Læsetid: 3 min.

EU tager stort skridt mod åbenhed

'En stor sejr' kaldte EU-kommissær for forvaltningen, Siim Kallas, beslutningen i går om fremover at offent-liggøre, hvem der får penge fra EU. Den poli-tiske kamp ser ud til at være vundet, så det om nogle år vil være muligt at se alle modtagere af EU-midler på nettet
20. oktober 2006

BRUXELLES - Fremover skal det offentliggøres, hvem der modtager penge fra EU. Det besluttede de 25 ambassadører fra EU-landene i går uden debat, beretter en dansk embedsmand. Når der er enighed på det niveau, er det som regel kun en formalitet, at ministrene beslutter sagen - det skal de den 21. november.

"Hurra, hurra," siger Jens-Peter Bonde, EU-parlamentariker for JuniBevægelsen. Han er kendt som en af de mest højlydte og vedholdende kritikere af lukketheden i EU. "Det er flot. Det er simpelthen flot," siger Bonde, da han hører nyheden.

Også EU's kommissær for forvaltning, Siim Kallas, er glad. Det er "en stor sejr. Vi går ind gennem hoveddøren med enstemmighed," lyder kommentaren. Kallas, der er kommissær for EU's forvaltning, har i halvandet år kæmpet for at få offentliggjort, hvem der modtager EU's penge. Og der har været både politiske og juridiske kampe, der skulle slås. Nu er princippet slået fast, er den glade melding. Foruden ministrene skal også Parlamentet vedtage den nye regel, men det ventes at gå glat igennem, da Parlamentet tidligere har stillet krav om netop mere åbenhed.

"Det er skatteborgernes penge, så det er da det eneste rigtige, at de skal vide, hvem pengene ender hos," siger den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel.

De største puljer på EU's budget, som den nye ordning giver indsigt i, er landbrugsstøtten og støtte til fattige regioner. Landbrugsstøtten udgør knap halvdelen af EU's budget, i 2004 blev der givet 43,5 milliarder euro eller 324 milliarder kroner i hele EU. I 2004 modtog Arla, Danish Crown, Danisco samt store og mindre danske landmænd tilsammen 9,1 milliarder kroner fra EU's landbrugspuljer.

Ventetid

Allerede for to år siden søgte Informations journalist om aktindsigt hos Kommissionen i oplysningerne om, hvem der får penge fra EU's landbrugsstøtte. Kommissionen afviste at give aktindsigt, og for tiden ligger anken hos EU's ombudsmand.

Aktindsigt i Danmark viste siden 2004, at de store virksomheder er blandt de helt store støttemodtagere. Aktindsigt i andre lande viser, at også Nestle, Unilever og andre store koncerner er blandt modtagerne. Et europæisk overblik er nødvendigt, da mange af virksomhederne er aktive internationalt.

Indtil videre har et netværk af journalister, foreninger og tænketanke fundet sammen om at søge aktindsigt i de enkelte EU-lande. Resultaterne bliver offentliggjort på websiden Farmsubsidy.org i takt med, at der bliver givet aktindsigt i de forskellige lande. For tiden er det 11 af de 25 EU-lande, der helt eller delvist har givet aktindsigt i, hvem der får støtte. Danmark, Sverige, Nederlandene og Slovenien er de lande, der er mest åbne, da de offentliggør navn, adresse, beløb og støtteordning for modtagere af landbrugsstøtte i hele landet.

På nettet

Ifølge den nye regel skal oplysningerne om modtagerne offentliggøres fra budgetåret 2007, landbrugsoplysningerne dog først fra budgetåret 2008. Allerede i slutningen af denne måned ventes en afdeling i Kommissionen under den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, at åbne en web-portal, der linker til websider i de lande, der allerede har oplysningerne på nettet.

Jens-Peter Bonde ser dette seneste skridt på vej mod åbenhed som blot et af flere. For tiden arbejder han på en rapport om åbenheden i EU, og han har måttet skrive den om tre gange, fordi udviklingen er gået stærkt i de seneste måneder. "Normalt starter jeg med kritikken og alle vanskelighederne, nu begynder jeg med sejren. Og så skriver jeg, at djævlen ligger i detaljen," siger Bonde.

Læs mere på:

http://luftskibet.information.dk/brugsanvisning_til_eu

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu