Læsetid: 2 min.

Ehudgrad

Kadima-partiet selv hænger godt sammen, fordi den interne kritik af premierminister Ehud Olmert er lammet af frygt for fremtiden. Og så længe det er tilfældet, vil koalitionspartnerne i det bredest sammensatte israelske kabinet i mange år også hænge ved. Selvom Olmerts vælgertilslutning er faldet til 2-3 procent, og 68 procent af israelerne ønsker ham bort, sidder han derfor ganske fast, og heri ligger det egentlige problem. Han er der nemlig, men er om muligt endnu mere handlingslammet, og dermed står enhver proces over for palæstinenserne totalt i stampe. Premierministeren er blevet et belejret "Ehudgrad", som en oppositionspolitiker formulerer det, og mens dette personorienterede drama trækker ud i nye absurditeter, er resten af den sønderrevne region offer for stilstanden. Som en kommentator udtrykte det, kan man derfor kun håbe på, at nogen vil overtale Olmert til at tage konsekvensen, så den del af Mellemøsten kan komme videre.
3. maj 2007

Det libanesiske Hizbollah betragter den israelske Winograd-rapport, der har kulegravet de israelske beslutninger op til og under sidste sommers 34 dages krig, som en klar sejr. Som for at understrege sit syn på den israelske modstander, ledsagede bevægelsen fejringen med et billede af den israelske forsvarsminister, Amir Peretz, der ser på fronten gennem en kikkert med begge de beskyttende klapper for glassene.

Den almindelige amatørisme eller forstillelse, som billedet udstillede på det tidspunkt, er også et af hovedsynspunkterne i rapporten. Den placerer et tungt ansvar på Peretz for at have manglet militær indsigt til beslutninger, han traf alligevel. Den retter anklager mod nu afgåede forsvarschef Dan Halutz for at have udnyttet denne lakune til at træffe egne beslutninger sammen med en uforberedt generalstab, og først og fremmest lægger den det endegyldige ansvar på den formelle chef for det hele, ministerpræsident Ehud Olmert.

Alligevel ser Olmert ikke ud til at have tænkt sig at gå af. Halutz har taget konsekvensen og Peretz kan være gået når disse linjer læses. Han har allerede længe været under stærk belejring i sit eget Arbejderparti.

Men kommissionen bag rapporten har ingen beføjelse til at kræve Olmert fyret. Den kan kun anbefale. Og det virkeligt penible ligger i, at selvom Winograd betragtes som særdeles belastende i forhold til rapporter efter tidligere krige, erklærer ministerpræsidenten frejdigt, at han har til hensigt at blive for at foretage den nødvendige politiske oprydning.

Samtidig er Olmert gået til modangreb. Han har sagt til sin udenrigsminister, Tsipi Livni, at hvis hun ikke indstiller kritikken af sin chef, bliver hun afskediget, mens han bortforklarer alle andre anklager på bedste beskub.

Selvom en minister allerede har valgt at gå i protest, kan Olmert gøre dette med relativ sindsro. Fordi et nyvalg ser ud til at føre til flere alvorlige stemmeskred mellem partierne, er kun få parlamentarikere indstillet på denne mulighed. Kadima-partiet selv hænger også godt sammen, fordi den interne kritik af Olmert er tilsvarende lammet af frygt for fremtiden. Og så længe det er tilfældet, vil koalitionspartnerne i det bredest sammensatte israelske kabinet i mange år også hænge ved.

Selvom hans vælgertilslutning er faldet til 2-3 procent og 68 procent af israelerne ønsker ham bort, sidder han derfor ganske fast, og heri ligger det egentlige problem. Han er der nemlig, men er om muligt endnu mere handlingslammet, og dermed står enhver proces overfor palæstinenserne totalt i stampe.

Ministerpræsidenten er blevet et belejret "Ehudgrad", som en oppositionspolitiker formulerer det, og mens dette personorienterede drama trækker ud i nye absurditeter, er resten af den sønderrevne region offer for stilstanden. Som en kommentator udtrykte det, kan man derfor kun håbe på, at nogen vil overtale Olmert til at tage konsekvensen, så den del af Mellemøsten kan komme videre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her