Læsetid: 3 min.

Emner til d'herrer Blair og Foghs møde i dag

28. november 2006

I dag gæster den britiske premiereminister Tony Blair Danmark for at drøfte situationen i Irak med den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen. Og helledusseda, hvor er der meget at tale om for de to herrer. Ikke mindst fordi alting er gået galt i Irak. Og alting er jo alligevel en del at skulle tage ansvar for, når man sådan har sat en hel krig i værk. Man må håbe, at de to krigsherrer kan få formiddagen til at gå. Ellers har jeg da et par forslag til emner, hvis tiden føles lang:

Oktober måned var kun den fjerde mest dødelige for de amerikanske styrker i Irak. Det var til gengæld den absolut mest dødelige for de civile irakere. Mere end 3.700 civile irakere blev dræbt i det på én gang besatte og stadig mere borgerkrigshærgede land. Dét kunne Blair og Fogh måske tale lidt om i dag?

De kunne også tale om Tony Blairs fortalelse. I ved - den der slap ud på det nye engelsksprogede Al Jazeera, hvor Blair kom for skade at vedgå sig, at Irak-krigen var en katastrofe. Jeg tror nok lige, det har gibbet i George W. Bush, da han fik dén serveret. For slet ikke at tale om Anders Fogh, der kun nødtvungent vil erkende, at alt ikke er gået som ønsket, hvorefter han skyndsomst taler om nogle fremskridt, han efterhånden er ret alene om at kunne se. Dét tror jeg statslederne og krigsherrerne skal have en snak om her til formiddag.

Dagen inden Blairs fortalelse havde den britiske finansminister Gordon Brown sagt, at de britiske tropper ville være ude inden for få måneder. Kun i Danmark synes erkendelsen af moradset dybde og omfang at lade vente på sig blandt krigsherrerne, så måske Blair kan oplyse vores Fogh lidt?

Forleden sagde FN's generalsekretær Kofi Annan at "USA er fanget i en fælde i Irak" og fortsatte: "Tiden er inde til at forlade landet." Hvad siger I til dén?

Baker og Baath

Men som nævnt - der er jo nok og dermed også andet at tage fat på. Nu har I fået den første kop kaffe, og tungen er kommet på gled.

Så hvad med de 18.000 læger der har forladt landet? Eller den omfattende korruption? Eller de svirrende rygter om, at James Baker, der skal komme med en rapport om hele miseren, en what-to-do-vejledning for skibbrudne krigsherrer, indgår kontakter med Saddam Husseins gamle Baath-parti, bl.a om en styrket rolle til Baath-partiet? Og at det angiveligt, som led i Bakers arbejde og som led i tilrettelæggelsen af en amerikansk exit-strategi fra Irak, overvejes at frigive Saddam Husseins tidligere vice-premiereminister Tariq Aziz med henblik på forhandlinger mellem Baath-partiet og USA? Dét kunne d'herrer måske tale lidt om.

Eller hvad med hele spørgsmålet om Syrien og Iran? Forhandles der nu direkte med irakiske oprørere, som både den danske, britiske og amerikanske regering tidligere har omtalt som "terrorister" og med de nabolande, som få kort tid siden udgjorde en del af "ondskabens akse"?

Generation af terrorister

Triumviratet Bush, Blair og Fogh, disse brothers-in-arms, disse det 21. århundredes musketerer havde enorm succes med at dømme Lancet-rapporten ude, da den for et par år siden pegede på en merdødelighed i Irak på ca. 100.000. Deres spin er ikke lykkedes denne gang, og det kan derfor være, at der bliver anledning til at Fogh og hans formiddagskaffegæst, under deres "tte-a-tte" (som statsministeren selv kalder det i sin pressemeddelelse) kan få drøftet den seneste Lancet-rapport, som anslår at 655.000 irakere er døde som følge af krigen? Det skal nok påvirke stemningen henover formiddagskaffen på Slotsholmen.

Noget andet der kunne gribes fat i, for bedre sent end aldrig, er hvordan man bedst forhindrer, at katastrofen i Irak breder sig til yderligere terrorbomber i Europa. Englænderne har jo fået en dramatisk forsmag, så måske skulle de to drøfte udtalelser fra lederen af den britiske efterretningstjeneste MI5 om, at vi med krigen i Irak har skabt en hel generation af potentielle selvmordsbombere - og det vil tage en generation at dæmme op for problemet. Måske d'herrer skulle drøfte dét?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her