Læsetid: 1 min.

Eva Kjer: Jeg går ikke efter et A- og et B-hold

Hvis frit valg til at købe standardhjælpemidler til handikappede bliver en realitet, vil socialministeren se på, om det bør udløse kompensation til kommunerne
10. august 2006

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) frygter ikke, at hendes forslag om at give handikappede ældre muligheder for frit valg, når de skal have standardhjælpemidler, vil opdele denne gruppe i et A- og et B-hold.

"Der bliver tale om et tilbud, og i givet fald vil de pågældende borgere få et beløb, som svarer til kommunens udgift til disse hjælpemidler, så de selv kan købe, hvad de har behov for," siger ministeren til Ritzau.

I forbindelse med satspuljeforhandlingerne i efteråret vil Eva Kjer Hansen foreslå frit valg, når det gælder standardhjælpemidler, og dermed sikre de handicappede samme muligheder, som de allerede har, når det drejer sig om de særlige personlige hjælpemidler.

Det vil bl.a. sige høreapparater, parykker og ortopædisk fodtøj.

For meget administration

Udspillet blev i går kritiseret af chefkonsulent og politisk koordinator i Ældre Sagen Olav Felbo.

Efter hans opfattelse hjælper frit valg ikke på grundlæggende problemer med ventetid, sagsbehandling og tildeling af hjælpemidler.

"Det er et spørgsmål om at tilgodese borgerne og sørge for, at der er plads til individuelle hensyn. Den plads vil jeg gerne være med til at give mulighed for," tilføjer socialministeren. Hun erkender, at hvis et større antal handicappede i givet fald benytter sig af den ny mulighed, kan det knibe for kommunerne at opnå de rabatter på hjælpemidler, som de indtil nu har nydt godt af.

"Men så må vi finde ud af, hvordan vi kompenserer kommunerne," indskyder hun.

Et godt handikapliv

Kritikere af regeringens satsning på frie valgmuligheder har ofte påpeget, at i stedet for at bruge betydelige ressourcer og administration på tiltag, som der er begrænset efterspørgsel på, ville det være mere fornuftigt at anvende pengene til at styrke de eksisterende tilbud.

"Det ene udelukker ikke det andet. Det er væsentligt, at vi sikrer denne gruppe borgere mulighederne for et godt handikapliv, og det omfatter efter min mening også friheden til selv at have indflydelse på de hjælpemidler, man er dybt afhængig af," understreger Eva Kjer Hansen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu