Læsetid: 2 min.

EU: Britiske soldater skal løslades straks

EU's udenrigsministre er enige om at fordømme Irans tilbageholdelse af 15 britiske marinesoldater. Per Stig Møller (K) vil støtte briterne hele vejen
31. marts 2007

BREMEN - EU's udenrigsministre kom fredag aften med en klar støtteerklæring til Storbritannien i sagen om de 15 britiske marinesoldater, som tilbageholdes i Iran. I erklæringen, som blev vedtaget på et møde i Bremen, kræver udenrigsministrene fra de 27 EU-lande "øjeblikkelig og betingelsesløs løsladelse" af soldaterne. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) fremhævede efter mødet, at der er tale om en meget alvorlig sag.

"Det er simpelthen at tage 15 søfolk som gidsler. Alle indikationer viser, at de var på irakisk territorium, og det bekræftes også af kaptajnen på det skib, som de var i gang med at undersøge, sagde han.Og hvis de endeligt var kommet over i iransk farvand, burde de bare have fået en venlig påmindelse," mente Per Stig Møller, som betegnede Irans opførsel i sagen som "uciviliseret". I erklæringen fremføres det også, at EU vil beslutte sig for "passende tiltag", hvis briterne ikke løslades i den nærmeste fremtid. Og Per Stig Møller vil være klar til for eksempel at støtte op om handelsblokader af Iran. Om det også gælder opbakning til en eventuel redningsmission for at få soldaterne ud, kunne han derimod ikke sige. Andre punkter i erklæringen er, at Iran skal oplyse, hvor de britiske marinesoldater er placeret, ligesom det understreges, at alle fanger i Iran skal behandles i overensstemmelse med deres grundlæggende rettigheder. ]"Vi er meget stærkt utilfredse med, at viser fangerne frem i fjernsynet og få erklæringer fra dem. Vi ved jo ikke under visse omstændigheder, disse erklæringer er skrevet, og det er heller ikke i overensstemmelse med Geneve-konventionerne," sagde Per Stig Møller. Sagen overlades nu til EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, som vil forsøge at overtale Irans præsident til at løslade briterne. EU's krav om "øjeblikkelig løsladelse" er noget skarpere, end den erklæring, som FN's Sikkerhedsråd offentliggjorde torsdag. De nøjedes med at opfordre til "en snarlig løsning af dette problem, herunder løsladelsen af de 15". I et nyt brev i går fra den kvindelig britiske soldat blandt de 15, hed det i går, at de 15 er blevet "ofret" til fordel for Storbritanniens og USA's politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her