Læsetid: 1 min.

E.B.: Dansk vinkel på tysk terrorsag

Ekstra Bladet sætter Dansk iman i forbindelse med sagen om stor terrorsag i Tyskland
5. september 2006

Ekstra Bladet skrev i går med henvisning til den nordtyske tv-station NDR, at den libanesiske student Youssef el-Hajdib, der lagde en kuffertbombe i et tysk regionaltog den 31. juli, var på vej til Sverige via Danmark, da han blev pågrebet på banegården i Kiel den 19. august efter et tip fra den libanesiske efterretningstjeneste. Ekstra Bladet skriver, at den anholdte havde aftalt at skjule sig hos imamen Abu Bashar i Odense. Ifølge Ekstra Bladet skulle den 21-årige libaneser ved anholdelsen have været i besiddelse af en togbillet til Odense og imamens telefonnummer.

Information har søgt at få bekræftet disse oplysninger hos den tyske statsadvokat i Karlsruhe og i indenrigsministeriet, dog uden held. De store tyske aviser har heller intet om denne side af sagen i deres arkiver.

Bashar afivser

Abu Bashar er imam i det islamiske trossamfund i Odense. Han var leder af den delegation, der i december 2005 rejste til Egypten for at lægge pres på den danske regering og Morgenavisen Jyllands-Posten, der i september i fjor offentliggjorde de famøse karikaturer.

Abu Bashar afviser over for Ekstra Bladet ethvert kendskab til den libanesiske terrorist. Men skal man tro el-Hajdibs udtalelser til Forbundskriminalpolitiet, refereret i tyske medier over weekenden, var den danske karikaturstrid under alle omstændigheder et af motiverne til det mislykkede attentat.

Selv om sprængsatsen blev aktiveret, eksploderede bomberne i de to kufferter ikke. El-Hajdib og hans medskyldige, Jihad Hamad, der er anholdt i Libanon, havde misforstået de anvisninger på bombefremstilling, som kan findes på internettet. Derfor fandt politiet i de to kufferter mængder af materiale, heriblandt et telefonnummer, der viste hen til de to gerningsmænd.

De opholdt sig begge som midlertidige studerende i Tyskland.

Jörg Ziercke, chef for BKA, sagde i fredags til ugemagasinet Focus, at den anholdte el-Hajdib skal have sagt, at gengivelsen af de danske Muhammed-karikaturer i tyske aviser var et motiv til deres terrorplaner. Ziercke siger, at el-Hajdib opfatter tegningerne som den vestlige verdens angreb på islam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her