Læsetid: 4 min.

Effekten af det alternative

Mens der årligt forskes for 575 kr. pr patient i etablerede behandlingsformer, bruges der kun 1,13 kr. på forskning i alternativ medicin. For første gang skal et dansk videnskabeligt projekt undersøge effekt og virkning af zoneterapi, meditation og akupunktur
7. april 2006

Syv milliarder. Det er det samlede beløb som den offentlige sundhedsvidenskabelige forskning og medicinalindustrien bruger om året på at udvikle ny konventionel medicin.

I 2003 bevilgede Folketinget 10 millioner kr. til Videnscenter for Alternativ Medicin.

En helt skæv fordeling, når man tager i betragtning, at 21 procent af samtlige danskere i 2002 havde besøgt en alternativ behandler, påpeger Ib Ravn i sin nye bog Forskning i sammenhænge, hvor han kritiserer forskerstanden for at gå mere op i publicering og pleje af egen karriere end at forske i ting, der vil gavne og forbedre livskvaliteten for borgerne.

Virkninger af den alternative medicin er aldrig undersøgt på universitetsniveau herhjemme. Men i disse dage skydes et tværfagligt forskningsprojekt i gang med titlen Effekter og virkningsmekanismer i alternativ behandling, hvor en gruppe læger, sociologer, psykologer, en økonom, samt forskere fra idræt, filosof og folkesundhedsvidenskab - alle fra Københavns Universitet - går sammen om at undersøge hvorvidt zoneterapi, akupunktur og meditation virker på udbredte sygdomme som kræft, gigt og sklerose.

10 millioner kroner har forskerne i ryggen, knap halvdelen fra den offentlige kasse. Patienterne i de to sygdomsgrupper er blandt de mennesker, der oftest benytter sig af alternative behandlinger.

Et marked til tre mia. kr.

"Op mod halvdelen af den danske befolkning har benyttet sig af alternativ behandling på et tidspunkt. Danskerne bruger årligt to til tre milliarder kr. til forskellige alternative behandlingsformer ud af deres private lommer. Men nogle af os mener, at de grundlæggende sygdoms- og sundhedsopfattelser i samfundet kunne trænge til en kulegravning. Vi vil undersøge videnskabeligt, om sygdom og sundhed kan forstås på flere måder, end det er almindeligt," siger professor Bo Jacobsen fra Sociologisk Institut og Amterne og Kommunernes Forskningsforskningsinstitut, der leder det tre-årige forskningsprojekt.

"I fremtiden vil folk blive ældre og ældre, og det er fuldstændig afgørende, hvordan helbredet bliver mellem 60 og 100 år. Hvis ikke samfundsøkonomien og velværet skal væltes over ende, så er det eneste fornuftige at udstyre folk med midler til at tage vare på deres eget helbred, så de kan gå mere aktivt ind i det, end det har været almindeligt tidligere," siger Bo Jacobsen.

Forskerne vil gerne forstå, hvad der sker i rummet mellem en patient og f.eks. en zoneterapeut, en akupunktør eller en meditationsinstruktør.

Man hører mange historier om, at alternative behandlingsformer virker på nogle mennesker og nogle gange med forbløffende styrke. Indtil videre har det bare været utrolig svært at belyse effekterne statistisk i store gennemsnitsundersøglser.

"Men hvis det nogle gange virker på nogle, hvad er det så, der sker i rummet mellem de to personer, og hvilke sygdoms- og sundhedsforståelser bliver aktiveret hos patienten? Hvis vi taler om zoneterapi eller akupunktur, så er det tryk under foden eller en nål i et bestemt punkt, det handler om. Men det kan også være, at den helhedsvirkning af de berøringer patienten udsættes for, måske virker beroligende," siger Bo Jacobsen.

Endelig kan det være den omsorg, der er forbundet med behandlingerne, der gør, at patienten føler sig vel modtaget og forstået. Behandlerens intuitive forståelse kommunikerer til patienten, hvad der er på spil hos vedkommende.

En form for psykisk omsorg eller interesse, der leder behandleren hen på en helhedsopfattelse af patienten og en mere intuitiv forståelse for, hvad der skal styrkes hos en patient.

Det kan være uhensigtsmæssige forhold i familien eller på arbejdet eller en hensygnet livsførelse, der fører til overdreven træthed.

Ud af rummet

En af de metoder, projektet vil benytte sig af, er meget detaljerede dybdeinterview med patienterne efter endt behandling eller meditation. Hvad har de erfaret af kropsfornemmelser, følelser, lettelser og forværrelser?

Forskerholdet har desuden tilknyttet en immunolog, der via blodprøver kan teste, om immunforsvaret forbedres af behandlingerne. International forskning har peget på, at meditationsformen mindfulness f.eks. kan virke mod angst og stress og styrke immunforsvaret i forhold til influenza.

Et lignende forsøg på at undersøge den alternative behandling med videnskabelige metoder på bl.a. Rigshospitalet er tidligere løbet ud i sandet. Derfor er der i dette projekt etableret en samarbejdskontrakt, som giver forskerne fuldt råderet over forskningsresultaterne.

Men forskerne vil også være nødt til at nærme sig feltet på en ny måde, eftersom nogle af behandlerne mener, at for meget observation kan ødelægge det, der sker i rummet, hvor behandler og patient befinder sig.

"Det er svært, men den videnskabelige kontrol skal være intakt, så vi må finde på nye måder at deltage på, f.eks. ved at bruge båndoptager eller video," siger Bo Jacobsen.

Ifølge Ib Ravn bruger amerikanerne 115 millioner statslige dollar (ca. 700 mia. kr.) årligt på at indsamle og forske i alternativ medicin. Karolinska Institutet i Stockholm tilbyder de vordende læger orienteringskurser i alternativ medicin, mens der i Storbritannien findes homøopatiske hospitaler og i Frankrig homøopatiske universiteter.

Forskningsprojektet har søgt støtte hos Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom, uden held.

- Men når der bruges syv milliarder kroner på forskning i konventionel medicin, hvorfor sidder forskerholdet så med sølle 10 millioner, hvoraf kun halvdelen stammer fra det offentlige?

"Det har vi også spurgt os selv om. Mit gæt er, at vi har et meget veletableret medicinsystem, som der er utrolig meget godt at sige om, men som det ikke er lykkedes at indoptage alternative forståelsesmodeller i en udstrækning, så det bliver omsat til forskning," siger Bo Jacobsen diplomatisk.

Han håber på at få fast grund under fødderne med dette projekt og derfra gå videre til en systematisk afprøvning af alternative behandlingsformer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her