Læsetid: 1 min.

Enighed om udvidet politisamarbejde i EU

EU-landene er enige om at udbygge samarbejdet mellem landenes politi. Dermed får dansk politi nemmere adgang til f.eks. de bulgarske registre og omvendt
16. februar 2007

Det bliver fremover lettere for tysk politi at gribe ind over for en forbrydelse på dansk jord.
Samtidig får politiet i de europæiske lande nemmere adgang til hinandens databaser.
EU's justitsministre blev fredag enige om at indføre Prüm-traktaten i den nuværende EU-lovgivning. Og det glæder justitsminister Lene Espersen (K).
"Det er virkelig godt gået, når man tænker på, at første gang, vi diskuterede det, var for en måned siden," siger Lene Espersen.
Traktaten skal udvide politisamarbejdet på tværs af EU's grænser, så de 27 medlemslande får direkte adgang til hinandens dna-registre, politiets databaser med fingeraftryk samt bilregistre.
I dag skal en nation ansøge om adgang til oplysninger hos hvert enkelt land.

Data over grænserne

Fremover får landene for eksempel mulighed for at søge direkte i et andet lands database efter hit/no hitprincippet, der betyder, at et land kan søge konkret på en bestemt profil - og altså ikke 'bladre' i databasen.

Da justitsministeren fredag fik mandat af det danske Europaudvalg til forhandlingerne, var især SF og Socialdemokraterne meget usikre på konsekvenserne af Prüm-traktaten. Men Lene Espersen fik beroliget sine kolleger.

"Måske bliver der videregivet flere oplysninger landene imellem fremover, fordi det er nemmere. Men det sker ikke på grund af en bredere lovgivning," sagde Lene Espersen.Prüm-aftalen har fungeret mellem seks EU-lande siden 2005. To af dem er Tyskland og Østrig, og begge betegner samarbejdet som en stor succes, der blandt andet har været benyttet i mere end 30 mordsager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her