Læsetid: 2 min.

EU's tysk-franske motor i krise

Den tyske kansler Schröder og den franske præsident Chirac er presset indenrigspolitisk og vil derfor ifølge ekspert ikke være i stand til føre EU ud af krisen
7. juni 2005

Tysklands og Frankrigs traditionelle rolle som EU's motor blev i går udsat for en alvorlig udfordring, da Storbritannien udskød sin planlagte folkeafstemning om EU's forfatningstraktat på ubestemt tid.

Så sent som lørdag aften havde den tyske kansler, Gerhard Schröder, og den franske præsident, Jacques Chirac, under en krisemiddag i Berlin endnu engang opfordret til, at ratificeringsprocessen skal fortsætte i samtlige EU-lande trods franskmændenes og hollændernes nej til forfatningstraktaten.

Men den britiske regering, der den 1. juli overtager EU-formandskabet fra Luxembourg, valgte altså at sidde opfordringen overhørig.

"Blair overtager nu den lederrolle, som Schröder og Chirac ikke har levet op til," skrev avisen Süddeutsche Zeitung, der udtrykte håb om, at den britiske premierministers formandskab kommer på rette tid til at løse EU's krise.

Den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, advarede i går imod overilede konklusioner efter den britiske afgørelse.

"Processen bliver ikke afsluttet, men udelukkende udskudt nu. Situationen skal nøje analyseres på det kommende EU-topmøde," sagde han.

Forhold i krise

Det er dog ikke kun EU, men også selve det tysk-franske forhold, som er i krise. Det siger Martin Koopmann, der er leder af afdelingen for tysk-franske forhold ved det tyske udenrigspolitiske selskabs forskningsinstitut DGAP.

Mens kansleren står til at tabe efterårets nyvalg, har præsidenten fået sorteper efter sit høje spil med folkeafstemningen, som også tvang ham til en ministerrokade, der fremmer den interne rivalisering i den franske regering.

"Både Chirac og Schröder er reelt handlingslammede politisk, og det betyder også, at de står svækket i dialogen med deres europæiske kolleger. De kan hverken bringe substans eller holdbare løsninger ind i debatten netop nu," siger Martin Koopmann, der vurderer, at den tysk-franske tandem først for alvor kan få fart på igen efter det tyske forbundsdagsvalg til efteråret og det franske præsidentvalg i 2007.

Fremmedgørelse

Også andre eksperter mener, at de franske og tyske ledere får svært ved at tale deres sag, efter at Tyskland og Frankrig i marts fik presset igennem, at eurolandenes stabilitetspagt skulle ændres efter gentagne tyske og franske brud på pagtens budgetregler.

"Deres manglende loyalitet over for stabilitetspagten har fremmedgjort dem over for mange af de mindre EU-lande," siger analytikeren Annie Marie Le Gloannec fra det internationale politiske forskningscenter CERIS til nyhedsbureauet AFP.

Schröder og Chirac mødes fredag atter i Paris for at finde en vej ud af krisen. Men Koopmann tvivler på, at der kommer konkrete fransk-tyske tiltag.

"Vi skal nok ikke regne med nogle vidtrækkende europæiske initiativer, men i det lange løb gælder det selvfølgelig om at redde så mange af de idéer, værdier og kompromisser, der er med i forfatningstraktaten, som overhovedet muligt," siger Koopmann til Ritzau.

Han regner med, at EU-topmødet den 16. og 17. juni efter den britiske udskydelse primært bliver et forsøg på at redde ratificeringsprocessen.

"Rent juridisk var forfatningstraktaten allerede død efter det franske nej, men der er stadig et desperat håb om, at så mange medlemslande som muligt ratificerer forfatningen," siger han, der tvivler på, at den polske folkeafstemning som bebudet finder sted den 9. oktober.

"Oppositionen i Polen er imod forfatningstraktaten og folkeafstemningen, og det indenrigspolitiske pres op til efterårets parlaments- og præsidentvalg kan blive så stort, at folkeafstemningen opgives," siger han.

Ud over Polen har også Danmark, Portugal, Luxembourg, Tjekkiet og Irland meddelt, at de foreløbigt holder fast i deres planlagte folkeafstemninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her