Læsetid: 2 min.

Er du dyreven, justitsminister?

29. juli 2005

Siden tv i en dokumentarudsendelse i januar 2001 viste seerne danske søers rædselsrejse til slagtebænken i Dortmund i Tyskland, har dyreorganisationer og dyrevenner bearbejdet politikere og ministre for få forbudt de lidelsesfulde transporter.

Ingen har glemt de 24 heste, der uden plads, mad og vand kørtes 2.500 km gennem Europa for at blive slagtet i Syditalien. Billederne af de mishandlede heste fik den daværende fødevareminister Mariann Fischer Boel til at græde krokodilletårer på tv - uden at følge opfordringen fra Dyreetiske Råds formand, Peter Sandøe, om at forbyde transporterne.

Heller ikke 160.000 underskrifter mod lange, pinefulde transporter, indsamlet af dyreværnsorganisationer og dyrevenner, hjalp.

Tv fortsatte de ubehagelige reportager om dyrenes lidelser. En overfyldt svinetransport på vej gennem Tyskland blev stoppet af tysk politi. I vognen lå 93 grisekadavere - blå, oppustede og stive, kvalt af mangel på plads og ilt. Billederne var hæslige. Hverken vognmanden eller svinenes ejer havde tydeligvis respekt for dyrene, men kun tænkt på fortjenesten.

Nu kommer justitsminister Lene Espersen så på banen med en ny bekendtgørelse, der giver dyrene 20 procent mere plads, når de fragtes over otte timer.

Dyreværnsorganisationernes krav har under hele forløbet været, at dyr højst må transporteres otte timer, og at slagtedyr altid skal køres til nærmeste slagteri. De krav har justitsministeren langt fra opfyldt.

Er ministeren mon bange for langbrugets vrede?

Danske Svineproducenters formand, tidligere minkfarmer Torben Poulsen, truede forleden i tv ministeren med alskens ulykker, hvis hun gennemførte de nye arealkrav.En anden landmand erklærede i samme udsendelse, at smertegrænsen var nået med den nye bekendtgørelse. Og det var næppe de transporterede landbrugsdyrs grænse, han mente.

Vrede ord og trusler må ikke stoppe justitsministeren. Tværtimod skal der flere initiativer til, inden hun har sikret de mest elementære krav til dyreetik.

Der blæses på dyrevelfærden i danske svinefabrikker, uden at de skyldige straffes. Dyreværnslovens overordnede krav er nemlig uforenelige med industrialiseret svineavl, som den nu praktiseres i Danmark.

De fikserede søer må befries fra jernstængerne og holdes i løsdrift med halm på gulvet, grovfoder og vand - samt mulighed for at kunne røre ungerne. Det må en mor som justitsministeren kunne forstå.

Løsdrift for søer lovede tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen skulle gennemføres i 2002. Nu er vi i 2005, og de stakkels svinesøer sidder stadig fastspændt mellem jernstænger.

Der er lang vej igen, men vi er mange dyrevenner. Vi håber, at du er en af dem, Lene Espersen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her