Læsetid: 5 min.

EU's hovedstad vrimler med praktikanter

Bruxelles er hjemsted for masser af EU-praktikanter. Sidst på ugen mødes de danske af slagsen til fredagsbar på værtshuset Grapevine bag ved EU-Parlamentet for at slappe af, arbejdsdagene er nemlig lange. Til gengæld får praktikanterne lov til at være tæt på magten
1. september 2005

2. SEKTION - STUDIESTART

"Du skal vælge det, du synes er mest spændende, og som du er bedst til."

Sebastian Penn Nørfelt understreger mottoet - for ham var det nemlig opskriften på at få en af de mest eftertragtede praktikpladser i Bruxelles: I EU-Kommissionens top. Som praktikant i kabinettet hos den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, har han deltaget i møder om den store reform af EU's sukkerordninger. Han har blandt andet skrevet korte analytiske notater til kabinettet, fortæller han.

"Jeg fik mulighed for at se, hvordan EU-Kommissionen fungerer med de andre institutioner og internt," siger han.

Dermed fik han en viden, der ikke kan læses ud af bøgerne. At han blandt 8.000 ansøgere fik en af de 600 praktikpladser i EU-Kommissionen skyldes egentlig ikke, at han har gjort noget særligt. Men de emner, han interesserer sig for, er helt i tråd med de emner, der står på Mariann Fischer Boels dagsorden i år: "Jeg havde skrevet en opgave om WTO og handelspolitik, og kommissæren har meget at gøre med handelspolitik i denne tid. Min bachelor handlede om interesseorganisationers forhold til EU-Kommissionen og EU generelt," fortæller han.

Netop i denne tid og især op til forhandlingerne i Verdenshandelsorganisationen WTO i Hong Kong sidst på året er landbrugskommissær Fischer Boel en af de to kommissærer, der er hovedansvarlig for forhandlingerne i WTO. Sebastian kunne også i sin ansøgning henvise til studenterjob i Udenrigs- og Statsministeriet.

"Jeg har fået nej fra andre organisationer hernede," fortæller Sebastian om praktiksøgningen. "De kunne ikke bruge det, jeg er god til. Jeg var heldig, at jeg havde den profil, der passede ind her," siger han.

"Der er selvfølgelig lidt cv-rytteri i det, det vil jeg gerne indrømme," siger Sebastian om sin praktiktid i EU-Kommissionen.

"Men den erfaring, jeg har opbygget, er unik. At have fået en fornemmelse for, hvordan EU fungerer, er den drivende kraft."

Så det halve år i Bruxelles har været alle anstrengelserne værd: Arbejdsdagene er ofte fra ni om morgenen til syv om aftenen plus alle arrangementerne. Og så var der jakkesættet - en uforudset udgift. Men Sebastian fik lært at binde sit slips hver morgen: "Det er arbejdsuniformen."

Ikke bange for politik

Sune Tobias Grollov var i praktik hos EU-parlamentariker Ole Krarup, og han fik lov til alt muligt - også at analysere et beslutningsforslag til bunds og anbefale, hvad Ole Krarup skulle stemme. I sit halve år i Bruxelles skrev Sune, der læser statskundskab i København med historie som bifag, baggrundsanalyser om emner som våbenembargoen mod Kina, om sikkerhedspolitik og EU's udenrigspolitik. Analyserne blev brugt internt i Ole Krarups rød-grønne gruppe i EU-Parlamentet samt hjemme i Folkebevægelsen.

"Opholdet har givet mig en kanon erfaring, netop fordi jeg fik så meget ansvar," siger Sune. Så den fremtidige karriere må gerne bringe ham tilbage til EU-systemet: "Det er svært at få noget tilsvarende, hvor man får så meget ansvar, i Danmark. Og her er perspektivet hele Europa," siger han.

Tiden som praktikant i Bruxelles kan være med til at åbne for muligheden for netop et job i Bruxelles, når studierne er afsluttet, håber han: "Det ser jo godt ud på cv'et."

En udtalelse fra tiden i EU-Parlamentet fortæller, at han er god til holdarbejde, at han kan knokle ti timer om dagen, og at han kan levere noget.

Men hvad med det politiske - vil arbejdet for et bestemt parti eller en bevægelse ikke lukke nogle døre? Det er Sune ikke videre bekymret for: "Jeg har jo ikke stået med den politiske fane, jeg er ved at blive uddannet til politisk analyse," siger han.

Mange af praktikanterne i de andre partier er endda partimedlemmer, og det er ikke noget problem. Selv fik Sune arbejde hos Ole Krarup ved et tilfælde, ikke på grund af en partibog. Et interview med jura-professoren og EU-politikeren Krarup indgik i en metodisk opgave på universitetet. Og da Ole Krarup så resultatet af opgaven, foreslog han Sune at blive praktikant.

Netværket med de andre praktikanter i Bruxelles er godt, fortæller Sune: "Det danske netværk er så stærkt, jeg var virkelig overrasket."

Praktikanterne har en mailingliste for at kunne holde kontakt med hinanden, mange af dem bor i 'dansker-husene', private kollegier hos en belgisk udlejer ved navn Anastasia. Og så mødes de regelmæssigt til fredagsbar på Place Luxembourg.

Det står ikke i bøgerne

Sabine Thies Christensen er allerede specialiseret inden for sundhedsøkonomi, det arbejdede hun nemlig også med som studentermedarbejder i Amtsrådsforeningen i København. Og da hun gerne ville prøve at leve i et andet land, var det oplagt at søge praktikantstillingen i Amtsrådsforeningen i Bruxelles. Efter et halvt års praktik bliver hun nu i byen for at læse på Université Libre de Bruxelles. "De har ikke de samme fag, men det passer ind," siger hun.

Som praktikant følger hun sundhedspolitikken, blandt andet i EU's Regionsudvalg. I Bruxelles er Amtsrådsforeningen en interesseorganisation, der skal gøre sig gældende på de områder, de danske amter er ansvarlige for.

"Vi vil jo gerne have indflydelse så tidligt som muligt. Regionsudvalget har høringsret på nogle områder," forklarer hun.

For Sabines vedkommende er emnerne eksempelvis en europæisk handlingsplan til fremme af sundheds- og forbrugerbeskyttelse. Samtalepartnerne på området er foruden de andre kommunale kolleger i Regionsudvalget også EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og NGO'ere. Som vordende økonom har Sabines fokus været de finansielle perspektiver i planerne.

Praktiktiden i Bruxelles har givet hende inspiration til specialet, et stort internationalt netværk og praktiske perspektiver på det, hun har lært. "Du kan ikke læse dig til, hvordan samarbejdet virker. Og hvordan du kan påvirke tingene, så du bare får en lille smule indflydelse," fortæller hun om den politiske forhandlingsproces.

Men karrieren skal ikke nødvendigvis gå til Bruxelles efter studierne.

"Hvis der kommer et godt job, vil det være spændende at arbejde her i nogle år. På længere sigt vil jeg gerne hjem," siger hun.

"Jeg har fået indblik i, hvordan tingene fungerer i et andet land, og hvad kommission og parlament egentlig laver. Det vil give meget i enhver jobsituation, uanset hvor det bliver," mener hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her