Læsetid: 2 min.

'Det er Ejvind, nu skal du høre-'

En af efterkrigstidens vigtigste politiske skribenter. Med sit helt ufattelige engagement og sin utrættelige søgen efter bedre svar end de eksisterende har Ejvind Larsen påvirket samfundsudviklingen mere end de fleste, skriver tidligere chefredaktør David Trads i bogen 'Efterskrift', som giver et indblik i højdepunkterne fra 50 års journalistisk åndsarbejde
1. september 2005

Det øsregnede den dag, da Ejvind for første gang skulle besøge os derhjemme. Jeg så ham nede på vejen - på cykel og iført et gigantisk regnslag - og med sit normalt så iltre hvide hår slået helt ned i panden af regnen. Han lignede sit ry. Mens han gik op ad trappen, begyndte han at tale. Ivrigt. Gestikulerende. Omfangsrigt.

Det var noget med olien og de fossile brændstoffer og præsident Bush og statsminister Fogh Rasmussen og den afsluttede Afghanistan-krig og den snarlige Irak-invasion og samarbejdslinjen under Anden Verdenskrig og om Informations rolle og om-

Der gik tre kvarter. Så stoppede Ejvind og lyste op i et stort smil:

"Jeg er utroligt opmuntret af at høre, hvad du mener, David. Utroligt opmuntret. Det skal du vide. Jeg kan mærke, at du har det, som skal til for at løfte avisen videre!"

Så tog han regnslaget af. Ikke at det havde generet ham, men fordi jeg så jordnært havde spurgt, om ikke han ville have det af herinde. Han havde allerede snoet mig - endnu en ny chefredaktør - om sin lillefinger.

Jeg havde glemt, at jeg slet ikke havde sagt noget endnu - men kun målløst havde fulgt den energi, som Ejvind havde udfoldet, fra det sekund han trådte ind ad døren. Han havde besnæret mig - ikke bare, men også, med sine umådeligt venlige ord - men langt vigtigere ved, at han, denne store institution i dansk presse, allerede under sin indledning havde åbnet mine øjne for nye indfaldsvinkler til kendte problematikker.

Ejvind er nemlig en øjenåbner. Man får simpelthen udvidet sin egen begrebsverden, når man læser ham eller samtaler med ham. Jeg mener samtaler - også selv om jeg godt ved, at mange synes, at man slet ikke får et ord indført. Det gør man. Ikke så mange som Ejvind, bevares, men nok til, at man går beriget fra ham. Fordi det mest spændende (næsten) altid kommer fra ham.

Han har altid noget på hjerte - og det er vendt og drejet og vurderet og revurderet med en hel hoben af kontakter i et netværk, som er så vidt forgrenet, at det er vanskeligt at forstå, hvordan han kan nå at pleje det. Det, han fortæller den, han taler med, er altid med til at skubbe argumenterne i en ny retning - til at stimulere og befrugte debatten.

Da Ejvind blev journalist på Information i 1955, var H.C. Hansen statsminister - og efter ham er fulgt Viggo Kampmann, Jens Otto Krag, Hilmar Baunsgaard, Anker Jørgensen, Poul Hartling, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen. Ejvind har altså overlevet ni danske statsministre! Det overgås vist kun af Fidel Castro på Cuba, der har overlevet ti amerikanske præsidenter!

David Trads var chefredaktør på Dagbladet Information 2002-2004

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her