Læsetid: 4 min.

Europæisk venstrefløjs store ja-party i Paris

Det sociale, solidariske og tolerante Europa blev hyldet onsdag aften, da den samlede europæiske socialdemokratiske venstrefløj mødtes i Paris for at bekræfte hinanden i hvorfor de siger ja til EU-forfatningen
20. maj 2005

PARIS - Sig navnene: Jacques Delors, Joschka Fischer, François Hollande, Jack Lang, George Papandreou, Mario Soares, Dominique Strauss-Kahn - og Poul Nyrup Rasmussen - den europæiske venstrefløjs kendte ledere deltog onsdag aften i et imponerende ja-show, som det franske Parti Socialiste, havde stablet på benene i Cirque d'Hiver - en af Paris' kendeste cirkusbygninger bygget i 1852 .

På en rød-rød baggrund - ingen blå-gule stjerner her - havde PS indbudt til fest og farver og gensidig bekræftelse.

Ikke færre end 37 talere var booket til begivenheden, og alle som en var de nuværende eller tidligere ministre, præsidenter eller parlamentarikere. At den slags stjerneparader er populære er der ingen tvivl om. Da Information ankommer til bygningen, strækker publikumskøen sig over en kilometer ned ad og rundt om rue Amelot i det 11. arrondissement.

Indenfor er stemningen høj. Projektørerne i loftet er røde, og blændende hvide for de mange tv-stationer, som er mødt op for at filme girafferne.

Lysekronerne hænger oppe under den smukt malede kuppel og fra højttalerne gjalder først diskret trompetmusik, og senere - da Paris' karismatiske borgmester Bertrand Delanoë ankommer i følge med aftenens vært, tidligere kulturminister Jack Lang - nede i centrum af den runde sal, skifter musikken til den socialistiske slagsang 'Bella Ciao', og klapsalverne intensiveres, mens blitzene lyner fra alle de forsamlede fotografer.

Tag ikke fejl af venstrefløjen. Den er ikke imod idoldyrkelse eller berømtheder - den har sine egne af slagsen - og det er tydeligt for enhver ikke mindst, fordi alt, hvad der foregår nede på gulvet foran podiet, for en sikkerheds skyld er knaldet op på to storskærme på hver sin side af den runde bygning, der er stoppet med publikum helt op til taget, at også de deltagende talere er glade for at se hinanden.

Som sniffende hunde

Det kan man se alene på den måde, de hele tiden skal røre ved hinanden på.

PS' leder François Hollande klapper jovialt Jacques Delors på skulderen, Jack Lang smiler bredt til Soares. Nyrup giver hånd sine hollandske og portugisiske partifæller. De opfører sig som hunde, der snuser hinanden i rumpen. Familien er sammen, og de kan li' det. Og publikum med.

Langt senere - ved 23-tiden i Nyrups tale holdt på stilsikkert fransk - betror den danske formand for de europæiske socialister, at hans kone (han sagde dog ikke, 'Lone' på den måde, som kun han kan det) aftenen før havde spurgt ham om, han havde fundet "en ny kvinde i Frankrig", siden han skulle til Paris. "Men nej, det jeg har fundet i Frankrig er nye venner," fortæller eks-statsministeren, uden at det helt virker som om, publikum har fattet vitsen. Eller også er dansk og fransk humor trods alt ikke kompatible størrelser.

Nyrup fortæller også, at hans fars - arbejdsmandens - død, da Nyrup selv var knægt fik ham involveret i politik på venstrefløjen: "jeg lærte, at pengene ikke skal være herren, men tjene folket. Og det har I forstået her i Frankrig," siger Nyrup til publikums glæde.

Han minder dem om, at den franske befolknings forkærlighed for regulering af kapitalen må være international - grundet globaliseringen - og derfor skal franskmændene sige "ja til forfatningen og til Europa den 29. maj".

Og det er generelt budskabet hele aftenen igennem. Leveret mere eller mindre brillant.

Velkommen til øst

Blandt de mest inciterende talere er borgmester Delanoë, som åbner ballet til taktfaste klapsalver fra det overvejende midaldrende og helt hvide publikum.

"Paris er en international by, en europæisk by. Paris siger ja til Europa, og vi siger tak. Vi vil aldrig glemme, at den første soldat, der stod i Paris, efter at vi blev befriet fra nazisterne, var en spanier," råber borgmesteren indledningsvist, mens hans knyttede næve slår huller i luften rundt om talerstolen.

"Vi siger også velkommen til de lande, som blev befriet fra stalinismen," fortsætter han med en gestus mod den forsamling af aktuelle og eks-ministre og partiledere fra de øst-og centraleuropæiske lande, der skal tale senere i programmet. Før Delanoë endelig minder om, at "det er de britiske og hollandske neoliberale, nationalisterne, fremmedhaderne og borgerlige yderfløje, der ønsker et fransk nej den 29. maj, mens vi, som støtter basale rettigheder til minoriteter, til kvinder, vi, der støtter øget magt til Europa-Parlamentet og de nationale parlamenter, vi, der ønsker os et folkenes Europa, siger ja."

Mere tak til Europa

Kulturikonet Jack Lang siger det samme, men med andre ord. Han drømmer om et Europa uden nationalisme og xenofobi. Om at Afrika konstruerer et samarbejde, "der ligner det, vi har i Europa."

Martin Schultz, formanden for den socialistiske parlamentsgruppe i Europa-Parlamentet (ham, Silvio Berlusconi kaldte perfekt som nazistisk fangevogter), siger også tak til Europa - for at gøre det muligt for Tyskland at komme tilbage i den europæiske familie efter Anden Verdenskrig. Klapsalverne slår op mod ham.

Katalanske Josep Borrel, formanden for Europa-Parlamentet, forsikrer om, at det er franskmændenes eget valg, hvad de stemmer den 29. maj, men at "jeres valg har dybe konsekvenser for hele resten af Europa, for alle os, der ønsker os et samlet, et socialt og et solidarisk Europa, der kan agere i verden og give USA et modspil."

Flere klapsalver.

Og sådan fortsætter det med Jacques Delors, Mario Soares, Dominique Strauss-Kahn og Joschka Fischer. Og 25 andre. Ingen tvivl om, at den franske centrum-højre- regering har brug for en stor indsats fra de franske socialister.

Det fik de også torsdag aften, hvor man dog kunne sige med sikkerhed, at de forsamlede statsmænd og ganske få kvinder talte til et publikum, som i forvejen var overbevist.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu