Læsetid: 2 min.

Egyptiske kvinder bliver omskåret i stort omfang

Debat i forbindelse med en piges dødsfald på et egyptiske hospital har fået lovinitiativer på benene, men det ender nok med en mellemløsning, mener lokale iagttagere
10. juli 2007

TEL AVIV - De egyptiske myndigheder har først reageret to uger efter, en 12årig pige døde under clitori-dektomi, hvilket også kendes som kvindelig omskæring.

Sagen blev kendt, da forældrene til Budour Ahmad Shaker anmeldte den private klinik i hjembyen Maghagha, 125 km syd for Cairo, for lægesjusk.

Men den blev først et nationalt anliggende, da kvindesagsgrupper begyndte at stille spørgsmål, ikke om hvor lægerne havde begået fejl under indgrebet, men om hvorfor omskæringen overhovedet havde fået lov til at finde sted.

"Da sagen blev hævet op til at være et spørgsmål om menneskerettigheder og respekt for kvindens krop, blev den så principiel, at myndighederne måtte gøre noget," siger en medarbejder ved Ibn Khaldun Centeret for Udviklingsstudier i Cairo.

"Indtil nu har flere moderate religiøse ledere advaret mod denne praksis. De har sagt, at indgreb af denne art er imod religionen, men stadigvæk har ingen gjort noget."

Fatwa mod omskæringer

Sagen har afstedkommet en stor offentlig debat i Egypten. Kort efter pigens død samledes omkring 3.000 mennesker i en protest-demonstration, hvilket fik muftien på det islamiske Al Azhar Universitet, sheikh Ali Gomaa til at udstede en religiøs dom, en fatwa mod omskæringerne.

"Traditionen for omskæringer i Egypten i vor tid er forbudt, forbudt, forbudt," sagde muftien ved den lejlighed.

Måske fordi universitetet og Hosni Mubaraks styre står så tæt på hinanden, rykkede landets førstedame, Suzanne Mubarak, ud med et løfte om at stille sig forrest i kampen mod kvindelig omskæring, og dette har nu tvunget sundhedsministeriet til at udstede et decideret forbud.

Nu forbereder Egyptens parlament en lov, der vil kunne idømme enhver, der foretager omskæring af piger store bøder eller fængselsstraf.

"Hvad virkelig slog mig var, at se muftien udstede sin fatwa mod omskæringer efter, at så mange muftier har sagt, at det er irreligiøst at lade en kvinde forblive uomskåret," skrev den fremtrædende kvindesagsaktivist Nawal al Saadawi i sidste uge i dagbladet Al Masri al Yaum.

Egypten er blandt de 28 lande, som nu også indgår i, hvad der kaldes 'omskæringsbæltet' tværs over Afrika syd for Sahara. Men mens lande som Senegal, Togo og Nigeria mod Vest er kommet langt ved hjælp af streng lovgivning, er denne praksis fortsat udbredt netop i lande som Sudan og Egypten mod øst i Afrika.

Udbredt praksis

Ifølge tal fra WHO bliver 95 pct. af alle kvinder omskåret i visse dele af Egyptens sydlige og fattigste dele, og meningsmålinger foretaget af en egyptisk privathjælpeorganisation viser, at mønsteret kan blive vanskeligt at ændre i praksis. Heraf ser man, at 80 pct. af alle kvinder i landdistrikterne og 73 pct. i byerne går ind for omskæring.

"I sagen ligger nemlig også modsætningsforholdet mellem centralregeringen i Cairo og de islamiske bevægelser, som står stærkt i de sydlige dele af landet," siger den egyptiske journalist Muhammed el Sayed.

"Derfor er det meget muligt, at sagen ikke ender med et decideret forbud, men med en eller anden form for mellemløsning."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her