Læsetid: 2 min.

Ensom monolog

Dorthe Nors har skrevet en lavmælt og stillestående ungdomsroman
29. september 2005

Forfatteren Dorthe Nors er særligt optaget af unge med en problematisk opvækst, der kæmper for at finde mening og retning i livet. Som en anden folkevisedigter kredser Nors i sine bøger om de farefulde, pirrende og vakuumagtige overgange mellem barndom og voksenliv, mellem naivitet og modenhed, mellem frihed og ansvar.

Sådan var det i Nors' sidste og vellykkede roman, Stormesteren, hvor den unge kunstner Thomas næsten går i opløsning og bliver følelsesløs for verden, kærligheden og sig selv. Den store skyld skal findes hos faderen, der er nazi-sympatisør og et dumt svin i det hele taget.

I Nors' nye ungdomsroman, Ann Lie, der udkommer i dag, er problematikken ikke så stort slået op, den er knap så larmende.

Så lidt, så lidt

Den 19-årige hovedperson Ann Lie er på katapultagtig vis blevet smidt ud af barndommen, og hun har svært ved at finde sin plads i livet bagefter. Hun går i 3.g, men skolen interesserer hende ikke synderligt. Det er der ikke så meget, der gør. Katten Acid og forsangeren fra Suede, Brett Anderson, er enkelte undtagelser.

Dorthe Nors lader sin hovedperson tale i en slags ensom monolog. En lille smule anstrengt er det, at store dele af bogen er henvendt til katten og til Suede-forsangeren, der med jævne mellemrum og stor selvfølgelighed kommer på besøg i Ann Lies fantasi. De er tilsyneladende de eneste, der har ordentlig tid til at lytte. Faderen er tandlæge og har travlt med kæbeoperationer og lignende. Moderen er der ikke længere, og storebroderen Simon er helt væk i sin nye kæreste.

Der er ikke rigtig nogen, der bekymrer sig om, hvorvidt Ann Lie er i skole, tæller kattehår på værelset eller hænger ud på en bænk i det lokale indkøbscenter. Bortset fra skolekammeraten Benjamin, som tit kommer forbi og hænger ud sammen med Ann Lie. Deres venskab, som Nors beskriver med finesse og indføling, er ikke særlig spektakulært. Og det er et af venskabets helt store kvaliteter, viser det sig. Og det bliver også Benjamin, som hjælper Ann Lie ud af stilstanden og sorgen over moderens forsvinden.

Lavmælt og stillestående er nogle af de adjektiver, der bedst karakteriserer den unge Ann Lies tilværelse i overgangen fra barn til voksen. Sådan er stemningen i bogen også: lavmælt og stillestående. Selv om Nors er en god menneskekender og en sensibel skriver, så sker der så lidt, så lidt i denne bog, at grænser til det kedsommelige.

Dorthe Nors: Ann Lie. Roman. Samleren. 140 sider, 199 kr. ISBN 87-638-0247-3. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu