Læsetid: 4 min.

Den evige bog

At bogen ikke er død, er nok ikke nogen hemmelighed. Vi vil stadig gerne læse om Pippi, Wallander, nye livsstilstrends - og alt muligt andet. Faktisk i endnu højere grad end tidligere, men hvorfor er sort skrift på hvidt papir så appellerende?
18. november 2006

Interessen for bøger er større end nogensinde. I 2005 oversteg salget for første gang 4 mia. kroner i omsætning. En bestsellerroman sælger i dag flere titusind eksemplarer, og enkelte i hundredetusind, men hvad er det, bogen kan?

"Bogen fortæller os om os selv som mennesker, både det personlige og det fremmede. Den åbner op for en verden, vi ikke kender. Det får bogen fat i på sin helt egen særlige måde. Den får os til at møde os selv og giver os mulighed for fordybelse. Så bogen er meget stærk og taler til os i denne tid, fordi den tilbyder en helt særlig og anden form for fordybelse end det daglige medieflimmer," siger Anne-Marie Mai, professor i litteratur ved Syddansk Universitet.

For hende ramte Michaels Strunges, Livets Hastighed (1978), lige præcis det. Men ikke kun det.

"Den fik det at være ung udtrykt i en kunstnerisk form, så jeg så det hele på en anden måde. Det var ikke bare en formidling af en erfaring, men det var oplevelsen af den kunst, som den erfaring fremkaldte. For mig at se er det en af bogens meget store kvaliteter," siger Anne-Marie Mai.

Eller som forstander på Testrup Højskole, der udbyder mange litteraturkurser, Jørgen Carlsen, formulerer det:

"Vi lever i kommunikationens ekstase, hvor vi bliver bombarderet på alle leder og kanter. Bogens tilegnelsesrytme hæver sig over den nye form for kommunikation. Så hvis der skal ske en besindelse og en fordybelse, er bogen helt unik, fordi den ikke skal skrues op. Bogen er samarbejdsvillig, den trækker ikke afsted med en som læser".

Bedre en fjernsynet

En lille dreng svarede en gang i radion, da han blev spurgt, hvorfor han hellere ville høre radio end se fjernsyn; det er fordi, radioen laver bedre billeder for mig. Ligesom bøger gør det, siger litteratursociologen Hans Hertel. Desuden tilbyder bøger en unik kompleksitet.

"Man ser ofte tv-føljetoner, der er lavet over store romaner, men de taber kompleksiteten. Persontegningen bliver forenklet, historien bliver forenklet. Det er jo det, som gør bøger sjove at vende tilbage til, deres kompleksitet. Det gør også bogen evig," siger han.

Ifølge Jørgen Carlsen skyldes det, at "ord er det mest plastiske materiale, vi har," hvorfor "der er bøger, der kun kan være bøger," siger han, og nævner Peter Adolpsens Machine.

"Den er så bundet til sproget som medium, at den ikke kunne præsenteres anderledes. En lille hest styrter ned en gang i istiden, og dens hjerte bliver forvandlet. Du er her inde i en fuldstændig rablende fantasiverden, som giver mening, men som alene kan eksistere i kombinationen af ordene og den fantasi, som læseren selv kommer med," siger Jørgen Carlsen.

Samtidig er bogen autoriativ. I det øjeblik tingene står i bogform, så har de en meget blivende værdi, forklarer Hans Hertel. Også Jørgen Carlsen, tillægger bogens form en væsentlig betydning.

"Du oplever ikke den samme glæde ved ord, hvis de eksempelvis står på en skærm. Ikke fordi man skal være puritansk, men bogen har noget særligt i form af sit fysiske nærvær," siger han.

En bogtrykker sagde en gang til ham; 'Carlsen, alt kan lade sig gøre indtil sværten nærmer sig papiret'.

"Og det er jo rigtigt. På skærmen har man jo indtryk af, at man bare kan trykke på delete-knappen. Papir og sværte giver bogen noget endegyldigt," siger han.

Men det er ikke bare papir og sværte, der giver bogen sin popularitet og værdi.

"Mennesker imellem har bogen en meget stor betydning, fordi den skaber fælles referencerammer, gør at folk har noget fælles at diskutere ud fra, oplevelsesfællesskaber," siger Hans Hertel.

Det er vigtigt at fastholde den pointe, mener han. Bogen giver os sammenhæng og overblik.

Vi vil have papir

Bogen er blevet mange flere ting. Den første bog i Danmark var måske Jellingestenen. En bog i sten. Bogbegrebet er blevet udvidet med de elektroniske hjælpemidler, eksempelvis e-bøger.

I disse dage bliver den første E-bogsportal lanceret, Ebog.dk. E-bøger kom frem for år tilbage, som et bud på en opdatering af verdens ældste medie. De slog bare aldrig rigtig an. Men nu forsøger man sig igen. Forlæggerforeningen, herunder forlag som Gyldendal og Alinea, er gået sammen om en aftale om Ebog.dk. I første omgang skal der lægges undervisningsbøger ud på portalen. Forlagene er modne til det nu, men i forhold til skønlitteraturen halter digitaliseringen stadig bagefter.

"Nettet er et oplagt medie at bruge til undervisningmaterialer, men skønlitteratur er ikke særlig interessant at læse på en skærm. Det giver ikke en litterær oplevelse," siger administrerende direktør for Ebog.dk, Jesper Holm.

E-bøger, lydbøger, cd-rom. Historisk og i ordbøger har bogen fået en underbetydning, hvor selve mediet er underordnet. Man kan løsrive indholdet fra formen. Men måske tiden ikke er inde til det endnu i praksis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her