Læsetid: 2 min.

EU svinger køllen

Golfklubber, der behandler kvinder som andenklasses medlemmer, skal forbydes, inden 2008, kræver et nyt EU-direktiv. Men klubber, der kun har mandlige medlemmer, er ok, fordi det hører ind under foreningsfriheden. Britiske medier raser
9. januar 2006

Endelig en EU-historie til arsenalet af anti-Unions historier med potentiale til at udkonkurrere de krumme agurker. I fremtiden må golfklubber, der giver kvinder færre rettigheder end mandlige medlemmer, tage køllen i den anden hånd. Klubber med sådanne regler - der f.eks. kun tillader kvinderne at spille på visse tidspunkter eller udelukker dem fra baren - er der tradition for i dele af Storbritannien. De diskriminerende regler har overlevet flere nationale retssager, men nu skal det være slut, siger EU. Det nye direktiv slår fast, at klubber, som lukker både mandlige og kvindelige spillere ind for derefter at diskriminere mod det ene køn, vil blive forbudt fra slutningen af 2007.

De berømte britiske gentlemen's clubs vil derimod fortsat være tilladte via en undtagelse. Det samme gælder private golfklubber, som kun har enten kvindelige eller mandlige medlemmer. For forskelsbehandling kan ifølge undtagelsen "fortsat retfærdiggøres, hvis det har et legitimt mål", eksempelvis "foreningsfrihed i tilfælde af medlemskab af en en-kønnet privat klub". Andre institutioner under undtagelsesbestemmelsen er krisecentre for kvinder, frivillige organisationer for det ene eller det andet køn og sportsturneringer for henholdsvis mænd og kvinder.

Men den britiske presse, som aldrig forsømmer en lejlighed til en god gang EU-spanking, er alligevel bekymret for, om EU alligevel har riven ude efter Londons berømte herreklubber, som har en mytisk status i den britiske overklasses kulturkonservative elite. For undtagelsen er ikke en del af selve direktivet, citerede den EU-skeptiske Daily Telegraph en anonym EU-diplomat fredag. Derfor er der en mulighed for, at kvinder i fremtiden kan klage til EF-Domstolen i Luxembourg, som så skal vurdere, om den vil medtage undtagelsen som basis for en afgørelse.

Neandertalmænd

Den britiske borgerrettighedsadvokat Lord Lester of Herne Hill, som tidligere uden held har forsøgt at få den kendte London-klub, the Garrick, til at tillade kvindelige medlemmer, siger: "Der vil måske være nogle reaktionære neandertalmænd, som vil danne sådanne mande- golfklubber, men hvis de gør det, er det mest synd for dem selv. Blandet golf er meget sjovere." Og talsmanden for kvinders ligeret, det britiske medlem af Europa-Parlamentet for Labour med det inciterende navn Mary Honeyball, siger: "Jeg er meget tilfreds med, at Europa har taget dette initiativ. Det er på høje tid, at klubber med sådanne latterlige og arkaiske regler ændrer deres opførsel."

Den ansvarlige EU-kommissær for beskæftigelse, sociale forhold og ligestilling, Vladimir Spidla, har lovet Europa-Parlamentet, at de britiske golfklubbers regler vil blive fulgt af Kommissionen, hvis opgave det nu er i de kommende halvandet år at overvåge om medlemslandene sørger for at få de nationale regler, der skal udmønte direktivet, tilfredsstillende på plads.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu