Læsetid: 4 min.

Egen avl

14. juli 2005

Først: Sandsynligheden for at blive offer for et terrorattentat er forsvindende. Risikoen for at komme af dage i New York, Madrid, London eller København som resultat af en selvmordsaktivists bombedåd er for ingenting at regne mod risikoen for at blive offer for trafikulykker eller tobaksrygning. Statistisk set giver det ingen mening, hvis man nu begynder at kigge sig over skulderen, får koldsved af efterladte poser eller på anden vis lader sin personlige livskvalitet erodere af angst.

Dernæst: Der er blandt sagkyndige ingen tvivl om, at den internationale terrorisme har bevæget sig ind i en ny, foruroligende fase. De britiske myndigheders karakteristik af de fire gerningsmænd bag London-attentaterne som unge, britiskfødte statsborgere med pakistanske rødder er, med britiske mediers ord, "det værste mareridt", der nu er blevet virkelighed. Fordi terroristerne er 'hjemmegroede': produkter af det britiske samfund snarere end hellige krigere udsendt fra Tora Bora-bjergene eller andetsteds i den arabiske verden, hvor al-Qaeda-netværket hidtil har rekrutteret sine attentatmænd.

Al-Qaeda er i dag en globaliseret bevægelse af autonome celler uden central kontrol, der kan opstå overalt, hvor betingelserne er de rette. "Vi har nået det punkt, hvor jihad er blevet selvsupplerende," siger den amerikanske terrorekspert, tidligere CIA-analytiker Michael Scheuer. Og får følgeskab af al-Qaeda-kenderen Bruce Hoffman fra tænketanken RAND Corporation, der frygter "endeløs krig."

"Det ser ud til, at de har bedømt, at de blot behøver ét større terrorangreb om året i en ny hovedstad for at opretholde samme grad af frygt og bekymring". Og samtidig opretholde den synlighed, der sikrer løbende rekruttering af nye terror-aspiranter, siger Hoffman.

Den al-Qaeda-filial, der hævder at stå bag terrorangrebene i Madrid og London - Abu Hafs al-Masri-brigaden - advarer i en meddelelse på internettet om, at Danmark nu står øverst på listen over terrormål. Ingen ved, om brigaden var involveret i Madrid og London, endsige har kraft til at slå til i København. Det er heller ikke pointen. Pointen er, at der i dag er såkaldte rammebetingelser for, at unge muslimer, født og opvokset her i landet, kan føle sig inspireretde af appeller om at gå i andre hellige krigeres fodspor og øve blodig terrordåd mod uskyldige københavnere. Disse rammebetingelser er:

- En personlig desperation over at leve som udstødt i et samfund, der ikke bryder sig om én, reelt ikke ønsker at integrere én eller give én fremtidshåb i form af arbejde og anerkendelse. Dertil et samfund, der fremtræder moralsk opløst, besat af materialistisk, åndløs stræben.

- Et raseri over, at dette land tillader sig at deltage i en krig i et muslimsk land - Irak - hvor ti tusinder uskyldige dræbes med afsæt i en løgn om masseødelæggelsesvåben og en præsidents ambition om at beskytte egne borgere ved at forlægge terrorkrigen til et fjernt land, hvor civile ofre ikke tæller.

- Dertil en eksponering for radikal religiøs propaganda, som for den desperate og isolerede tilbyder en form for højere mening - ultimativt et fællesskab i døden - og som i et vist omfang kan komme fra stedlige mullaer, men i dag i højere grad strømmer fra det internet, der er blevet al-Qaedas vigtigste instrument til påvirkning og rekruttering.

Det er før set, at marginaliserede grupper trækker sig ind i mental isolation, hvor forskruede virkelighedsopfattelser trives og brug af dødelig vold retfærdiggøres. Rote Armé Fraktion i Tyskland og Blekingegadebanden herhjemme er eksempler hentet fra vor egen kristne kulturkreds. Bruce Hoffman siger, at hvis dagens terrorist-frembringende mekanismer skal brydes, må de vestlige lande forholde sig til de 'bagvedliggende årsager'. Kun derved kan de fjerne den appel, som islamistisk radikalisme har til nogle personer.

Osama bin Laden vil næppe indstille sin propaganda, hvis USA, Storbritannien og Danmark trækker sig fra Irak - som bekendt startede al-Qaeda sit virke før Irak-krigen - men ikke desto mindre mener Michael Scheuer, at USA må se at komme ud af Irak, fordi tilstedeværelsen er en foræring til Osama bin Laden og p.t. den konkrete begrundelse, som Abu Hafs al-Masri-brigaden bruger for at opildne til terrorangreb mod det krigsførende Danmark.

Den anden bagvedliggende årsag - den manglende integration - er nok så afgørende. Hvis ikke det danske samfund finder ud af at favne sine unge muslimske medborgere, give dem tro på og loyalitet over for dette samfund, så kan man komme med nok så meget politi i metroen og PET-overvågning af mistænkelige miljøer - rekrutteringen til terrordåd blandt de mest desperate vil fortsætte.

Moderate muslimske ledere og forbilleder i et samfund som det danske har netop nu et afgørende ansvar. Kun de kan retlede det mindretal af unge, der har fået islam galt i halsen, og forklare, at det er mod profetens bud at avle had og slå uskyldige ihjel. Kun de kan formidle den afbrudte dialog med det omgivende samfund. Men det nytter alt sammen ikke meget, hvis samfundet ikke har noget reelt at tilbyde de pågældende. For terroren er i dag af egen avl.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu