Læsetid: 2 min.

EU mangler skandaler

På udkig efter den europæiske offentlighed har et hold forskere analyseret mediernes måde at skrive om EU på. Rigtig europæisk bliver det først, når der er skandaler
10. januar 2007

BRUXELLES - Forestil Dem, kære læser, at fru tysk kansler Angela Merkel, der for tiden også er EU-formand, stiller op i lyserød joggingdragt, næste gang hun skal til slips- og jakkesæt-møde i Bruxelles. Sådan i fuld alvor.

"Skandale", skriver den tyske avis Handelsblatt og maler videre på forestillingen:

"Sådan et scenarium ville godt nok være pinligt, men det ville være velegnet til at sprede det netop tiltrådte tyske EU-formandskab til en bred offentlighed i hele Europa."

Det er løsningen, for EU mangler skandaler. Det har nogle tyske medieforskere fundet ud af, efter de har terpet en hel stak europæiske forskningsresultater igennem, en såkaldt meta-analyse.

Ligesom så mange andre ledte også Marcel Machill, professor ved universitetet i Leipzig, og hans kolleger efter den 'fælleseuropæiske offentlighed'.

Men nej, journalisterne skriver om deres nationale sager og deres nationale politikere. Kun i ganske få tilfælde har de alle skrevet om samme, europæiske sag. Den fælles landbrugspolitik, der sluger halvdelen af EU's finanslov og alene for de mange milliarders skyld kunne trænge til lidt opmærksomhed, blev der kun skrevet om, da der var dioxin-skandale i Belgien, og da der var alvorligt snyd med landbrugsstøtten i Spanien.

Drama

Generelt viser undersøgelsen, at EU-emner i mange landes medier ikke får ret megen opmærksomhed, og at nationale politikere får langt mere spalteplads end EU-politikere.

Enhver journalist ved, at forskerne har en pointe. Kendte ansigter, drama, konflikter og ja, skandaler, er med til at gøre historier spændende.

Hverdagen i Bruxelles bekræfter forskerne. Lovgivningen kan være nok så vigtig, men det er de færreste, der husker navne på nøglepersonerne i den årelange lovgivningsproces.

Til gengæld blev navnet Rocco Buttiglione kendt over hele Europa, da den skandaleombruste, udtrykkeligt katolske, italienske minister for et par år siden forsøgte at blive EU's justitskommissær.

Elitenationer

Nogle landes medier er mere åbne for at skrive om andre EU-lande end andre. Interesse for at se ud over sin egen landegrænse fandt forskerne især i Danmark, Tyskland, Holland og de andre nordiske lande, mens Italien, Belgien og Irland ikke bruger megen spalteplads på det.

Men opmærksomheden følger magten. Ifølge undersøgelsen bliver der ikke skrevet ret meget i de europæiske aviser om små lande som Danmark, Finland, Sverige, Portugal og Irland. Til gengæld er der rigtig mange, der skriver om Tyskland, Storbritannien, Frankrig og til dels Italien.

"Næppe overraskende, hvis man tænker på, at de lande politisk og økonomisk er de mest magtfulde stater i EU," skriver de tyske forskere og indfører et nyt nyhedskriterie for den europæiske offentlighed: 'Elitenationen.'

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu