Læsetid: 2 min.

Europæisk filmfejring

Susanne Biers 'Brødre' har i morgen aften mulighed for at blive kåret som årets bedste europæiske film ved uddelingen af europæiske filmpriser i Berlin
2. december 2005

"Har europæisk film noget særligt at byde på - en fælles identitet, en egen aroma? Eller er det efterhånden en tung odeur, der hænger over klichéen om europæisk filmkunst kontra amerikansk kassefilm?"

Sådan spurgtes der polemisk, da filmtidsskriftet EKKO tidligere på året lavede et særnummer om Filmens Europa. Her kunne man bl.a. læse Wim Wenders forsvare den europæiske films særpræg over for den amerikanske, men han fremhævede også, at især når det gælder markedsføring, kan europæisk film med god grund skele til konkurrenterne fra Hollywood.

Samme Wenders er præsident for Det Europæiske Filmakademi (EFA), der i morgen aften for 18. gang uddeler årets priser til film og præstationer i europæisk film. Akademiet blev stiftet i 1989 for at fremme den europæiske filmindustris interesser. Først hed akademiets årlige filmpris Felix, men i 1996 blev den relanceret, og modtagerne får nu en unavngiven statuette ved det Oscar-inspirerede gallashow. Det kunne man næppe forestille sig i brandingens USA, men EFA's 1.600 medlemmer har tilsyneladende lært at leve med, at det er svært at finde et tilpas inter-europæisk navn.

Stærkt felt

En pris er jo trods alt en pris, og i år har dansk film med Susanne Biers Brødre og Lars von Triers Manderlay i spidsen fået 11 nomineringer. Brødre er nomineret i den prestigefulde kategori for bedste film sammen med fem andre europæiske titler. Af dem er det kun Sophie Scholls sidste dage, der har haft dansk biografpremiere, mens Pawel Pawlikowskis My Summer of Love kunne ses på Copenhagen International Film Festival i år. Dardenne-brødrenes guldpalmevinder L'Enfant, Michael Hanekes Caché og Wim Wenders' nostalgiske Americana-drama Don't Come Knocking havde alle verdenspremiere i konkurrencen i Cannes i maj, men kommer først i biograferne herhjemme i det nye år. De seks meget forskellige film viser, at den fælles identitet måske nok kan være svær at få øje på, men de viser også, at der er liv i de europæiske historier, som både kan være gribende hverdagsskildringer som L'Enfant, en begavet, paranoid thriller med sociale implikationer som Caché eller et vedkommende historisk portræt af Sophie Scholl.

Brødre er desuden nomineret i kategorierne bedste instruktør, kvindelige skuespiller (Connie Nielsen), mandlige skuespiller (Ulrich Thomsen), komponist (Johan Söderquist) og manuskriptforfatter (Anders Thomas Jensen). Sidstnævnte er nomineret for sit arbejde på både Brødre og Adams Æbler.

Fin nomineringshøst

Lars von Trier vandt med Dancer in the dark og Breaking the Waves prisen for bedste europæiske film i 1996 og 2000. I 2003 blev han kåret som bedste instruktør for Dogville, men Manderlay har kun fået nomineringer i de tekniske kategorier. Anthony Dod Mantle er nomineret for sit kameraarbejde, Joachim Holbek for musikken og Peter Grant for filmens scenografi.

De resterende nomineringer er Jakob Thuesen med spillefilmdebuten Anklaget som årets talent og Jeppe Rønde, der kan vinde dokumentarprisen for The Swenkas. Sidste år havde dansk film ingen nomineringer, så årets høst er flot. Der kan sikkert falde en pris eller to af lørdag aften, når den europæiske filmbranche fejrer sig selv og sit særpræg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her