Læsetid: 6 min.

Europæiske presseklip om profet-tegningerne

Ytringsfriheden må i denne situation forsvares betingelsesløst, synes de fleste. Men nogle af disse karikaturer gik over stregen, mener andre. Det er de gennemgående holdninger i Europas aviser
4. februar 2006

Må man godt karikere Muhammed? Svaret på dette spørgsmål burde være et "ja, ubetinget", mener den tyske netportal Perlentaucher.de. Men som de mange presseklip, portalens 'perlefiskere' har indsamlet er det langtfra alle, der deler synspunktet. Som dokumentation har Information oversat et udvalg af aviskommentarerne fra Perlentauchers liste.

BERLINGSKE TIDENDE

Berlingske Tidende den 9. december, 2005:

"Med Den Islamiske Konferenceorganisation OIC's forsøg på at involvere FN's menneskerettighedskommisær er grænsen for det acceptable overskredet. At inddrage FN i denne sag er et klart misbrug af organisationen. Tydeligvis er det for nogle af OIC-medlemmerne bekvemt at hidse sig op over karikaturer i et fjernt land. I sidste ende vidner dette kun om de problemer, disse stater har med respekten for menneskerettigheder, religions- og ytringsfrihed."

DAGENS NYHETER

Dagens Nyheter, 17. januar 2006:

"Den danske regering gør ret i at vægre sig mod at tvinge Jyllands-Posten til at undskylde, som flere muslimske organisationer har opfordret den til. For denne linje burde den få fuld opbakning og anerkendelse fra sine EU-kolleger. Den langt sværere udfordring, det er at forankre forståelsen for det åbne samfund hos alle Danmarks borgere, har den ikke magtet. Lige så lidt som dens EU-kolleger har magtet det. En kendsgerning er det, at en del af muslimerne i de europæiske lande har meget vanskeligt ved at finde sig til rette i det åbne samfund."

SYDSVENSKAN

Kommentator Tor Billgren i Sydsvenskan, 17. januar:

"En provokation som denne har ikke meget med ytringsfrihed at gøre, men ganske meget at gøre med disrespekt for andre religioner og kulturer. Det er samme taktik, som Rote Armée Fraktion betjente sig af i 1970'ernes Vesttyskland: Med terrorhandlinger ville de skærpe konfrontationen mellem det, de så som den vesttyske politistat, og folket for at synliggøre statens 'sande fascistiske ansigt', således at nationens proletarer ville rejse sig og revoltere. På samme måde forsøger den fundamentalistiske kristendom i Danmark nu at provokere islam til at 'vise sit sande ansigt' og derved kalde sit folk til modstand mod islam."

LIBERATION

31. januar, islamforsker Gilles Kepel i Libération:

"Der er en ekstrem følsomhed over for blasfemi i den muslimske verden, hvor der også er en fremherskende følelse af at være belejret og af, at islam er en truet religion. Og dette på trods af at flere prædikanter og imamer holder brandtaler om, hvordan islam skal erobre verden... Det er fuldt forståeligt, at mange troende chokeres over, at deres religionsstifter fremstilles som terrorist."

LE SOIR

31. januar, Jurek Kuczkiewicz i belgiske Le Soir:

"En ond ånd, der ville antænde en civilisationskrig, kunne ikke have fundet på noget bedre end de danske Muhammed-tegninger. Det er betegnende og forstemmende, at denne affære skal udspille sig i netop Europa - dvs. i en verdensdel, hvor ytringsfriheden er mindst hæmmet af politisk korrekthed, men hvor den kulturelle og etniske mangfoldighed efterhånden har tvunget os til at ophøje tolerance til religion. Men selv vores udøvede tolerance må ikke reducere frihedens ideal til det niveau, der er gældende iblandt de mest tolerante af os. Ganske uanset hvad deres tro så er."

DIE TAGESZEITUNG

31. januar, Reinhard wolf i Die Tageszeitung:

"Karikaturerne i den danske avis var en kalkuleret provokation. Danmark har i de senere år profileret sig på en åbenlys udlændingefjendtlig kurs, som ikke blot har sat sig dybe spor i politik og jura, men også i den offentlige diskurs. Ledende danske politikere har tilladt sig at stemple indvandrere som andenklassesmennesker og at sammenligne islam med pest og kolera, uden at det har ført til større protester. Alligevel er det også dybt beklageligt, at den muslimske reaktion var så forudsigelig. Og der skal ikke herske tvivl om, at denne reaktion kun levner den vestlige offentlighed ét valg: At forsvare pressefriheden ubetinget. Også selv om dette måtte falde os svært i forhold til disse uappetitlige karikaturer."

SYDSVENSKAN

1. februar, Cecilia Bornäs i Sydsvenskan:

"Offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne fandt ikke sted i et politisk vakuum. Karikaturerne var en foræring til en regering, som behandler mennesker, som har søgt beskyttelse i Danmark, på måder, som grænser til apartheid. Karikaturerne er nu blevet debattens omdrejningspunkt, men det bør ikke glemmes, at reaktionerne i den arabiske verden næppe var blevet så voldsomme, dersom den danske regering ikke selv havde udvist en sådan foragt over for muslimer og islam. Dette drejer sig også om realpolitik og ikke kun om tegninger på et avispapir. Derfor kan denne affære heller ikke sidestilles med Salman Rushdies Sataniske vers."

LE NOUVEL OBSERVATEUR

Serge Faubert, lederskribent på France Soir, i interview med nyhedsmagasinet Le Nouvel Observateur:

"Ytringsfriheden risikerer at gå til grunde langsomt, hvis vi ikke husker at gøre brug af den. Disse karikaturer falder så afgjort inden for ytringsfrihedens rammer. France Soir er en republikansk avis, og vi kæmper for republikanske værdier. Det betyder, at hvis nogen vil have karikaturer forbudt, så vil vi være de første til at offentliggøre dem. Vi handler ud fra vores overbevisning - det er altid det sundeste."

LIDOVE NOVINY

Flemming Rose, Jyllandspostens kulturredaktør i den tjekkiske avis Lidove Noviny:

"Striden om karikaturerne er blevet opgejlet af danske muslimer, der er rejst til Mellemøsten med netop dette mål for øje. Der har de med fuldt overlæg fortalt løgne om situationen for muslimer i Danmark og om de tegninger, min avis har offentliggjort. Hvad denne strid handler om, er en kamp imellem et moderne, sekulariseret demokrati, hvor enhver har ret til at sige og skrive, hvad de vil, og kræfter, som vil påtvinge mennesker med en fra dem afvigende tro deres egne religiøse tabuer."

JOURNAL DE NOTICIAS

Rui Camacho, redaktør ved Jornal de Noticias i Portugal:

"Man må undre sig over, at Jyllands-Postens chefredaktør kan blive så overrasket over, at reaktionen fra den muslimske verden er så hidsig. Salman Rushdie kunne have forklaret ham alt om, hvad der sker, når man drager den muslimske profets hellighed i tvivl. Det mest overraskende er snarere, at der i Vesten findes intellektuelle meningsdannere, som i fuld alvor vil retfærdiggøre, at muslimer afbrænder bøger, flag og aviser, fordi nogen har gjort sig lystig over muslimernes profet. Jyllands-Postens chefredaktør burde ikke have undskyldt noget som helst. Denne sag handler ikke om blasfemi over for en Gud, der åbenbart anses for at være helt blottet for humoristisk sans. Det drejer sig om langt højere værdier, nemlig om ytringsfrihed - ja, om friheden til latter."

LE TEMPS

Patricia Briel i den schweiziske avis le Temps:

Den schweiziske avis le Temps trykker på forsiden en karikatur af bladtegneren Chapatte, der viser ham selv med et papir i hånden, hvorpå han har skrevet Muhammed har en stor tud, mens han i en taleboble siger: "Det har jeg ikke skrevet". Avisens kommentator Patricia Briel skriver:

"Reaktionen fra de arabisk-muslimske lande viser, hvor tvingende nødvendigt det er blevet atter få åbnet porten til itjihad (nytolkning af islams hellige skrifter, red.) - den vedvarende bestræbelse på at nytolke islamiske forskrifter på en måde så de passer til nutiden. I dag er der heldigvis mange muslimske intellektuelle, der plæderer for, at det er nødvendigt at lægge en sund distance til det hellige for at hindre de religiøse ekstremisters manipulation med islam. En genoptagelse af itjihad, der blev afbrudt i det 11. århundrede, vil kunne betyde en langt mere frugtbar dialog mellem de vestlige demokratier og de islamiske samfund."

DIE WELT

Die Welt:

"Det er ganske afslørende, at demonstrationerne er størst og den diplomatiske reaktion heftigst i netop de lande, hvor autoritære regimer er underlagt et stigende indenrigspolitisk pres fra deres islamistiske opposition."

FRANKFURTER RUNDSCHAU

Frankfurter Rundschau:

"Det er ikke noget tilfælde, at det netop er i Danmark, at det er kommet så vidt som til dette sammenstød, for i intet andet land i Europa har der i de senere år været ført en så hadsk udlændingedebat, og i intet andet land i Europa er udlændingelovgivningen blevet så brutalt skærpet. I flere af Danmarks toneangivende medier bliver udlændinge kollektivt og konstant betegnet som et problem i stedet for som en ressource. Parlamentsmedlemmer fra det højrepopulistiske folkeparti har kaldt muslimer for "kræftknuder" og islam for en "terrorbevægelse", og partiets leder har udtalt: "Der findes kun én civilisation, og det er vores.""

DIE TAGESZEITUNG

Aktham Suliman, Al-Jazeeras korrespondent i Tyskland, til Die Tageszeitung:

"Jeg bliver så uendelig ked af, hvad der her i Europa bliver sagt om os muslimer. At Muhammed afbildes er i sig selv ikke det største problem, selv om Koranen udtrykkeligt forbyder det. Nej, det, som krænker mig, er snarere den fuldstændige respektløshed over for os og vores tro, som lyser ud af disse karikaturer."

Kommentator Rober Misik i samme avis:

"Ophidsede muslimer og militante ytringsfrihedsforkæmpere - hvor er I dog barnagtige, begge parter. Så gå dog ud og leg!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her