Læsetid: 2 min.

Energiagentur: Boom for sol og vind

Nu har olieprisen nået en højde, hvor de private investorer og mange regeringer vil investere mange penge i vedvarende energi, venter Det Internationale Energiagentur
2. september 2005

De stigende priser på olie vil udløse en kraftig bølge af investeringer i vedvarende energi. Det sagde lederen af Det Internationale Energiagenturs afdeling for vedvarende energi, Piotr Tulej, i går i London. Især forventer han et boom i vindkraft og solenergi.

Ikke alene har de høje oliepriser gjort investeringer i vedvarende energi mere lønsomme. Det Internationale Energiagentur forventer også, at regeringerne i højere grad vil støtte både udviklingen og anvendelsen af de vedvarende energikilder.

Miljø og sikker forsyning

"I 1970'erne toppede regeringernes bevillinger til vedvarende energi. Nu ser vi penge gå til sol og vind. Regeringerne har indset, at disse teknologier er kommet ind på markedet og de kan se nødvendigheden af at videreudvikle dem for at gøre dem mere effektive og billige," siger Piotr Tulej til Reuters.

I nogle lande, som Danmark, satser regeringerne på at løse deres problem med udslip af drivhusgasser, som er større end de vedtagne Kyoto-målsætninger, ved at købe kvoter og gennemføre projekter i andre lande. Andre, som f. eks. Storbritannien og Spanien sætter nye mål for vedvarende energi, både af hensyn til drivhuseffekten og forsyningssikkerheden.

Højere mål

Storbritannien står over for store problemer med at gøre sin målsætning om at 10 procent af elektriciteten skal komme fra vedvarende energikilder år 2010 til virkelighed. Spanien vedtog i sidste uge en plan, der skal mere end fordoble produktionen af ved varende energi, især fra vindmøller.

Aktierne i de fleste vindmølle- og solenergi-selskaber er steget stærkt siden årets begyndelse. Men det har været svært for mange vindmølleprojekter at finde investorer.

I Storbritannien støtter regeringen udviklingen af bølgekraft og tidevandskraft. Men der er stadigvæk store problemer med at få mekanikken til at virke stabilt.

Californien på vej

I Californien bekendtgjorde tre af de store bilfabrikker, General Motors, Honda og BMW tirsdag, at de vil leve op til statens og især guvernør Arnold Schwarzeneggers ønske om at markedføre brintbiler i år 2010.

Brintbiler med brændselsceller udstøder kun vand. Hvis brinten fremstilles ud fra vedvarende energi, f. eks. overskudsstrøm fra vindmøller og solceller, påvirker de ikke det globale klima. Men indtil videre er de dyre at fremstille. Desuden mangler der tankstationer - og helst en ny og bedre løsning på problemerne med at oplagre brint, f. eks. i nanorør af kulstof.

Bilfabrikkerne siger da også, at der er lang vej igen, før Arnold Schwarzeneggers drøm om en 'brint-hovedvej' kan gå i opfyldelse. Dens første mål er 2.000 brintbiler og 100 brint-tankstationer år 2010, især i San Diego, Los Angeles, San Francisco-bugten og Sacramento.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her