Læsetid: 3 min.

Et elegant exit

22. februar 2001

De forløbne 48 timers store, danske mediebegivenhed har været den aldrende stjernemålmand Peter Schmeichels au revoir til fodboldlandsholdet efter 14 år og 128 kampe, heraf adskillige af helt uforglemmeligt tilsnit.
Dette finale afbud førte forventeligt flere farverige forsider med sig og skabte overskrifter som ’Flugten’, ’Gider ikke høre mere brok’ og ’Godt gået’. Sidstnævnte sentens stod Ekstra Bladet for, og det var vel en cadeau, som det hedder i sportsterminologi, fra frokostavisen til Schmeichel, fordi han formåede at træffe en så vigtig beslutning på egne vegne og ikke skulle kritiseres ihjel.

Det var en stor sag.
Flere sportsskribenter havde pompøst brugt spalteplads på, at klokken var præcis 15.15, da landstræner Morten Olsen tirsdag læste Peter Schmeichels afskedssalut af en telefax op for pressen. Underforstået at beskeden var så overraskende, overrumplende, chokerende, surrealistisk, ja, epokegørende, at tiden havde stået stille. Hvor var du, da Morten Olsen læste faxen op?

Det var indirekte træneren og hans assistent, den tidligere fodboldstar Michael Laudrup, der satte gang i gisninger, fordi de bekendtgjorde, at de kendte farvellets egentlige grund. I gårsdagens artikler forsøgte medierne så tilsyneladende at indkredse, hvad der mon helt præcist var Schmeichels baggrund for at stoppe.
Politiken var kommet frem til, at Schmeichels beslutning syntes at være »en kombination af psykisk og fysisk slitage«.
B.T. havde et interview med Schmeichels svigerfar, der fortæller om en særlig »grim« artikel, som var i Ekstra Bladet mandag. Her havde bladet krævet, at han (Schmeichel) blev sat af holdet til kampen mod Irland. »Peter har lige været hjemme,« siger svigerfaderen, »og jeg ved, han så overskrifterne, da han kørte forbi Rådhuspladsen. Dét sidste spark havde han ikke fortjent«.
Var det det, der var dråben for Schmeichel?
Eller var det en Preben Kragelund, bestyrelsesmedlem i Schmeichels fodboldklub Hvidovre, der – igen ifølge B.T. – forleden snakkede med Schmeichel om, at han (Schmeichel) var blevet udvalgt som de sidste 100 års femtebedste Manchester United-spiller. »Og jeg sagde til ham,« gengiver Kragelund, »at fra nu af er der kun én vej – og det er nedad«.
Var dét dødsstødet? Havde Schmeichel forladt Kragelund i nedtrykt tilstand?
Vi ved det ikke.

Forklaringen er naturligvis, at Schmeichel er blevet 37 år, og det er gammelt for en fodboldspiller. Ryggen og knæet værkede, og restitutionsperioderne efter skader blev længere og længere. Den gamle målmand har i 14 år holdt et vanvittigt højt niveau i kamp efter kamp, og – som Michael Laudrup sagde ved landsholdsudtagelsen – er han stadig en af de fem bedste målmænd i verden.
Men Peter Schmeichel gad ikke høre på pressens kritik; det har han aldrig gidet. Prisen for hans verdensklassespil var, at han optrådte helt... udansk – som en megastjerne der ville behandles med en uhørt respekt, og som absolut var hævet over pressens kritik. Da kritikken tog til her til sidst, sagde han prompte stop, før svinene rigtigt nåede at røre ham. Han gjorde sig urørlig pr. telefax.

Deres lederskribent overværede landsholdets daglige træningspas on location i Holland under Europamesterskaberne sidste år. Man fornemmede, at der var en helt speciel atmosfære omkring Schmeichel, der er uddannet tæppemontør. Som ukendt sportsjournalist skulle man for eksempel passe på med at tale til ham uden først at præsentere sig og derefter vinde hans sympati.
Ved pressemødet efter 3-0 nederlaget til Frankrig kom en stille, kvindelig – var hun svensk? – journalist for skade at stille ham et simpelt spørgsmål. Hun stod i en klynge af danske journalister, som havde stillet spørgsmål og skrevet ned på blokken. »Hvem er du?« spurgte Schmeichel ret brysk og overfusende og skulede ned på hende.
Ubehageligt, ja, men flamboyant og egentlig undeholdende. Det kommer man til at savne. Som Michael Laudrup siger: Vi får aldrig en målmand, der er lige så god som Peter Schmeichel.

os

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her