og mørk hud. Men drengens helt flydende selvbillede får sådan set bare lov til at sejle sin egen sø, for Haller griber det ikke og bruger det ikke til noget videre i romanen.

Haller er en dygtig og prisbelønnet børnebogsforfatter, men denne bog er måske faret lidt let gennem tastaturet.

Bent Haller: Kun. Ungdomsroman. Høst og Søn. 160 sider, 169 kr. ISBN 87-638-0365-8.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu