Læsetid: 2 min.

EU vil straffe for illegal arbejds-kraft

Når folk i store mængder forsøger at komme til EU over Middelhavet, er det blandt andet fordi, de ved, at de kan få et arbejde - illegalt. For at fjerne denne tiltrækning vil EU indføre en straf til arbejdsgivere, der ansætter illegale til sort arbejde
20. juli 2006

BRUXELLES - Det tiltrækker illegal indvandring, når det rygtes, at det er let at få sort arbejde i Europa, og at faren for at blive opdaget er lille.

Derfor vil EU's justitskommissær, Franco Frattini, indføre straf til de arbejds-givere, der benytter sig af illegal arbejdskraft.

Det sagde han på et pressemøde i går.

"Medlemslandene ikke bare kan, men skal forbedre kontrollen af arbejdsmarkedet," sagde Franco Frattini, "og vi vil indføre straffe".

Det har ikke tidligere været muligt for EU at indføre direkte straffe, men blev det i september sidste år, selv om afgørelsen er omstridt.

Netop kontrollen er dog det sted, hvor det halter, siger Maria Jepsen, fungerende direktør for det Europæiske Fagforenings Institut, der forsker i social- og arbejdsmarkedsforhold i Europa.

Allerede nu forbyder nationale love jo at ansætte illegal arbejdskraft, påpeger hun.

"I de nordiske lande hjælper fagforeningerne til med kontrollen. I Sydeuropa findes der en kontrol, men de har slet ikke midlerne til at gå ud og checke hver arbejdsgiver i landbruget eller i byggebranchen. Det er jo også områder, der er fulde af illegal arbejdskraft, og det problem er ikke løst," siger hun.

Brug for arbejdskraft

I en aktuel sag befriede det italienske politi tirsdag 113 polakker, der blev holdt som slavearbejdere i det sydlige Italien. I en kommentar sagde Frattini, at ikke arbejderne, men arbejdsgiverne skulle straffes.

"Man kunne beskytte de arbejdere, der anmelder det illegale forhold," sagde han. "Det skal gøres klart, at arbejdsgiveren løber en dobbelt risiko for at kunne blive straffet og for at kunne blive tvunget til at give arbejderen en legal kontrakt," sagde han.

Øget kontrol og straf ville sikkert gøre det mindre attraktivt for nogle arbejds-givere at ansætte illegal arbejdskraft, mener Maria Jepsen. Men den manglende kontrol i landene kan også skyldes manglende politisk vilje - for der er ikke rigtig nogle løsninger på, at der faktisk er mangel på ikke-uddannet arbejdskraft, siger hun.

EU's kamp mod brug af illegal arbejdskraft retter sig først og fremmest mod Sydeuropa, for dér er flest illegale. Mange af dem arbejder inden for landbruget og med at passe børn og ældre. Velfærdssamfundet i Sydeuropa er stadig familiebaseret, men familierne har ikke tid til at passe børn og gamle som før, derfor bruger de sort arbejde for at løse problemerne, fortæller Maria Jepsen.

Ideen om at gøre arbejdsgiverne strafansvarlige under EU-ret blev luftet, da Franco Frattini præsenterede en pakke af lovforslag, der skal bekæmpe illegal indvandring.

Efter sommerferien vil han med sin kollega på arbejdsmarkedsområdet, Vladimir Spidla, lave en undersøgelse af det sorte arbejde og revidere et direktiv om menneskesmugling.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu