Læsetid: 2 min.

Efterretningschef frygter borgerkrig

Ligesom det gik bedre med træningen af en irakisk hær og politistyrke, synes Bush-regeringen at have mistet grebet om den politiske situation. Magttomrummet øger chancen for sekterisk vold
2. marts 2006

BOSTON - Fortsat sekterisk vold mellem den shia- og sunnimuslimske befolkning i Irak kan få "katastrofale følger" for situationen i hele Mellemøsten.

Det advarede den amerikanske præsidents personlige efterretningsrådgiver, John Negroponte, i en høring i USA's senat tirsdag. Negroponte er tidligere ambassadør i Bagdad og blev for et år siden udnævnt til koordinator for USA's forskellige efterretningstjenester.

Advarslen faldt mindre en uge efter bombningen af shia-muslimernes moské og hellige al Askariya-skrin i Samarra. Terrorattentatet udløste gengældelsesangreb fra shia-militser mod irakiske sunnier og deres moskeer i de følgende dage og på et tidspunkt frygtede de amerikanske regeringsembedsmænd, at en borgerkrig var brudt ud. Det blev indført spærretid i tre døgn i Bagdad. Mandag erklærede den amerikanske ambassadør Zalmay Khalilizad, at det værste var overstået. "Vi var på randen af en borgerkrig, men nu går det i den rigtige retning," kunne han beroligende meddele fra Bagdad.

Men i Washington ser man noget mere alvorligt på den højspændte situation i Irak. Den umiddelbare bekymring går på det magttomrum, som er opstået efter parlamentsvalget i december. USA presser på for at få dannet en samlingsregering med deltagelse af shiitiske, kurdiske, sunnimuslimske politikere. Men udsigten til et positivt resultat bliver mindre dag for dag.

Negroponte sagde, at kun en prompte regeringsdannelse vil kunne hindre en fuldtonet borgerkrig. "Hvis kaos sætter ind og de demokratiske kræfter lider nederlag, ville det få konsekvenser for resten af Mellemøsten og hele verden." Borgerkrig i Irak kunne få sekterisk vold mellem shia-muslimer og sunnier (som udgør det overvældende flertal af verdens 1,2 mia. muslimer) i andre lande til at blusse op, sagde Negroponte.

Skrøbelig situation

Lederen af det amerikanske forsvars efterretningstjeneste, generalløjtnant Michael Maples, ville ikke kalde den aktuelle situation i Irak en borgerkrig. "Men de grundlæggende forudsætninger eksisterer. Situationen lige nu er meget skrøbelig. Hvis volden skulle fortsætte, hvis al-Qaeda iværksætter flere angreb, ville følgerne blive yderst alvorlige."

Førende shia-muslimske medlemmer af forretningsministeriet skulle være voldsomt irriteret over den amerikanske støtte til sunni-politikeres medvirken i en regering og føle sig krænket over den direkte amerikanske indblanding. Men for præsident George W. Bush står meget på spil. Den amerikanske opinions tålmodighed er tæt ved at løbe ud. I en meningsmåling fra CBS News bliver Bushs håndtering af situationen i Irak kun bifaldet af 30 pct., et fald fra 37 pct. i januar. Et overvældende flertal på 62 pct. af de udspurgte er pessimistiske med hensyn til udfaldet af besættelsen og præsidentens popularitet er faldet til 34 pct.

Selv amerikanske soldater udstationeret i Irak har opgivet modet. Tidligere har Bush-regeringen kunnet henvise til deres angivelige kampgejst og optimisme om fremtiden, når den ene meningsmåling efter den anden registrerede faldende opbakning til krigen i USA. Men det påskud kan ikke bruges længere.

I den første meningsmåling af amerikanske soldater udstationeret i Irak (2/3 er på deres anden eller tredje rotation) foretaget af Zogby International og LeMoyne College siger 72 pct. af de 944 personligt udspurgte soldater, at de ønsker USA ud af Irak indenfor et år. Næsten en tredjedel mener, at USA bør trække sig ud med det samme. Kun 23 pct. støtter Bushs argument, at styrken skal "blive så længe det tager at løse opgaven".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu