Læsetid: 1 min.

EU producerer ætanol på livet løs

11 af de 25 EU-lande producerer nu bioætanol. Siden sidste år er tre nye lande begyndt at producere. Danmark er endnu ikke med på listen
3. juli 2006

Interessen for bioætanol i Europa slår alle rekorder. På bare et år er produktionen næsten fordoblet.

I 2004 producerede EU-landene 528 millioner liter, og tallet voksede til 913 millioner liter i 2005, svarende til en stigning på 42 procent, viser en ny europæisk statistik.

På verdensplan voksede produktionen af bioætanol ifølge olieselskabet BP med 10 procent. Men ætanolproduktionen udgør fortsat kun en halv procent af den globale olieproduktion. En statistik lavet af den europæiske biobrændstofsammenslutning, eBio, viser, at 11 af de 25 EU-lande nu har en produktion af bioætanol. Danmark er ikke på listen. Spanien er EU's største producent.

Landet står for en tredjedel af EU's samlede produktion, og det producerer mere end dobbelt så meget som Frankrig, der ligger på andenpladsen. Tyskland er et af de lande, der har haft den største vækst i produktionen, fra 25 millioner liter i 2004 til 165 millioner liter i 2005.

Nye lande på listen i år er Italien, Litauen og Ungarn. Alene sidstnævnte er sprunget fra et stort rundt nul i 2004 til 35 millioner liter i 2005. Ætanolproduktionen ventes at vokse yderligere i 2006 og 2007 efterhånden som nogle nye produktionsanlæg bliver bygget færdige.

Desuden ventes det at sætte skub i produktionen, at EU-Kommissionen har sat som mål, at landene skal tilsætte 5,75 procent bioætanol til brændstof til biler i 2010 for at mindske afhængigheden af importeret olie. I hele verden kommer 92 procent af ætanolproduktionen fra Brasilien og USA, fremgår det af statistikken, der er offentliggjort af Dansk Landbrug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her