Læsetid: 2 min.

Engell-afsløring skaber uro på Ekstra Bladet

To journalister må forlade Ekstra Bladet, efter at afsløringer i undersøgelseskommissionen om Dan Lynge-skandalen peger i retning af medansvar for bladets chefredaktør Hans Engell
23. maj 2005

Dan Lynge-sagen burde vække jubel på Ekstra Bladet. Afsløringerne i den undersøgelseskommission, der er nedsat for at afdække det ulovlige samarbejde mellem myndighederne og den kriminelle rocker, har til overflod bekræftet de artikler, som bladets journalister Anders-Peter Mathiasen og Jeppe Facius i 2002 begyndte at skrive om sagen.

Det var deres artikler, der pressede regeringen til at nedsætte undersøgelseskommissionen, og kommissionens arbejde har vist, at landets øverste justitsledelse i begyndelsen af 1990'erne var dybt indblandet i den betændte sag.

Men tværtom at vække jubel hos Ekstra Bladets egen ledelse har sagen ført til misfornøjelse og chikane mod de to journalister. Så voldsomt, at de nu ser sig nødsaget til at forlade bladet. Det skyldes, at Ekstra Bladets chefredaktør Hans Engell befinder sig i en pikant dobbeltrolle. Udover redaktørkasketten ser han også ud til at være den, der bærer det politiske ansvar for det ulovlige samarbejde med Dan Lynge.

I Engells ministertid

Hans Engell var justitsminister fra oktober 1989 til januar 1993 - en periode, hvor justitstoppen traf afgørende beslutninger i forholdet til Dan Lynge.

I 1992 fik Lynge udbetalt 10.000 kr. fra en højhemmelig dusørfond, hvorfra der kun kan udbetales med Justitsministeriets tilladelse. (Pengene brugte Lynge til at indfri narkogæld og købe skydevåben.) I 1992 gav Justitsministeriet også sin godkendelse af, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, indgik i overvågningen af rockergruppen Hells Angels.

Det skete ud fra Dan Lynges oplysning om, at han som Hells Angels-medlem havde været med til at planlægge mord på daværende landsdommer Bent Otken og daværende statsadvokat H.C. Abildtrup.

I den undersøgelseskommission har tidligere PET-chef, Københavns nuværende politidirektør, Hanne Bech Hansen, forklaret, at hun løbende drøftede Lynge-sagen med Hans Engells departementschef Michael Lunn.

Det er usandsynligt, at en departementschef ville undlade at orientere sin minister om en sådan sag.

Selv har Hans Engell til Ekstra Bladet i maj 2003 udtalt: "Jeg er aldrig blevet orienteret om Dan Lynge. Og jeg har intet hørt om Dan Lynge i min tid som justitsminister."

Kendte kælenavnet

Til journalister sagde Michael Lunn efter sin afhøring i undersøgelseskommissionen i november 2004 følgende om Engells rolle:

"Han kendte til attentatplanerne, men ingen af os kendte Lynges navn" - en henvisning til at Lynge i justitstoppen gik under kælenavnet Guldfuglen. Engell har ikke selv ønsket at udtale sig yderligere.

I Information har Ekstra Bladets journalistiske chefredaktør, Poul Madsen, i oktober 2004 vrisset ad forlydender om, at Hans Engell skulle søge at lægge journalisterne hindringer i vejen.

Poul Madsen sagde:

"Hvis Hans Engell skulle vise sig at være involveret, så kan du læse det i Ekstra Bladet. Det er hans udtalelser til bladet et eksempel på. Hans Engell har jo netop i Ekstra Bladet sagt, at han ikke kendte noget til sagen."

Efter de to journalisters afgang fra Ekstra Bladet bliver det næppe i den avis, man får yderligere afsløringer i Dan Lynge-sagen - og da slet ikke om Hans Engells rolle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her