Læsetid: 2 min.

Ekspansion under pres

Danish Crown er i dag en multinational koncern, der breder sig ud over kloden i håb om at overleve konkurrencen
2. maj 2005

Én synsvinkel er, at Danish Crown er en hårdt presset virksomhed, der afskediger sine hjemlige medarbejdere og ikke formår at give samme indtjening til sine ejere, svineproducenterne, som man gør i en række europæiske nabolande

En anden synsvinkel er, at Danish Crown er en fremstormende, stærkt ekspansiv og i høj grad globaliseret virksomhed, der vokser via virksomhedsopkøb og nyanlæg kloden rundt.

De to synsvinkler er ikke i modstrid. Det danske andelsselskab ekspanderer aggressivt på den globale scene i håb om, at det kan sikre fortsat lønsomhed hos de hjemlige andelshavere.

Det, der startede med et lille andelsslagteri i Horsens i det 19. århundrede, er i dag en global koncern, der ejer 45 produktionsafdelinger og 77 salgsafdelinger samt beskæftiger over 10.000 medarbejdere i sammenlagt 24 lande uden for Danmark.

Danish Crown-koncernen ejer internationalt opererende datterselskaber og virksomheder som Tulip, DAT-Schaub, Flagship Foods, Plumrose, DBC, SFK, Emborg Foods, ESS-FOOD og Sokolow. Alene inden for de seneste to-tre år har man opkøbt eller investeret i nye virksomheder i Storbritannien, Tyskland og Polen. I forvejen ejer koncernen virksomheder i bl.a. USA og Kina.

Med en samlet koncern-omsætning på 44,4 milliarder kr. i regnskabsåret 2003-04 er Danish Crown-koncernen i følge eget udsagn verdens største kødeksportør, herunder verdens største svinekødseksportør - næsten så stor som USA og Canada tilsammen. 90 pct. af det, man producerer, sælges internationalt og indebærer ifølge Danmarks Statistik, at svinekød er Danmarks fjerdevigtigste eksportartikel. I 2004 indbragte svinekødseksporten 25 mia. kr. - 5.000 kr. pr. dansker.

I Danish Crowns årsberetning for 2003-04 angives årets resultat til 1,26 milliarder kr.

"Men du må ikke skrive, at vi har et overskud på over 1,2 mia. Det er en misforståelse," siger koncernchef Kjeld Johannesen.

Som andelsselskab ejet af 18.000 svineproducerende andelshavere betaler Danish Crown næsten hele overskuddet tilbage til producenterne. Afregningen til svinebønderne er deres udbytte af produktionen og et mål for koncernens konkurrencedygtighed.

"Polakkerne, tyskerne, spanierne, hollænderne, franskmændene, svenskerne og briterne betalte i 2004 højere afregningspriser til deres landmænd, end vi var i stand til. I den forstand er vi altså ikke konkurrencedygtige," siger Kjeld Johannesen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her