Læsetid: 4 min.

el-værket Larsen

1. september 2005

Man skal passe på med ikke at blive for selvfremstillende som medie. På den anden side er det ikke noget helt almindeligt jubilæum, der fejres på Dagbladet Information i dag. Ikke alene kan Ejvind Larsen, forhenværende reporter, redaktør, chefredaktør, kronikredaktør, anmelder og nuværende klummist med meget mere, fejre 50 års jubilæum som journalist. Det er en præstation i sig selv i et fag med stor gennemtræk og lav middellevetid.

Men at fejre 50 år i faget uden på noget tidspunkt at have været tilknyttet et andet blad, må siges at være en begivenhed, der vel nærmest er pressehistorisk. Alene derfor er Ejvind Larsens jubilæum nok en leder værd. At han så heller ikke selv vil have noget imod det, fordi det at søge begivenheden centrum absolut ikke er noget, der ligger ham fjernt, er en anden sag.

Spørger man jubilaren, var han ikke i tvivl, da han den 1. september 1955 gik ind ad døren til Information. Det var for livet. Han, der ellers kom fra et hjem præget af Grundtvig og Kristeligt Dagblad, var faldet i gryden som barn i den forstand, at en venlig onkel havde begavet ham med et abonnement på denne nye avis, der udsprang af modstandskampen. Inspireret af det grundtvigske motto om, at "åndens løsen er i bedrifter", mente den 19-årige Larsen at se, at lige netop Information var den avis, der som den eneste ville noget, ville omsætte ånd i handling, i politik, i fællesskab.

Det har bestemt ikke været uden personlige omkostninger og konsekvenser for Ejvind Larsen siden, både personligt og professionelt. Den pris har han betalt. Men han vil til enhver tid betakke sig for at blive betragtet som martyr, for har man ikke en skæbne, er man overladt til luner og andre menneskers vilkårlige indskydelser. Og Information blev hans skæbne.

Det er ikke gået stille af for Larsen, og det er det så heller ikke for avisen. Trofaste læsere af Information vil vide, at meget ligger Ejvind Larsen på sinde. Det er alvor, hvad enten det har været udtrykt i lederform under psedonymet -el, artikler, kronikker, analyser, interview eller som det er tilfældet i dag i det ugentlige Frie Ord.

Han er svær at komme udenom, når han optændt af øjeblikkets opildnelse bliver nødt til at delagtiggøre sine omgivelser i den aktuelle anfægtelse. Og de er der konstant og i en hast, som kan være svær at følge med i, når han i samme ordstrøm får redegjort for det samlede sammenbrud i alt fra naturen over Helle Thorning-Schmidts politik til samlende fællesskaber. Alt går ifølge Ejvind Larsen ad helvede til, og gårsdagens vederstykkeligheder overgås kun af dem, vi kan vente os i dag. Han kan være vanskelig at være enig med, men det er heller ikke meningen.

Overvældende, irriterende, grænseoverskridende, ja, direkte manipulerende er karakteristikaer, folk knytter til Larsen, når de har været udsat for ham. Med håret strittende i alle retninger og ord, der kommer som trommehvirvler, vil han dagligt delagtiggøre gudoghvermand i, på hvilke afgørende træk avisen netop denne dag har svigtet sin rolle som modstandsavisen, der skal stille de irriterende spørgsmål til magthavere af enhver afskygning. Det fik engang Klaus Rifbjerg til at sige, at "Ejvind Larsen har gjort landsbytossen sublim".

I dag foregår det meste fra hulen på Esplanaden i København. Det afholder dog ikke Ejvind Larsen fra dagligt at bombardere avisen med forslag til forbedringer eller blot med den seneste udlægning af jordens undergang.

Det kan være stærkt forstyrrende, og han ved det godt, men han kan ikke lade være. Og heldigvis for det, for det er også stærkt inspirerende. Ejvind Mangeord Larsen - eller det omvandrende el-værk, som han også er blevet kaldt - er med inspiration i ikke mindst Shakespeare og Grundtvig inkarnationen af det levende ord. Lige så overvældende, han er, lige så inspirerende er han. Lidenskaben flammer, anfægtelserne fyger. Som forfatter og forhenværende kulturredaktør ved Information Hans Jørgen Nielsen har udtrykt det: "ingen, der har været ude i det larsenske ordfog, har kunnet undgå at blive opløftet, ja optændt: Det er ildnende, som de gamle sagde."

Det brænder hos Larsen, og hører man godt efter, er der også en sammenhæng. Selv om det kan være svært at få et ord indført, er der tale om dialog, for det er og bliver det vigtigste for Ejvind Larsen. Det har styret ham i 50 års journalistik, og blot et overfladisk blik på produktionen kan gøre enhver udmattet. I alle år har han skrevet med sig selv og sit liv som indsats og skrævet over alle felter. Ejvind Larsen har med stort engagement og viden kastet sig over økonomi, politik og kultur og ofte fået det hele til at hænge sammen. Båret af engagement, indignation og evig trang til modsigelse. Det sidste ord må aldrig blive sagt, fordi tiltalen altid skal vær der. På den måde er Ejvind Larsens skæbne også Informations. Tillykke til ham og til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her