Læsetid: 3 min.

EU-terrorliste saboterer fredsbestræbelser i Sri Lanka

Danske freds-observatører bliver smidt ud af Sri Lanka efter, at EU har sat De Tamilske Tigre på terrorlisten. Eksperter frygter for fredsprocessen, men den danske regring støtter beslutningen. Der bør være overenstemmelse med USA's terrorliste, siger Venstres ordfører
14. juni 2006

De Tamilske Tigre's (LTTE) beslutning om at udelukke EU-landenes våbenhvile-observatører - herunder de nuværende 12 danske - vækker bekymring hos eksperter og den danske opposition.

Den srilankanske oprørsbevægelse anser ikke længere de danske, svenske og finske observatører som neutrale efter, at EU i sidste måned satte LTTE på sin terrorliste.

"Det er beklageligt, men det er deres valg. LTTE har fået flere advarsler, som de systematisk har siddet overhørig. Nu måtte der konsekvens bag ordene," siger Jesús Carmona, Europarådets talsmand for terrorbekæmpelse.

LTTE var allerede på USA's terrorliste, men EU har tidligere vurderet, at hensynet til fredsprocessen i den lille østat vejede tungest.

Unavngivne diplomatiske kilder siger til den britiske avis, The Times, at beslutningen om at harmonisere listerne var dybt påvirket af pres fra Washington.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Troels Lund Poulsen, har forståelse for amerikanernes argument.

"Hvis vi virkelig ønsker en effektiv indstats imod terror, nytter det ikke, at nogle organisationer er på een liste og andre på en anden," siger han.

- Også hvis det sker på bekostning af den skandinaviske fredsindsats i Sri Lanka?

"Jeg mener ikke, at det vil få alvorlig betydning for fredsprocessen, og LTTE kan vælge at arbejde for at komme af listen igen," siger Lund Poulsen.

Nordisk bekymring

Ulf Henricsson, leder af den skandinaviske fredsmission i Sri Lanka (SLMM), advarer om fare for alvorligt bagslag.

"I værste fald vil LTTE føle, at ingen længere lytter til dem og ikke se anden mulighed end åben krig," siger han til The Times.

Den norske Sri Lanka-ekspert, Alf Morten Jerve, deler den bekymring: "Det var et meget dårligt tidspunkt at udpege LTTE som terrorister. Vi har en yderst skrøbelig situation i Sri Lanka. Det er uklogt at udpege en af parterne i en ulmende borgerkrig til terrorist," siger Jerve, der ikke er i tvivl om konsekvenserne af EU's opdaterede terrorliste.

"Det komplicerer helt klart fredsarbejdet yderligere. Det bliver vanskeligt at overbevise tamilerne om, at europæiske fredsforhandlere stadig er neutrale," siger han.

LTTE's forhandlingsvilje er ifølge Alf Jerve helt afgørende, da de kontrollerer store dele af øen millitært, og reelt er tamilernes eneste repræsentanter.

"Man kan være bekymret for dette politiske monopol og metoderne, som har skabt det, men der står ikke en afløser parat i kulissen. Der er ingen vej til fred uden om LTTE," konkluderer Alf Morten Jerve.

Danske reaktioner

Mogens Lykketoft, udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokratiet, kalder terrorlistningen af LTTE "meget lidt klog".

"Situationen i Sri Lanka er stærkt bekymrende. Det er svært at udnævne en af parterne som en større terrorist end den anden," siger Lykketoft, der mener, at beslutningen viser problemerne ved proceduren for terrorlistning i EU.

"I denne sag er der tilsyneladende ikke blevet taget højde for den aktuelle sitiation i landet. Beslutninger som denne kræver en grundig vurdering af, hvordan en listning vil påvirke muligheden for fred," siger Mogens Lykketoft.

Steen Gade, SF's udenrigspolitiske ordfører, er enig:

"Terrorlister er generelt problematiske i områder, hvor man faktisk forsøger at skabe fred. Der er en kæmpe risiko for, at det her puster yderligere til ilden i landet. Det er meget dårlig timing fra EU's side.

Jesús Carmona ser ikke noget problem med timingen.

"Situationen i Sri Lanka er altid problematisk. Man kan jo ikke vente, til tingene er i orden," siger Carmona.

- Norges regering udtrykker bekymring for fredsprocessen. Skulle man ikke lytte til det?

"Der er teknisk set ingenting i vejen for, at EU eller andre stadig kan spille en aktiv rolle i fredsprocessen."

- Men LTTE vil ikke længere have EU landene med i processen?

"Det er klart. Men det er LTTE's valg," konkluderer Carmona.

Strandede forhandlinger

Repræsentanter for Sri Lankas regering og LTTE har netop været i Oslo for at deltage i to dages samtaler om situationen i Sri Lanka, men mødet blev ikke gennemført.

Norges udviklingsminister, Erik Solheim, har givet LTTE hovedskylden for sammenbruddet. De Tamilske Tigre mener derimod, at de kom til Norge for at tale med observatørkorpset og ikke med den srilankanske regeringsdelegation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her