Læsetid: 2 min.

Erhvervslivet presser regeringen for at lette adgangen til Danmark

Den akutte mangel på arbejdskraft får nu både Dansk Industri og Dansk Erhverv til at kræve lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft. Både Venstre og de konservative er parate til at lempe jobkortordningen, men Dansk Folkeparti afviser
14. februar 2007

Regeringens forsøg på at imødekomme manglen på arbejdskraft ved den såkaldte jobkortordning er langt fra tilstrækkelig, lyder det fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv. Hvis ikke et job optræder på en såkaldt positivliste - udvalgte job, hvor der vurderes at være mangel på arbejdskraft - er kravet for at få udenlandsk arbejdskraft til landet en årsindkomst på mindst 450.000 kroner. Men det er decideret benspænd i en tid med stadig stigende mangel på arbejdskraft, lyder kritikken fra erhvervslivet.

"Det drejer sig om at tiltrække flere fra udlandet, og derfor er det uheldigt, at man vælger en lønning, som må siges at være ret høj, også for den slags specialister, vi mangler. Vi skal passe på ikke at spænde ben for os selv," siger forskningschef i DI Charlotte Rønhof.

Hun så gerne, at man satte grænsen ned til omkring 350.000 kroner, og også hos Dansk Erhverv kritiserer man kravet om den høje løn.

"Det høje beløb vil betyde, at ordningen bliver brugt mindre, og at vi ikke kan få besat ledige stillinger," siger arbejdsmarkedschef Ole Steen Olsen, som peger på, at man mangler arbejdskraft i detailhandlen samt i hotel og restaurationsbranchen, hvor lønningerne typisk ligger under regeringens grænse.

Venstre forstår kritik

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, forstår godt kritikken:

"Vi håber hen ad vejen at kunne justerer reglerne, så vi kan få arbejdskraft på de områder, hvor der mangler," siger han.

Også medlem af arbejdsmarkedsudvalget for de konservative Jakob Axel Nielsen er villig til at se nærmere på reglerne, men han påpeger samtidig, at en grænse er nødvendig for at holde snor i indvandringen.

"Men hvis Dansk Erhverv og DI kan forklare os, at mange gode kræfter går Danmark forbi, skal vi måske se på indtægtsgrænsen," siger han.

Regeringen arbejder i øjeblikket på at udvide positivlisten, så den fremover også omfatter blandt andet arkitekter, dyrlæger og jurister. Det sker med opbakning fra DF, som dog afviser at sænke indkomstgrænsen for de øvrige job. Loven er målrettet de højtuddannede, påpeger DF's udlændingeordfører, Jesper Langballe.

"Og i den henseende er de 450.000 nærmest for lidt," siger han.

Manglen på arbejdskraft gør sig især gældende inden for de tekniske videnskaber, hvor der sker en nettoudvanding af højtlønnede. Ingeniørforeningen og DI efterlyser derfor en mere målrettet fordeling af stipendier til udenlandske studerende samt en langt mere progressiv indsats i forhold til at brande Danmark i udlandet.

Ifølge DI er en løsning at afsætte midler til at afholde jobmesser i udlandet, mens Ingeniørforeningens formand, Lars Bytoft, foreslår, at man ansætter uddannelses-attacheer, der ved tilstedeværelse på udenlandske uddannelsesinstitutioner kan tiltrække de bedste kandidater til Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her