Læsetid: 2 min.

EU beskyldes for at blokere gennembrud i WTO-forhandlinger

EU's seneste udspil i WTO's landbrugs-forhandlinger er ikke tilstrækkeligt. EU må lægge mere på bordet, kræver flere frem-trædende WTO-medlemmer
15. november 2005

Fra alle verdenshjørner presses EU for at komme med nye indrømmelser i landbrugsforhandlingerne i Verdenshandelsorganisationen (WTO), og de europæiske lande beskyldes nu direkte for at blokere for et gennembrud i den igangværende frihandelsrunde - Doharunden.

Fra medlemmerne af Samarbejdsorganisationen for Asien og Stillehavslandene (APEC), der i løbet af ugen mødes til ministermøder i den sydkoreanske havneby Busan og fredag samles til topmøde, er kritikken af EU samstemmende.

Især APEC's to sværvægtere, Australien og USA, langede mandag hårdt ud efter EU.

"Fra et australsk synspunkt forventer vi, at EU vil forstå, hvad det er resten af verden siger om markedsadgang," sagde Alexander Downer, Australiens udenrigsminister.

"Vi forventer et bedre tilbud fra EU om markedsadgang end det, der hidtil er blevet fremlagt, fastslog han.

Under sit besøg i den kinesiske hovedstad, Beijing, sagde den amerikanske handelsrepræsentant, Rob Portman, at det er op til EU at sikre et gennembrud for Doharunden.

Portman beskyldte EU for at stå i vejen for en international aftale om liberaliseringer, fordi EU ikke er kommet med et passende tilbud om nedskæringer af toldsatserne på landbrugsprodukter.

"Vi er nødt til at få toldsatserne ned, og EU er ærlig talt ikke villig til at yde en meningsfuld markedsadgang ved at reducere told og kvoter," sagde Portman.

Portman forudså desuden, at uden en aftale på landbrugsområdet vil det blive svært at få udviklingslandene til at indgå aftaler på andre områder som industrivarer og tjenesteydelser.

Embedsmænd fra APEC-landene knoklede mandag med at finpudse detaljerne i en erklæring, der skal udsendes på topmødet, og som forventes at opfordre verdens ledere til at lægge flere kræfter i WTO-forhandlingerne.

En rådgiver for Filippinernes præsident, Gloria Arroyo, sagde, at arbejdet i øjeblikket koncentrerer sig om EU's rolle i forhandlingerne.

"EU er den største frustration i øjeblikket," sagde rådgiveren Roberto Romulo.

Også fra den anden ende af verden haglede kritikken ned over Europa. Til den franske erhvervsavis La Tribune sagde den brasilianske udenrigsminister, Celso Amorim, at medmindre "europæerne lægger et nyt tilbud på bordet angående landbrug", så vil Doharunden gå i "frigear".

"EU har ekstraordinære krav, og det er dem, der har skabt denne hårdknude," sagde han.

"Det hele hænger sammen med den interne situation i EU," tilføjede han og hentydede dermed til Frankrigs stejle holdning i forhandlingerne internt i EU, og franskmændenes trussel om at afvise en aftale, hvis de mener, at den går ud over det forhandlingsmandat, som EU's handelskommissær, Peter Mandelson, er blevet givet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her