Læsetid: 2 min.

Ekstrem mode

Det bliver ekstremt kort, ekstremt kropsnært og ekstremt detaljeprydet. Uanset hvad du vælger at smide på kroppen i år, skal du ikke gøre noget halvt, for 2006 bliver et overdådigt modeår
5. januar 2006

Det kan godt være, at det stadig er klingende frost udenfor, men i Bond Street i London, hvor solen som bekendt altid skinner, er forårs- og sommerkollektionerne for 2006 på trapperne. Og hvad mener verdens førende designere, at vi skal iføre os i de kommende måneder?

Der er ikke sparet på virkemidlerne. Alle fra Alexander McQueen til Hussein Chalayan og fra Marc Jacobs (Louis Vuitton) til Alber Elbaz (Lanvin) har valgt at satse på kropsnært, skarpt aftegnet tøj, som man ikke har set magen til - eller forsøgt at klemme sig ned i - siden Azzedine Alaia og afdøde Gianni Versaces storhedstid. Tøjet er enten sort (ja, vi tager en tur til) eller i alle regnbuens farver. Stramtsiddende læder, lårkorte nederdele, hvepsetaljer holdt sammen af brede bælter, undertøj uden på tøjet og nettrøjer af metal er elementer i årets mode og vil utvivlsomt blive populært hos alle kvinder, der er så heldige at være naturligt langlemmede eller høje og slanke i det hele taget. Det må vi andre drømme os til, men uanset hvordan man vælger at se på det, er de nye trends en velkommen afveksling fra modeverdens langstrakte affære med sart-romantisk vintagetøj, som var begyndt at virke uendelig.

Men ovennævnte er ikke eneste muligheder. I en anden afdeling finder vi den såkaldte nye minimalisme, som er en blegtonet, men interessant indgangsvinkel til den gamle minimalisme (à la ældre Prada og Helmut Lang). Den nye minimalisme er mindre asketisk og enkel, end den kan forekomme. Miuccia Prada baner stadig vejen. Til forår og sommer 2006 foreslår hun meget store, tilsyneladende uformelige, men raffineret dekorerede kjoler, som ifølge Prada selv giver kvinder mulighed for for en gangs skyld at holde op med at bekymre sig så meget om figuren og bare nyde livet. Hvor betænksomt! Og til de omfangsrige silhuetter hører behageligt store plateausko i ligeså behageligt bizarre, klassiske Prada-farver.

Ekstremt ekstremt

Mens Prada står for den euro-pæiske minimalisme, sørger Calvin Kleins designer Francisco Costa for, at USA's ærkeminimalist stadig kan være med: det unge og friske er ledetråden, selv om det ikke er meningen, at tøjet kun skal appellere til de unge og friske. Marc Jacobs og Peter Jensen tager derimod udgangspunkt i en neddæmpet version af den amerikanske sportstøjstradition. Her står valget mellem skjorteblusekjoler, skolepigenederdele og -trøjer og noget, der ligner en kedeldragt. Træf dit valg - og vær stolt af det. Både Jacobs og Jensen henviser til skuespillerinden Sissy Spacek som deres muse. Fregnerne er dog valgfrie.

Uanset hvad vi gør i 2006, skal vi sikre os, at vi vælger den ekstreme mode: ekstremt kort, ekstremt kropsnært, ekstremt løst, ekstremt hvidt, ekstremt enkelt, ekstremt detaljeret - fortsæt selv listen.

Til sidst, men ikke mindst: Sæsonens hotteste læbestift er syngende pink og bæres nu af kvinder, man normalt ikke ville vente at se iført noget som helst lillepiget. Og så er årets mest eftertragtede smykker lavet af isterninger i pangfarver. Under Martin Margielas modeshow smeltede den farvede is på modellernes tøj og bredte sig som pink, blå og lilla pletter, når pigerne valsede af sted. Som det eneste i moden bør is-tricket ikke afprøves derhjemme.

© Information og The Independent

Oversat af Nina Skyum-Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her