Læsetid: 3 min.

Engle uden vinger

I 1982 trådte James Ellroy i karakter med et på én gang dystert og romantisk portræt af Los Angeles, som vi nu får på dansk
3. maj 2007

Du behøver noget nærmere kendskab til James Ellroys liv og æuvre for at nyde Under dække - men det giver læsningen lidt ekstra krydderi.

Temaer og kulisser fra debuten Brown's Requiem genkendes i denne, forfatterens anden roman, der i USA blev udgivet i 1982 og nomineret til den prestigefulde Edward-pris.

Samtidig fornemmer man, at forfatteren (født 1948) her er ved at finde den fandenivoldske, mildt eksperimenterende og lyriske stemme, han siden fik til at dirre så mesterligt i L.A. Confidential, Sorte Dahlia og Ingenmandsland.

Og, som Ellroy selv skriver i forordet til den seneste amerikanske paperbackudgave af Clandestine, så er det en dybt personlig roman, hvori han for første gang "i fiktionen forsøger at nærme mig mordet på min egen mor."

Moderens lig blev fundet foran Arroyo High School i Los Angeles-forstaden El Monte i 1958. James var ni år gammel, og sagen blev aldrig siden opklaret. Hvorvidt det ender sådan, da et kvindelig bliver fundet foran Arroyo High School i El Monte i 1955, og Under dækkes fortæller, Fred Underhill, beslutter sig for at se nærmere på sagen, skal ikke røbes her.

Men lad os for god ordens skyld understrege, at Fred vil gøre alt for at finde den skyldige, ja, han er på det nærmeste besat, og det forstår man, efter at have fulgt ham over de 251 sider, der gået forud for drabet.

Kvinder med kurver

I 1951 er Fred en 26-årig strømer med store ambitioner, masser af selvtillid og en libido, han forsøger at tæmme hver nat, når han støver kvinder op på byens beværtninger.

I sin fritid spiller han golf som en mester og hænger ud med sin drukmås af en makker, der skriver digte og i øvrigt synes som en klods om benet på Fred.

Det sidste klarer Ellroy hurtigt - og knap så elegant - og herefter er vejen banet for Freds karriere, da han indleder et forhold til en handikappet, barmfager og indflydelsesrig statsadvokat, og siden sælger sin sjæl til den sadistiske kriminalkommissær Dudley Smith, der et par år forinden måtte opgive den berømmede Sorte Dahlia-sag.

Sammen er de lige ved at finde en seriemorder, der tæver kvinder ihjel. Lige ved, ja, for selv om de tager alle midler af intelligent og ulovlig art i brug, går det selvfølgelig galt til slut. Først fire år efter, da et kvindelig bliver fundet i El Monte, får Fred mulighed for æresoprejsning-

Under dække er båret af et dystert og veloplagt plot, der henter inspiration i den for egnen centrale og for Ellroy personlige myte om, at smukke kvinder dør i Los Angeles.

Det er en roman for det det mandhaftige læsersegment; os, der godt kan se gennem fingre med karikerede damer med større kurver end datidens amerikanske bilparks, og har det fint i selskab med mænd, der er mere kontante og chauvinistiske end hos Chandler, hvis noir-nostalgiske 30'er-univers i øvrigt kaster sine stemningsfulde skygger henover Ellroys dystre og korrupte verden.

Arne Herløv Petersen har stået for den sikre oversættelse - men hvorfor skrives engelske titler ikke med stort i alle titlens vigtige ord? "The way you look tonight?", "Blue moon"? - og forlaget Aschehoug, der nok venter tålmodigt på tredje og sidste del af Ellroys Underworld USA-trilogi efter Amercian Tabloid og Et amerikansk dødstrip, har set helt rigtigt ved at give os den aldrig tidligere oversatte Clandestine på dansk.

James Ellroy: Under dække. Oversat af Arne Herløv Petersen. 397 sider. 199,95 kr. Aschehoug. ISBN 978-87-11-29316-4

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her