Læsetid: 3 min.

Ekstra Bladet bakker op om Hans Engell

Mens beskyldningerne hagler ned over Ekstra Bladets chefredaktør, er der 100 procent opbakning fra avisens tillidsmand og bestyrelsen i JP/Politikens Hus
24. november 2005

"Velkommen på forsiden".

Hans Engell får lov til at smage sin egen medicin i denne måneds udgave af fagbladet Journalisten. Med fede typer på forsiden bliver Ekstra Bladets chefredaktør hængt ud for sin dobbeltrolle i Dan Lynge-sagen.

Ifølge Journalisten er læserne og Ekstra Bladets journalister i to et halvt år blevet ført bag lyset i sagen om eksrockeren Dan Lynge, som bladets øverste chefredaktør, Hans Engell, gang på gang har nægtet ethvert kendskab til.

Nye dokumenterer afslører imidlertid, at Hans Engell over for Dan Lynge-kommissionen har kendt til attentatplaner mod tidligere landsdommer Bent Otken og tidligere statsadvokat H.C. Abildtrup. Planer, som man kan sammenkæde direkte med Dan Lynge eller 'Guldfuglen', som var politiets dæknavn for meddeleren.

Men selv om Lynge var politiets meddeler i attentatplanerne, så afviser Engell, at han har hørt navnet Dan Lynge eller 'Guldfuglen'.

"Jeg havde aldrig hørt Dan Lynges navn før, det dukkede op på Ekstra Bladet og heller aldrig om navnet 'Guldfuglen'. Jeg kendte til oplysninger om attentatplaner, men det var i en helt anden sammenhæng. Jeg havde som minister ingen oplysninger om, hvorfra politiet havde oplysningerne, og det står også i svaret til kommissionen", forklarer Hans Engell til Politikens hjemmeside.

Dårlig forklaring

Men den forklaring holder ikke, mener de to journalister Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius, som startede Lynge-afsløringerne i Ekstra Bladet.

"Han er blevet spurgt direkte, om han kendte til attentatplanerne mod Otken og Abildtrup, og det kunne han ikke huske. Det var den 13. september 2004. Nu kan jeg så notere mig, at det kan han nu. Det lyder meget mærkeligt," siger Jeppe Facius, der sammen med markeren Anders-Peter Mathiasen fik Cavlingprisen for Lynge-afsløringen.

Men på Ekstra Bladet er der ikke opbakning til de to tidligere kolleger.

Tillidsmanden Thomas Szlavik kan slet ikke se, at der er nogen sag.

"Fra medarbejdernes side bliver der ikke gjort noget ud af det her. Engell har vores fulde opbakning, og i bund grund mener vi, at Lynge-sagen er blevet dækket godt. Vi fik jo en Cavling for historien, og der er ingen andre medier, der har skrevet så meget om sagen, som vi har," siger Szlavik.

Om chefredaktør Engells kendskab til et forkert årstal som avisen fejlagtigt skriver igen og igen i mere end to år - uden at Engell griber ind - vil man fra medarbejdernes side ikke gøre noget ved, siger tillidsmanden.

Det på trods af, at det rigtige årstal var det tidspunkt, som Hans Engell var justitsminister. Nemlig 1992.

"Hans Engell har holdt sin ministertid adskilt med chefredaktørjobbet. Det har han gjort under hele processen. Der har været rene linjer. Hvis han gik ind og rettede i det redaktionelle arbejde, så ville det virke suspekt. Engell har været uden for indflydelse under hele sagen, og jeg mener egentlig ikke, at fejlen skulle have være rettet, selv om det er en fejl," siger Szlavik.

I bestyrelsen i JP/Politikens Hus er der også fuld opbakning til Engell. Her afviser man, at sagen overhovedet er et emne.

"Næh, det her er ikke noget issue for bestyrelsen," siger bestyrelsesmedlem Dag Holmstad, der dog ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Men de to journalister kan ikke forstå, at Ekstra Bladets egne medarbejdere køber forklaringen om, at Engell ikke skulle rette et helt centralt årstal, som han vidste var forkert, af hensyn til vandtætte skotter mellem redaktøren og journalisterne.

"Mener Ekstra Bladets journalister så, at der skal være vandtætte skotter mellem alle mulige andre magthavere, der ved noget? Det her er forskelsbehandling. Desuden har Hans Engell i den grad blandet sig i vores arbejde."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her