Læsetid: 2 min.

EU giver Iran et tilbud, der er svært at afslå

Hemmelighedsfulde EU-udenrigsministre drøftede mandag at give Iran nok et tilbud i den verserende strid om landets atomprogram
16. maj 2006

EU vil give Iran et tilbud, landet ikke kan afslå. I hvert fald ikke, hvis formålet med det suspekte iranske atomprogram er fredelig energiudvikling og ikke atomvåben.

Men planens detaljer skal være hemmelige for offentligheden et stykke tid endnu, sagde den tyske udenrigsminister, Frank-Walther Steinmeier, efter et udenrigsministermøde i Bruxelles i går.

"Så meget som jeg har forståelse for journalisterne, så håber jeg på forståelse for, at jeg ikke kan sige mere," sagde Steinmeier, hvis land spiller en central rolle i atomdialogen med Iran.

Javier Solana, der koordinerer de 25 landes udenrigspolitik, sagde, at der vil være tale om et "modigt" og "generøst" tilbud til styret i Teheran.

"Vi forbereder en pakke, der gør det svært for dem at sige nej, hvis det de virkelig ønsker er atomenergi," sagde Solana.

Iran, der er verdens fjerdestørste olieeksportør, insisterer på, at dets atomare planer udelukkende har civile og fredelige formål. Irans atomprogram skal producere elektricitet, ikke udvikle atombomber, siger Iran.

USA og dets vestlige allierede mistænker Irans erklærede civile atomenergiprogram for at være et røgslør for udvikling af atomvåben. Men Iran afviser beskyldningerne.

USA og EU arbejder for at få FN's Sikkerhedsråd til at vedtage en resolution, der forpligter Iran til at indstille sin produktion af beriget uran eller risikere sanktioner.

Men Rusland og Kina, der har energiinteresser i Iran, er modstandere af en sådan resolution. USA har derfor accepteret at lade de tre EU-lande - Frankrig, Storbritannien og Tyskland (EU3 kaldes de) - forsøge at sammensætte en hjælpepakke til Iran i bytte for landets samarbejde.

Målet er at overtale Iran til at holde op med at berige uran af den type, der kan videreforarbejdes og bruges i atomvåben. I det nye tilbud er det angiveligt ikke forbudt iranerne at lave en vis berigelse, hvis blot det sker under international kontrol.

'Vil gå noget længere'

Problemet er, at det iranske styre har snydt Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en årrække og hemmeligholdt nogle af landets atominstallationer. Mistænksomheden er derfor stor - ikke mindst i USA. Washington har angiveligt overvejet et angreb på iranske atomanlæg, men de ligger spredt ud over landet og er i øvrigt for en dels vedkommende gravet ned.

En dansk diplomat, som var til stede på gårsdagens møde, siger, at udenrigskoordinatoren og EU3 nu vil "gå noget længere" end i forbindelse med det seneste tilbud fra 2003.

Dengang var der lagt op til iransk medlemskab af Verdenshandelsorganisationen (WTO) og andre handelsfordele. Nu kommer det ifølge Solana måske på tale med en form for sikkerhedsløfter til Iran.

Tilbuddet til Iran kommer op igen på fredag på et møde i London, hvor også de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd Kina og Rusland vil være til stede.

"De lagde vægt på, at man forhandler med iranerne og ikke med pressen," sagde den danske diplomat og afviste, at EU3's nye tilbud kan skabe splid i forhold til Rusland.

Moskva har tidligere har vist sig mistænksom, fordi europæerne tilbød uranleverancer til Iran, hvilket Rusland også har gjort i form af en milliardkontrakt på det iranske Bushehr-anlæg.

Den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, slog søndag fast, at EU godt kan glemme det, hvis målet er at få sat stop for "fredelige atomare aktiviteter".

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) deltog ikke i mødet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu