Læsetid: 3 min.

Europa med og mod verden

Jeremy Rifkins europæiske drømme handlede ved fredagens debatarrangement om at åbne os mod verden; Per Stig Møllers snarere om at beskytte os mod den
8. april 2006

Hvis man ikke hørte nøje efter, kunne man godt gå fra gårsdagens debatmøde om Europas fremtid i den tro, at forfatteren Jeremy Rifkin og udenrigsminister Per Stig Møller var helt igennem enige. For som de stod der med mikrofonerne i auditoriet i Rosenborggade på Københavns Universitet, talte de begge for en fremtidsdrøm med udgangspunkt i den europæiske union.

Per Stig Møller illustrerede Europas fremskridt ved at sammenligne kontinentets tilstand med tilstanden for kun 64 år siden:

"I 1942 indeholdt det politiske Europakort kun fire uafhængige demokratier, i dag indeholder det 46. I 40'erne var der hungersnød, i dag spiser vi sushi og forbruger i overflod. Denne forandring skyldes EU i endnu højere grad end andre faktorer som Marshall-planen," erklærede udenrigsministeren og foreslog, at det europæiske projekt er lykkedes i en sådan grad, at det nu har brug for en ny vision:

"Europa samlede sig om at skabe fred, men denne fortælling er nu død, for de unge har aldrig oplevet andet og tager derfor ikke freden alvorligt. Europas nye vision skal vendes udad: Den skal handle om, hvordan den omliggende verden påvirker os, og hvordan Europa påvirker den."

Ministeren illustrerede den nye vision med eksempler på konflikter og konkurrence: EU's modstand mod USA i handelskrigen i 2002, EU's modstand mod telemonopoler og endelig det, som ministeren så som et samlet EU's forsvar af Danmark efter Jyllands-Postens karikaturer.

"Dette var en stor familie, der viste verden, at Danmark ikke stod alene," sagde Per Stig Møller.

Global drøm

Jeremy Rifkin talte mindre om konflikter og mere om fællesskaber.

"Den europæiske drøm er ung - den har ikke mere end tre generationer på bagen. Det er første gang i verdenshistorien, en lille del af Jordens befolkning har vovet at drømme en drøm, der indeholder en global bevidsthed."

Forskellen på den amerikanske og den europæiske drøm kan illustreres ved begrebet 'frihed', mener Rifkin.

"For en amerikaner består frihed i autonomi og mobilitet - tilsammen 'automobil'. Men jeres forældre har lært jer, at frihed er en egenskab ved jeres relationer og det fællesskab, som I er en del af. Denne europæiske drøm handler om at forsøge at skabe en biosfærepolitik i stedet for den geopolitik, som førte til Anden Verdenskrig."

For Jeremy Rifkin er den europæiske union fremtidens fællesskab, netop fordi europæerne altid er uenige:

"EU snubler ind i hver ny fase af sin udvikling. Det handler om netværksstyring, noget som vi prøver at lære virksomhederne om på University of Pennsylvania, men som EU allerede praktiserer: Ingen har overmagten - hverken regeringer, virksomheder eller organisationer. Ingen beslutninger uden konsensus."

Europas test

Men Jeremy Rifkin lod også sin opmuntring følges med en advarsel:

"En drøm er det, man gerne vil være, ikke det, man er. En stor del af verden kigger på jer. De er stadig i tvivl om, hvorvidt I mener det seriøst, og de venter på at se, hvordan eksperimentet falder ud. Hvis I skuffer dem ved at falde tilbage i snæversyn, fremmedangst og geopolitik, trækker I verden med jer."

Integrationen af de muslimske indbyggere er ifølge Rifkin den test, Europa skal bestå for at bevise, at det smukke projekt med en stormagt grundlagt uden vold kan lykkes.

"Det er Europas test, fordi den europæiske drøm handler om at inkludere, ikke ekskludere - om, at hvert menneske ikke er en enlig cowboy, men en del af et fællesskab. Og I kan ikke skabe et fællesskabsforbillede samlet om menneskerettigheder, demokrati og alle de andre drømme, hvis det fællesskab så ikke kan samles om også at integrere islam."

Rollemodeller

Per Stig Møller var enig, men placerede integrationsudfordringen i den anden ende: hos Europas indvandrede:

"Truslen for vores fremtid er opløsning og ghettoisering - områder i Europa, hvor lovene ikke gælder. Vi skal blandt andet støtte integrationen gennem rollemodeller blandt de unge med anden etnisk baggrund, gennem mentorer for dem, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og ved særlig støtte til konsulenter i områder med høj koncentration af folk med anden etnisk baggrund."

Ministeren beskrev globaliseringen som noget, Europa skal forsvare sig mod:

"Hvis vi vil modvirke angsten, må vi værne folk mod den hastighed, verden bevæger sig mod os med. Det gør vi ved at gennemføre forandringerne i et gradvist og realistisk tempo og på en åben og demokratisk måde."

Rifkin beskrev derimod Europas styrke med ord, der handlede om det modsatte af beskyttelse:

"Solidaritet, inklusion, mangfoldighed, fred - det er det, som vi andre kan lære af Europa. Vi sagde engang, at den amerikanske drøm var værd at dø for. Jeres europæiske drøm er værd at leve for."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu