Læsetid: 3 min.

Ene blandt ignoranter

Jan Guillou er til den udgave af klummeskrivningen, der hele tiden skal udfordre ved at gå over en streg eller to. Tvivl plager ham ikke, ej heller nuancer. Og hans arme er for tykke
27. oktober 2005

Jan Guillou har fået mange tilhængere for sine romaner om Hamilton og Arn, hvorimod svenskerne er mere delt omkrig hans klummer, som han har skrevet i skiftende blade gennem årene - senest i Aftonbladet. Af et fyldigt udvalg, der nu er kommet på dansk, forstår man hvorfor. Både at han - ifølge forlaget - er den mest læste klummeskriver derovre, og at han rager sig vrede modstandere til. Han har også fået et par fyringer og et par retssager på halsen.

Hvad er det, hans kritikere kritiserer? At han har korte, tykke arme, og at han skriver, hvad han vil.

Det var i al fald, hvad en af hans kvindelige kritikere angreb ham for, fortæller han. Selv er han enig i det sidste. Han er blevet hovedrig på sine bøger og er derfor økonomisk uafhængig, hvorfor "provokationerne ikke sætter levebrødet på spil". Sådan bør det være med en klummeskribent, at han uforfærdet kan være hensynsløs.

Sveriges Stage

De korte, tykke arme? Det betyder muskler. Jan Guillou er Sveriges svar på Jan Stage (eller omvendt?). Han har iscenesat sig med forkærlighed for våben og jagtture til Sibirien. Samtidig er han fortsat uniformeret venstreorienteret (i modsætning til Jan Stage, der reviderede og nuancerede sine synspunkter med årene og indsigterne).

Ud fra det standpunkt tordner han løs: USA er dum, Israel er dum, Göran Persson er dum, politiet er dum, erhvervslivet er en flok idiotiske regnedrenge, osv., osv.

Men er der da slet ingen kloge blandt alle disse ignoranter?

Jo, én.

Kynisk business

Som gammel journalist er Jan Guillou fuld af referencer og kendskab til lidt af hver samt anekdoter a la den om skandalepressens klassiske regel: "Tjek aldrig en god historie, for den holder ikke?

Han skriver underholdende og veloplagt provokatorisk med- ja, faktisk skandalejournalistens sans for vinkling og skarphed- om blandt andet og ikke mindst indvandrere og racisme, terrorisme, pressetik, religion, retsvæsen og feminisme. Især feminisme kaster han sig over med et satirisk dobbeltgreb. Det er svært at få lov til at være feminist, når man er ham.

Har han ikke riven ude efter de politisk korrekte? Jo, især litteraterne, som ikke vil anerkende dem, der sælger mange bøger (læs: Jan Guillou). Det er han underspillet opbragt over. Men også f.eks. Greenpeace, der er "ren kynisk business".

I længden bliver enøjetheden dog trættende. Man spejder forgæves efter tvivlens nådegave - og det, at en sag har to sider. Lad os tage Greenpeace, som han beskylder for kun at gå i brechen for dyr, der er "søde nok til, at man kan drive miljøforretning med dem som argument". Altså hvaler og kænguruer og den slags, som folk godt kan lide. Set fra den anden side, altså Greenpeaces, er det vel egentlig meget fornuftigt at forsøge at få folk i tale gennem de fotogene dyr, som folk elsker.

Eller - ja, man får lyst til at blive Rasmus Modsat - opbragtheden over, at koalitionen i Irak gik imod FN-beslutningen. Blev staten Israel egentlig ikke oprettet ved en FN-beslutning, som så burde respekteres af palæstinenserne? Eller hur?

Hellere Enquist

Eller politiet? Hvis man til sammenligning tager Guillous kollega, den storsælgende Henning Mankell får man de menneskelige sider af politiet som stand med - og ikke blot den grove nedgørelse.

Der måtte godt være sådanne intellektuelle udfordringer i en god klumme i stedet for de idelige fornærmelser, men bevares, det kan man se forskelligt på. Guillou er i det mindste så ærlig, at han indrømmer, at det med at sætte sagerne på spidsen indgår i hans åndedræt, det vil sige, at han elsker de verbale kampe, han kaster sig ud i. At gå over stregen. Det er vel en smags sag, men anmelderen her foretrækker til enhver tid Per Olov Enquist mere afbalancerede klummer - og Mankell som forfatter.

Jan Guillou: Kommentarer. 302 sider. 299 kroner. Forlaget Modtryk. Udkommer i morgen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu