Læsetid: 2 min.

EU-debattens Jurassic Park

3. november 2005

Der er udbrudt en hidtil uset borgfred om EU-debatten mellem alle de politiske partier. For første gang nogensinde står alle Folketingets partier og en række ja- og nej-bevægelser bag en fælles ramme for debatten om Europas fremtid. Det lyder smukt, men det er det ikke.

Det er fint, at ubrugte millioner, der var sat af til den aflyste folkeafstemning den 27. september, i sidste uge blev bevilget til at skabe en bred folkelig debat om Europas fremtid i lyset af Forfatningstraktatens forlis.

Det er også fint, at der er fundet et fælles tema med fem konkrete spørgsmål, som debatten bør tage udgangspunkt i.

Hvad der derimod er trist er, at de politiske partierne flygter fra deres ansvar og overlader det til en såkaldt planlægningsgruppe af ni bevægelser at sætte rammerne for debatten med nogle store fælles aktiviteter. Efter at den tværpolitiske Europabevægelse netop har sagt nej tak til at medvirke, består gruppen af fem nej-bevægelser, en ja-bevægelse, samt to neutrale.

Politikerne i spidsen

De politiske partier får hverken nogen rolle i planlægningsgruppen eller andel i de ekstra midler. Bortset dog fra Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU, som Folketinget af uvisse årsager har valgt at tilgodese med en dispensation, så de trods deres status som partier, kan få andel i millionerne.

Politikerne burde sætte sig selv i spidsen for det her - ellers får vi ikke nogen bred folkelig debat. Det er fint, at NGO'ere involveres, men så må der bredde i sammensætningen.

Hvorfor skal Fagbevægelsen mod Unionen med 400 medlemmer sættes i spidsen for en folkelig debat, mens LO med en million medlemmer ikke skal?

Når den erklærede målsætning tilmed er en debat om, hvad vi vil med Europa, og ikke en debat om "ja" eller "nej" til EU, skriger det til himlen, at man sætter en gruppe domineret af ja-nej-bevægelser til at organisere den. Partierne kan ikke seriøst hævde, at de nu igangsætter en bred folkelig debat om EU's fremtid, når de samtidigt overlader initiativet til Europadebattens Jurassic Park af bevægelser fra fortidens opgør om dansk EU-medlemskab.

Penge til de bedste forslag

Europabevægelsen har fra starten advaret politikerne imod at overlade debatten til bevægelserne.

Det gør man så alligevel og endda på en så radikal måde, at der øremærkes hele fire millioner til, at de udvalgte EU-bevægelser skal lave fælles aktiviteter baseret på fælles ansøgninger og fælles økonomi.

Det svarer til at bede Socialdemokraterne og Venstre om at lave en fælles oplysningskampagne om kommunalvalgets centrale spørgsmål. Det vil der ikke komme noget godt ud af.

Samarbejde uden fælles grundlag giver dårlige resultater efter laveste fællesnævner - spild af tid og skattekroner. Det eneste, der binder dette fællesskab sammen, er penge. Penge til selvprofilering, overlevelse eller særlige projekter. Det vil vi ikke lægge navn til.

Vi mener, at de fire millioner til planlægningsgruppen burde gives til Nævnet vedr. EU-oplysning, der også står for uddeling af de øvrige syv millioner efter det gode princip om at støtte de bedste ideer og projekter - uanset hvem der kommer med dem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu