Læsetid: 4 min.

Europæisk højre får opfyldt politisk ønskedrøm

Takket være nye EU-parlamentarikere fra Rumænien og Bulgarien er der nu nok politikere fra det ekstreme højre til at danne en gruppe i Europaparlamentet, der dermed får øget indflydelse
15. januar 2007

BRUXELLES/BUKAREST - Det er en broget flok af Holocaust-benægtere, ultranationalister og folk med drømme om at genetablere storriger fra før verden gik af lave, der nu danner sin egen gruppe i Europaparlamentet.

"Vi er ikke racister og hooligans," forsikrede Bruno Gollnisch fra det højreekstreme franske parti Front Nationa på et pressemøde i Bruxelles i sidste uge. Han var en glad mand. Når EU-parlamentet i dag samles for første gang, efter at Rumænien og Bulgarien er trådt ind, står han nemlig i spidsen for en forsamling, der kan takke fem rumænere og en bulgarer for, at være blevet stor nok til at danne sin egen højreekstremistiske gruppe i parlamentet.

Det betyder et pænt skridt fremad mod indflydelse for det nationalistiske højre. Løsgængere har langt vanskeligere ved at få taletid, ved at blive ordfører på bestemte sager, og ikke mindst har de færre penge til sekretariatsbistand.

Op til partidannelsen bragte belgiske aviser karikaturer af partiet som en samling hooligans og racister. Men intet kunne - ifølge Gollnisch - være en mere fejlagtig karakteristik af gruppen, der blandt andet rummer fem universitetsprofessorer og tre direktører.

"Vi er ikke imod andre, vi forsvarer bare vores identitet," sagde Gollnisch, der også fremhævede, at der var 27,7 millioner europæiske vælgere, der stod bag den gruppe - hvis man altså tæller alle vælgernes familier med.

Patrioterne i unionen

Gruppen har gjort sine slagord til sit navn. "Identitet, tradition, suverænitet", forkortet ITS, består af otte partier fra syv lande. I persongalleriet er franske Jean-Marie Le Pen og datteren Marine, italienske Alessandra Mussolini - barnebarn Benito Mussolini, belgiske Vlaams Belang og østrigeren Andreas Mölzer, der var strategen bag Jörg Haiders kampangne, før de brød med hinanden.

Og det er en åben forsamling.

"Hvis de står tæt på vores værdier og er patriotiske og nationale, skal de være velkomne. Patrioter fra alle lande, forener eder," lød opfordringen fra Gollnisch frit efter - Karl Marx.

Gruppen vil kæmpe for den europæiske civilisation og den traditionelle familie. Selv om Gollnisch ikke ville gå i detaljer på det spørgsmål, forsikrede han, at "vi er nok alle meget traditionelle," mens han lænede sig frem og kiggede på herrerne i panelet ved siden af sig.

ITS vil også kæmpe imod indvandring, imod tyrkisk EU-medlemskab og for rent nationale interesser. Og ikke mindst vil gruppen gøre sit for at bremse bevægelsen hen imod en europæisk superstat og dæmme op for globaliseringen.

"Vores mål er ikke at få EU-samarbejdet til at bryde sammen, men vi er mod en europæisk superstat. Borgerne kan ikke vælge, de har ingen indflydelse på, hvem der blander sig i de mest intime ting i deres hverdag," sagde Gollnisch.

Skandalerne

Selv om Gollnisch understreger, at gruppen ikke er racister eller hooligans, har flere af medlemmerne sørget for offentlig ravage. Andreas Mölzers har den østrigske højesterets ord for, at hans ideologi er "ligesom nationalsocialismen", og Bruno Gollnisch selv er involveret i en retssag i hjemlandet Frankrig, anklaget for at have benægtet Holocaust. Hans parlamentariske immunitet er blevet inddraget, og han har fået undervisningsforbud ved sit universitet, mens en domstol i Lyon, ifølge franske medier, ventes at komme med en afgørelse i denne uge.

"Blot fordi man er anklaget, er man ikke nødvendigvis skyldig," var Gollnisch kommentar til den sag.

Et andet gruppemedlem har i en e-mail til andre EU-parlamentarikere hånet en ungarsk kollega, roma-politikeren Livia Jaroka.

"I mit land findes der titusinder af sigøjnerpiger, som er langt smukkere end denne ærværdige af slagsen. Faktisk kan man på rette tid og sted købe en (12-13 år gammel pige) til at blive din hengivne hustru. De bedste koster op til 5.000 euro per styk, wow!" skrev bulgaren Dimitar Stoyanov, der sidder i ledelsen af den nye gruppe. Han kritiserede også, at Jaroka ikke var så mager, som andre roma-kvinder, så hun øjensynligt ikke deler "de frygtelige lidelser, som hendes folk bærer overalt i Europa," skrev den ivrige unge EU-parlamentariker, og blev dermed berygtet i Parlamentet, allerede inden hans land formelt var blevet medlem af EU.

Mölzers vision

Gruppen af de højre-nationale er ikke nogen ny opfindelse. Siden et møde i Wien i efteråret 2005, har den været en lille brik i østrigeren Andreas Mölzers vision. Han har længe arbejdet for et 'Euro-Højre', og i et interview til det tyske højrepartis blad, Deutsche Stimme, betegnes det endda som hans fortjeneste, at højrepartierne er ved at bilægge deres indbyrdes stridigheder. Det er dog ikke helt lykkedes at samle alle de iltre ledere. Bossen for Italiens Liga Nord, Umberto Bossi, har for eksempel afvist samarbejdet på grund af personlige uoverensstemmelser med den franske højreleder Jean-Marie Le Pen.

Politisk embargo

Og den europæiske venstrefløj har heller ikke tænkt sig at lade deres kollegaer i den anden ende af spektret få det for let. Lederen af Den Socialistiske Gruppe, Martin Schultz, opfordrede fredag til en politisk embargo mod den nye gruppe.

Under de nuværende regler har hver gruppe i parlamentet ret til en eller to viceformandsposter i udvalgene, men socialisterne opfordrer parlamentet til at holde det nye højre fra enhver ledende position.

Og det tyder på at opfordringen vil bliver fulgt.

"Jeg kan ikke se nogen af mine medlemmer stemme på disse kandidater," sagde en talsmand fra Centrum-højre (EPP-ED) på et pressemøde, mens hans kollega fra Den Liberale Gruppe tilføjede, at det ville være "intellektuelt interessant" at se, hvordan gruppen kunne bruge "deres rascistiske propaganda" i f.eks. fiskeriudvalget.

Ingen grund til panik

Det tyder derved på, at der er bred enighed om at marginalisere det ekstreme højre. Men selv hvis der kommer et par højrenationalister til orde, skal vi ifølge lederen af den grønne gruppe, Monica Frassoni, ikke frygte et voldsomt højreskred i parlamentet.

"Gruppen afspejler en sørgelig virkelighed i dagens Europa, men vil ikke ændre noget i praksis. Det ekstreme højre har allerede deres medlemmer i parlamentet. At de nu danner gruppe vil ikke give dem mere indflydelse. De vil forblive marginale," fastslår Frassoni.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu