Læsetid: 3 min.

Europæisk bedrag

14. juni 1997

"Det må og skal aldrig blive socialdemokratisk politik bare at logre med halen efter en udvikling, vi ikke har indflydelse på." Fra oplægget "Det ny Europa - et socialdemokratisk ansvar" af Erling Olsen, Morten Bødskov m.fl.

SCENEN ER klar til EU-topmødet, der starter på mandag i Amsterdam. For kun en uge siden mødtes mange af topmøde-deltagerne i Oluf Palme-salen under de europæiske socialdemokraters jubelkongres i Malmö. Frankrigs nye socialistiske ministerpræsident, Lionel Jospin, fremhævede i sin tale, at "....borgerne mister tilliden til traktaten, hvis den ikke gør noget for dem og hvis de ikke kender den". Men frygten for - eller håbet om - at Vesteuropas socialister vil bruge de seneste valgsejre til at sætte en ny europæisk dagsorden fortoner sig, jo tættere vi kommer virkeligheden i Amsterdam.
De EU-kritiske og især ØMU-kritiske toner fra de franske socialisters valgkamp skulle i går stå deres prøve under det fransk-tyske topmøde i Poitiers. Mødet endte som et fransk tilbagetog. Selv ikke nok så mange, lange, franske forklaringer kunne skjule, at kansler Kohl er ved at få sin vilje: ØMU-konstruktionen står urørt trods den massive kritik. Det manglende fokus på beskæftigelsen og den sociale dimension vil man for 117. gang skrive sig ud af i en stribe erklæringsafsnit, der næppe ændrer noget som helst.

VORE HJEMLIGE socialdemokratiske EU-debatmagere fra den forløbne uge har med DSU-formand Morten Bødskov, folketingsformand Erling Olsen og Metal-formand Max Bæhring i spidsen også leveret et bidrag til ØMU-debatten. Deres forslag om at skrotte forbeholdene og kaste sig helhjertet ind i unionsprocessen er sikkert ikke kommet statsminister Nyrup helt på tværs. Nu kan han bedre som den samlende leder og centrist stå fast på en fodslæbende forbeholds-linje uden at de EU-ivrige S-vælgere flygter til Venstre.
Debatmagerne vil have Danmark fuldt ud med i ØMU'en. Men for at vise deres gode velfærdssind foreslår de et ekstra konvergens-kriterie: En ledighed på højest otte procent. Problemet med dette såvel som de franske krav om en mere "social" ØMU er blot, at det ikke vil være en ØMU, som Bundesbank kan acceptere. Og uden tysk accept ingen ØMU.

PÅ KORTERE sigt er realiteten, at den eneste mulige økonomiske og monetære union er den, som Bundesbank kan acceptere. Og det er stadig en valutaunion, hvor forsigtig, tysk centralbank-politik er i højsædet. Som 350 europæiske økonomer netop har skrevet i en fælles appel til topmødet i Amsterdam, er der mange farer i en sådan udvikling. ØMU-kravene kan ende med en sådan byge af samtidige stramninger, at massearbejdsløsheden og de sociale problemer forværres alvorligt.
Trods alle disse betænkeligheder vil en stribe socialdemokratiske regeringsledere på mandag og tirsdag bekræfte deres tilslutning til ØMU-projektet i den udgave, som er defineret af tysk ortodoksi og Bundesbanks rolle som halvguden i europæisk økonomi og politik.

DET ER ikke nogen stor traktat, som de 15 regeringschefer ellers skal bruge Amsterdam-turen til at få helt på plads. Maastricht var det store spring i form af det fundamentale projekt med ØMU'en, som på mange måder forudsætter en politisk union. Denne anden del af unionen blev fremskyndet i Maastricht i form af tilløbene til den fælles udenrigspolitik og den fælles sikkerhedspolitik.
Amsterdam-mødet skulle have været den institutions-reform, der kunne muliggøre den store udvidelse mod øst. Nu er det i stedet endt uden grundlæggende ændringer. Som det fremgår af dagens avis, kan det dog i praksis meget vel ende med at holde bl.a. de baltiske lande udenfor EU i flere årtier.
Når det gælder politi, retsvæsen og udlændingepolitik vil Amsterdam-traktaten indebære yderligere et par skridt. Det vil udstille den absurde situation, Danmark har sat sig i ved at gå med i Schengen-samarbejdet og samtidig fastholde alle forbeholdene fra Edinburgh.
På side 8 har Informations Bruxelles-korrespondent, Ole Vigant Ryborg, lavet en foruroligende sammenfatning af de bevidste bedrag og fortrængninger i den danske EU-debat. I den kommende uge bliver både virkelighed og bedrag justeret i Amsterdam. Hundene vil logre og EU-karavanen drage videre.

mol (Jacob Mollerup)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her