Læsetid: 3 min.

EU fejrer sin 50-års fødselsdag - med ny religionsstrid

22. marts 2007

Flere katolske lande er godt kede af udeladelsen, men Tysklands kansler Merkel står fast: Hverken Gud eller Jesus Kristus vil blive nævnt i den fødselsdagserklæring, som unionslandene udsender i anledning af 50-året for underskrivelsen af Rom-traktaten i 1957

BRUXELLES - Hverken Gud eller Jesus er inviteret med til EU's 50 års-fødselsdag - i al fald vil referencer til kristendommen ikke figurere i EU's fødselsdagserklæring, som i stedet vil fokusere på europæiske kerneværdier og opregne de afgørende udfordringer, Unionen står overfor, herunder truslen fra klimaforandringer. Fire dage før 50-års festlighederne for underskrivelsen af Rom-traktat finpudser embedsmænd bag lukkede døre stadig på fest-erklæringen.

Over hele kontinentet planlægger de 27 EU-medlemmer en række forskellige arangementer - fra træplantninger til drageflyvninger - for at markere jubilæet. Med Rom-traktaten, der blev underskrevet den 25. marts 1957, skabtes EF, Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, en forløber for vor tids EU. Grunden blev lagt til skabelsen af et fælles marked, en toldunion og fælles politikområder, ligesom målet om "en stadig snævrere union" blev proklameret. Med en yderligere aftale oprettedes også Det Europæiske Atomenergi-fællesskab, bedre kendt som Euratom.

Højtideligholdelsen af begivenheden har udviklet sig til en vanskelig balancegang for den tyske kanslerinde, Angela Merkel, som ønsker en koncis erklæring, som alle 27 EU-lande kan støtte uden forbehold. Hun ser endvidere gerne, at teksten kan fungere som afsæt for en aftale om, hvad der skal ske med projektet om en europæisk forfatning, efter at den seneste forfatning blev forkastet ved folkeafstemninger i Frankrig og Holland i 2005.

Polen slår sig i tøjret

Hvor Merkels udeladelse af enhver henvisning til Gud eller kristendommen er faldet i god jord i sekulære nationer og andre lande, som understreger den principielle adskillelse mellem stat og kirke, har den vakt mishag i flere katolske lande, herunder navnlig Polen, som udtrykkeligt havde ønsket sig en påkaldelse af Europas kristne rødder. Polens præsident, Lech Kaczynski, har dog betroet Frau Merkel, at han godt kan godkende teksten.

"Vi har forbehold over for dele af 50-års erklæringen, men skriver vi ikke under, vil vi stå som det eneste land, der stritter imod, og det ønsker vi ikke," siger han.

Erklæringen menes at komme til at rumme fire afsnit, hvoraf første skal indeholde en refleksion over EU's resultater til dato. Storbritannien har opgivet sine indvendinger, imod at oprettelsen af den fælles valuta, euroen, og Schengens pasfri-zone medtages på resultatlisten - briterne står uden for begge.

Erklæringen vil også betone EU's kerneværdier såsom demokrati og rumme referencer til det europæiske samarbejdes 'sociale dimension'.

Et andet afsnit vil forsøge at give et bud på én vision for EU i fremtiden, hvor Unionen udses at få en stor rolle i at løfte udfordringer som de globale klimaforandringer. Endelig vil et afsnit omhandle de forandringer, der presser sig på, hvis de fremlagte udfordringer skal løftes. Det vil kræve stor omhu med formuleringerne, hvis både de, som gerne ser EU's forfatning genoptaget, og de, som modsætter sig samme, skal imødekommes.

Forfatning er en øm tå

Et ømtåleligt spørgsmål er fortsat EU's eventuelle fremtidige udvidelser. Teksten forventes at fastslå, at yderligere ekspansion vil forudsætte institutionelle reformer - af den art, der blev fremlagt i forfatningstraktaten - for at muliggøre, at et udvidet EU kan fungere. Men erklæringen vil hverken gøre brug af udtrykket 'forfatning' eller afstikke nogen køreplan for reformer.

I Berlin i denne weekend vil EU's ledere overvære en koncert af byens filharmoniske orkester, deltage i frokoster og gallamiddage og afholde en ceremoni. Til benefice for berlinerne og andre besøgende vil byens museer holde åbent hele natten.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her