Læsetid: 2 min.

EU sætter ny forhindring for Tyrkiet

Optagelsesforhandlingerne med EU ser ud til at starte som planlagt den 3. oktober, men allerede i 2006 skal der gøres status over det tyrkiske forhold til Cypern
2. september 2005

NEWPORT - Tyrkiet står over for nye forhindringer i landets spidsrod-agtige optagelsesforhandlinger med EU.

På et møde i Newport i Wales i går lagde udenrigsministre fra de 25 EU-lande op til at vedtage en erklæring, som betyder, at der allerede i 2006 skal gøres status over tyrkernes fremskridt. Den præcise tekst vedtages af EU-ambassadører i næste uge.

Det er Frankrig og Cypern, som har ført an med dette ønske, der betyder, at unionen til den tid kan tage debatten en gang til. EU's nye såkaldte 'moderklæring' går på en høflig måde i rette med tyrkernes udtrykkelige uvilje mod at anerkende EU-medlemslandet Cypern. En uvilje, der kom til udtryk, da Tyrkiet den 29. juli indfriede EU's krav om at anerkende en toldaftale med bl.a. Cypern, men hvor tyrkerne omgående vendte om på en tallerken med en tillægserklæring om, at dette skam ikke var nogen officiel anerkendelse af Cypern.

Det britiske udkast, som blev fremlagt af udenrigsminister Jack Straw, har otte kritikpunkter og konstaterer bl.a., at Tyrkiets "ensidige" holdning "har ingen juridisk effekt på Tyrkiets forpligtelser".

"EU vil overvåge dette tæt og vurdere den fuldstændige gennemførelse i 2006," står der.

Ifølge udenrigsminister Per Stig Møller (K) kan tyrkerne dermed til den tid spænde ben for sig selv, eksempelvis ved ikke at lade græskcypriotiske skibe anløbe tyrkiske havne. Men selve forhandlingsstarten blev der ikke sat spørgsmålstegn ved ifølge den danske udenrigsminister.

"De skal have anerkendt Cypern før forhandlingerne er slut, ikke før forhandlingerne starter," sagde han.

Den franske udenrigsminister, Philippe Douste-Blazy, var betydelig hårdere i mælet på sit pressemøde. Han kaldte den tyrkiske erklæring "et alvorligt problem" som ikke er i en ansøgers ånd.

"Derfor er det nødvendigt, at Tyrkiet præciserer sin holdning," sagde Blazy, der ikke gjorde et nummer ud af den planlagte forhandlingsstart den 3. oktober.

Diplomatisk spil

Det diplomatiske ordspil dækker over, at der i medlemslandene stadig er stor uvilje mod at binde an med det store ansøgerland. Cyperns udenrigsminister, Georgios Iakovou, signalerede inden mødet, at den tyrkiske tillægserklæring burde føre til suspension af den planlagte forhandlingsstart den 3. oktober. Også den hollandske udenrigsminister, Bernard Bot, forekom i tvivl. Da Bot i går blev spurgt, om forhandlingerne går i gang den 3. oktober, lød svaret, at "det kan vi ikke sige endnu".

I sidste ende giver den diplomatiske balancegang dog mulighed for, at den tyrkiske regering for en tid kan lægge mest vægt på sin egen tillægserklæring af indenrigspolitiske årsager, mens EU fokuserer på toldaftalen.

Hele problemet er opstået ved, at kun den græske del af Cypern i dag er medlem af EU. Græskcyprioterne forhindrer en genforening med den nordlige tyrkiske del, og derfor vil Tyrkiet ikke give officiel anerkendelse.

Alle 25 medlemslande skal inden forhandlingernes start sige god for EU-Kommissionens forhandlingsoplæg, men det ventes ikke, at nogen nedlægger veto.

Mødet på det fashionable Celtic Manor nær Newport fandt sted under store sikkerhedsforanstaltninger. I nærheden var der en mindre demonstration imod tyrkiske optagelsesforhandlinger. To demonstranter blev anholdt, fordi de ikke ville tage deres masker af.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her