Læsetid: 3 min.

Dukkefilm for alle

Nyt bokssæt viser, at den norske dukkefilmmester Ivo Caprino havde meget mere eventyrligt at byde på end den opfindsomme racerklassiker 'Bjergkøbing Grand Prix'
15. december 2006

Il Tempo Gigante. Racerbilen med to motorer, radar og egen blodbank. Bygget af den opfindsomme cykelsmed Theodore Felgen og hans to gode venner, optimisten Sofus og pessimisten Ludvig, for at vinde Bjergkøbing Grand Prix foran blandt andet sheik Ben Redic Fy Fazan og hans livvagt Emanuel Desperado.

Spilleglæde

De fleste har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Ivo Caprinos klassiske dukkefilm fra 1975, som stadig virker tempofyldt og har masser af lune indfald. Filmen ville være selvskreven til en norsk kulturkanon, ligesom nordmændene gennem mere end en generation har dyrket en række andre dukkefilm fra den i Norge legendariske Caprino. Herhjemme kender få til andre af hans eventyrlige produktioner, men det kan man nu råde bod på med et nyt bokssæt, hvor 13 af hans film er samlet på fire dvd'er.

Ivo Caprino begyndte at lave dukkefilm allerede i 1949, og man kan se hans første sort/hvide produktion Tim og Tøffe, hvor to troubadourer må på mandolinjagt i bjergene. Der bliver skrevet meget om det store arbejde med at restaurere filmene på samtlige dvd'er, men det er faktisk også imponerende, hvor flot de står i betragtning af, hvor mange år de har på bagen. En film som Musik på loftet fra 1950 var den første norske 35 mm farvefilm, og det fantasifyldte musikeventyr, der i samme ånd som Sigurd Barrett og hans mange orkestre forsøger at formidle spilleglæde til børn, har en flot kvalitet og er fint tilpasset til nu at ses i widescreen.

Klassiske eventyr

Lyden er der også arbejdet med, så man kan nyde de mange instrumenter i aktion på børnene Lars og Lottes loft, men det er lidt synd, at man ikke har indspillet nye stemmer.

De børn, jeg har set filmene sammen med, har haft det svært med den gammeldags diktion. De klassiske stemmer har historisk og nostalgisk voksenværdi, men bremser den umiddelbare indlevelse for de mindste.

Ivo Caprino instruerede gennem en årrække flere klassiske eventyr, blandt andet Den standhaftige tinsoldat og Da Askeladen åd om kap med trolden. De første år blev historierne lavet med en særlig mekanisk animationsteknik, som Caprino siden efterlignede, selv om han gik over til stop motion. Nogle af eventyrene virker en smule støvede i dag, selv om der altid er flotte detaljer at nyde i dukkerne og miljøerne.

Andre går stadig rent ind som f.eks. Caprinos filmatisering af Thorbjørn Egners Karius og Baktus, der bliver fortalt som en teaterforestilling med morsom brug af salens orkester til at opbløde den i bund og grund dybt tragiske historie. Fra et forældresynspunkt er det selvfølgelig ikke så heldigt, at man får ondt af de udborede, hjemløse tandtrolde, men sådan er det med figurerne i Caprinos film. De er svære ikke at holde af, selv om de i sekvenser sadistisk hakker løs på de mest smertefulde steder.

Der er meget at opdage og mange overraskelser blandt de korte film, men boksens scoop er naturligvis Bjergkøbing Grand Prix, som også har fået forbedret billedernes stabilitet, skarphed og farve, siden en tidligere dvd-udgave i 2001. Kjell Aukrusts kulørte figurer er altid et gensyn værd, og de danske stemmer (med blandt andet Gunnar Nu Hansen som entusiastisk speaker) går stadig i blodet.

Den film kan samle hele familien i julen, og herhjemme er årets juleplageobjekt blevet en fjernstyret version af Il Tempo Gigante, som Caprino Studios på gentagne opfordringer fra filmens store fanskare har fået produceret.

* 13 film af Ivo Caprino. Region 2. SF-Film De fire dvd'er kan købes enkeltvis eller som en samlet boks. Vil man vide mere om Ivo Caprino, er der en fin introduktion til hans værk på www.caprino.no

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her