Læsetid: 4 min.

Dyr time out

4. februar 2000

SENSOMMEREN 1999. Vollsmose-hysteriet er på sit højeste. En inferiør biljagt erobrer TV 2-Nyhedernes åbningsindslag klokken 19.00, eftersom de to unge tyve, der stikker af i en sort BMW, er unge palæstinensere fra Vollsmose.
I de dage redigeres Danmarks toneangivende tv-nyhedsudsendelse ud fra princippet om, at "de rabiate og voldelige andengenerationsindvandrere" (som de kaldes på TV 2'sk) i det østlige Odense er det absolut vigtigste i nyhedsstrømmen.
En socialdemokratisk rådmand, Ruth Larsen, citeres af B.T. for, at "De skal opdrages som hundehvalpe", og foreslår tvangsfjernelse af små brødre til kriminelle unge mænd fra indvandrerfamilier.
Den hårdt pressede Odense Kommune, der under fire årtiers socialdemokratisk ledelse har skabt, vedligeholdt og forværret Vollsmoses problemer, bestiller - mest måske for at få en time out - en halvanden million kroner dyr "helhedsplan" hos konsulentfirmaet Cowi og tegnestuen Domus.
Februar 2000. Efter måneders research og analyse afleverer Cowi og Domus rapporten Helhedsplan for Vollsmose, der indeholder snesevis af nye, uafprøvede forslag og masser af spændende stof til en seriøs Vollsmose-debat. Samme aften bliver der ikke sagt ét ord om Vollsmose i hverken TV-Avisens eller Nyhedernes aftenudsendelser. Til gengæld bliver der plads til indslag om Vagttårnets 100 års fødselsdag og Suzanne Bjerrehuus' kræftsygdom.

SYND. FOR NU er der et solidt grundlag at debattere Vollsmose på. Men det var måske ikke meningen?
Det bliver svært for Odenses byrådsflertal at forklare vælgerne, at man ikke vil følge nogle af helhedsplanens mest radikale og nyskabende forslag, når man -
i hvert fald verbalt - én gang har erkendt, at den hidtidige medicin ikke virker, og at der skal noget nyt til.
Helhedsplanen fra Cowi og Domus søger løsninger uden smålig skelen til galluptal og den aktuelle udlændingedebat på Ekstra Bladets og Jyllands-Postens præmisser.
Hvor en socialdemokratisk statsminister eller borgmester mener at skulle erobre frafaldne vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti ved at give "de fremmede" en stor del af skylden for situationens jammerlighed i almindelighed og liste A's opinionstal i særdeleshed, går konsulenter og arkitekter frisk til opgaven og slår fast, at "den grundlæggende årsag til problemerne i dag er social - ikke etnisk".
Hvor Nyrup forsværger, at Danmark er ved at udvikle sig til et multikulturelt samfund, skriver helhedsplanens forfattere, som ikke har brug for nogens stemmer ved næste valg, at "Velfungerende multikulturelle lokalsamfund er naturligvis også mulige i Danmark - hvis vi vil!"

Helhedsplanen har løsningsforslag fra mange dele af den politiske palet. Der er forslag om at ansætte unge med pletter på straffeattesten i den kommunale forvaltning, som det med et vist held er praktiseret af bydelsrådet på Indre Nørrebro i København, hvor SF og Enhedslisten har flertal. Og en - nærmest nyliberalistisk - ide om at lade nytilkomne indvandrere og flygtninge drive forretning uden for moms- og skattesystemet.
Vollsmoses problemer løses ikke ved at flytte et par blomsterkummer ved Center Øst eller ved at starte endnu et aktiveringsprojekt. Og de 16 millioner kroner over fire år, som Odense Byråd afsatte ved efterårets budgetforlig for - som en avis skrev i september - at "lægge økonomisk vægt bag helhedsplanen" (ha, ha), er peanuts i sammenligning med de reelle behov.
Alene den helt nødvendige forandring af de fysiske rammer vil koste mindst 100 millioner kroner. Og for en halv milliard eller mere - brugt over en årrække - kan man få "meget spændende fysiske forandringer i området og øge områdets generelle attraktionsværdi meget betydeligt", står der i rapporten.

SAMTIDIG MED den økonomiske udfordring står politikerne i Odense over for en demokratisk kæmpeudfordring.
Hvis helhedsplanens grundtanke om at tage udgangspunkt i ressourcer og kvaliteter hos de 10.000 beboere i Vollsmose skal respekteres, forudsætter det en uddelegering af ansvar fra de centrale forvaltninger i Odense Kommune, en fysisk udflytning af medarbejdere til Vollsmose-firkanten og en aktiv inddragelse af beboere - uanset hudfarve og sprogkundskaber - der er helt anderledes seriøs end Odenses halvhjertede og nu kuldsejlede fædregruppe-aktiveringsprojekt.
De byrådspolitikere, embedsmænd og boligselskabsdirektører - alle hvide danskere - der dannede et talstærkt panel ved onsdagens pressemøde på Odense Rådhus, kommer til at rømme nogle af deres magtbastioner i Vollsmose-processen, hvis den skal forløbe i nærheden af de linjer, der skitseres i helhedsplanen.
Direktøren i Boligforeningen Højstrup, Henning Kirk, mener, at pengene er skidt givet ud, hvis der ikke kommer andet ud af Cowis og Domus' arbejde end de 119 sider, som onsdag blev lagt på politikernes bord. Det har han ret i.
Spørgsmålet er, om et flertal i byrådet har modet til at tage det næste skridt, eller om politikerne beklagende vil takke nej til de mange dyre visioner og lade helhedsplanen være en time out til halvanden million kroner. For så i stedet at flytte rundt på blomsterkummerne.ni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her