Læsetid: 5 min.

... dybt at falde

Megen kritik har været udtalt af måden, man har valgt at fejre H.C Andersens fødselsdag på, men næppe så meget som de seneste dage. Lukkethed, et underskud på op mod 25 millioner og en bestyrelse, der ikke er blevet hørt. Kulturministeren er nu gået ind i sagen
6. maj 2005

Der skulle ikke spares på noget, da H.C Andersens 200 års fødselsdag skulle fejres i Parken for knap en måned siden. Pompt og pragt var kørt i stilling og smilene brede. Fra samfundets ypperste borgere, der havde givet mere end 1.000 kroner for det perfekte udsyn til fejringen, til hoben, der havde købt ståpladsen 150 meter fra scenen til blot et par hundrede kroner.

Alle var glade og forventningsfulde. Selv de folk, der var så fine, at de slet ikke skulle betale for at komme ind var glade. Fodboldspilleren Allan Nielsen kom sammen med René Dif fra Aqua og Anette Heick blev set med en ukendt veninde under armen. Noget stort var i vente.

Lige ved presseindgangen var der rullet en kæmpestor rød løber ud. Den var omkring 20 meter lang og omgivet af store petroleumsfakler, som man ofte ser foran nyåbnede cafeer i det indre København.

I den ene ende af de 20 meter var der gjort plads til sorte limousiner, og i den anden stod en stor H.C. Andersen-skulptur bygget af Lego-klodser. Her stod også aftenens værter generalsekretær Lars Seeberg og Odenses borgmester Anker Boye. De gav hånd til de særligt fine gæster før de forsvandt bag et forhæng af rød velour, men inden gæsterne nåede så langt skulle de lige forbi Natasja Crone, der interviewede de særligt fine gæster til direkte landsdækkede tv. Det så flot ud. Rigtigt og storladent så det ud. Det skulle blive en stor aften. Intet var stort nok til H.C Andersen.

Ikke noget på

H.C. Andersen-ambassadør Roger Moore havde taget konen Kiki ved hånden. De smilede stift over hele hovedet, da de drev gennem velourforhænget og væk fra den jublende hob. Det så næsten adeligt ud, men lige på den anden side af forhænget var forholdene dog en anelse mere beskedne. Det den jublende hob ikke kunne se var, at løberen endte i en gangbro bygget som et stillads. Gangbroen førte lige ned til det mildt sagt noget mindre mondæne presseområde, og selv om Roger Moore og Kiki ikke på noget tidspunkt ændrede ansigtsudtryk, virkede de dog en anelse mere menneskelige, da de få minutter efter interviewet med Natasja Crone sad med hver deres fadøl i et plastikbæger på Parkens langside og så ud over menneskehavet.

Roger Moore lod over for Information høfligt forstå, at han ikke lod sig interviewe og svarede altså ikke på, om han og konen selv havde betalt indgangsbilletten. Men han forklarede dog kort, at han selv skulle optræde, og pegede op på scenen, hvor store navne som Jean-Michel Jarre, Tina Turner og Olivia Newton John senere skulle stå. Noget stort var i vente og Anker Boye og Lars Seeberg smilte.

Regningen

Men smilende stivnede da regningen skulle betales. For mange gratis fadøl var løbet igennem for mange særligt inviterede gæster. Megen kritik har været udtalt af måden Lars Seeberg og co. har valgt at fejre H.C Andersens fødselsdag på, men næppe så meget som de seneste dage:

Efter forskellige historier i pressen de sidste uger måtte HCA-fonden tirsdag gå ud officielt og meddele, at festen havde givet et underskud på 13 millioner kroner. Underskuddet var forårsaget, meddelte fonden, af et manglende billetsalg og for dyre kunstnerhonorar. Alene Tina Turner fik et honorar på en million dollar for at synge to sange plus rejsen til Danmark i et privat jetfly. Ydermere var bestyrelsen i HCA-fonden slet ikke blevet hørt, da man tog beslutningen om at hyre den fallerede rocksangerinde.

Et givent overskud fra showet var egentlig tænkt til bekæmpelse af analfabetisme i Den Tredje Verden, men ABC-HCA-foden, der er oprettet til netop det formål, er nu truet af konkurs.

Underskuddet på de 13 millioner viser sig desuden, at være stærkt underdrevet. Ifølge Berlingske Tidende er fonden også tvunget til at indfri en underskudsgaranti på 12 millioner kroner, som den havde afsat, hvis noget skulle gå galt. Det samlede underskud beløber sig dermed op på op mod 25 millioner kroner.

Pengene skal findes et sted og selv om fonden operere med et samlet budget på godt 230 millioner kroner, vil der blive skåret gevaldigt i et udvalg af de planlagte arrangementer. Endnu har fonden ikke ville røbe, hvor præcis der skal skæres.

En stor del af de 230 millioner kroner er doneret af Bikuben-foden, men langt størstedelen er offentlige midler. I alt 152 millioner skattekroner er blandet ind i fortagendet, men da fonden - grundet Bikubens tilskud - er en blandingsøkonomi er den også privat.

Lukkethed

Det giver altså offentligheden begrænset mulighed for indsigt i HCA-fondens prioriteringer.

Det har været et erklæret mål fra den borgerlige regerings side, at man skulle have flere private midler i den slags kulturelle arrangementer, men skandalen i Parken får nu de borgerlige til at vakle i troen.

Både Venstre og Dansk Folkeparti vil have strammet procedurerne for uddeling af offentlige tilskud til kulturarrangementer. De mener ikke, at de har haft tilstrækkelig mulighed for at følge de godt 150 millioner offentlige kroner, der er puttet i fejringen af eventyrdigterens 200 års fødselsdag. Som medlem af kulturudvalget for Venstre Eyvind Vesselbo sagde til Ritzaus Bureau onsdag:

"Man har normalt kontrol med offentlige midler. H.C. Andersen Fonden har administreret det her på en meget problematisk måde, der har vist os et problem. Jeg mener ikke, at man nogen andre steder kan tillade sig ikke at have kontrol med offentlige midler."

Imens krævede Dansk Folkepartis Louise Frevert, der er næstformand i kulturudvalget, et direkte indgreb fra kulturminister Brian Mikkelsen. Og det fik hun.

Kulturministeren bad bestyrelsen om en omgående redegørelse for showet og krævede desuden en månedlig redegørelse resten af året. Bestyrelsesformand Anker Boye tog ganske pænt imod disse krav, for reelt set kunne han nægte Brian Mikkelsen indsigt.

"Der har været en del opmærksomhed omkring det her, så det er vel meget rimeligt," sagde Anker Bøye

"Jeg vil i hvert fald anbefale bestyrelsen, at vi forholder os positivt til ministerens ønske."

I samme forbindelse undlod Anker Boye ikke at nævne, at ministeren i øvrigt selv har udnævnt tre af de ni bestyrelsesmedlemmer, og at de med undtagelse af Tina Turner-fadæsen kendte alt til sagerne. Det har Brian Mikkelsen ikke kommenteret på, men til gengæld vil han se nærmere på reglerne for åbenhed i private fonde med offentlige midler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her