Læsetid: 4 min.

Excentrisk, elektrisk, eklektisk

Du har taget turen over byens varemærke, Golden Gate Bridge, shoppet mærkevarer på Union Square, kørt det halve af byens bakker rundt med sporvogn, sejlet ud til det berømte fængsel Alcatraz og spist den obligatoriske muslingesuppe på det overrendte Fishermans Wharf. Det er tid til at tage på vandring i San Franciscos sjæl - Mission District
4. november 2006

"Churros, churros," skriger en sælger, som forsøger at overdøve manden med isvognen, en amerikaner-øse glider langsomt forbi og overdøver dem begge med en bas, der sætter gang i de første tre bilalarmer.

Latinorymter strømmer ud af hver anden butik, der sælger plastik madonna-figurer, lommelygter, turist t-shirts, røgelse, plastikaltere med lys i, vasketøjsposer og alt muligt andet billigt ragelse.

For hver 10. meter, man bevæger sig, sniger der sig en ny lugt eller velduft sig op i ens næsebor, som er alt fra varme majs, gammelt øl, frisk koriander, ubehagelig urin eller en lille velfriseret latinofyrs billige aftershave. Scenen er Mission Street en ganske almindelig tirsdag eftermiddag.

"Sunshine in the Mission," råber en tilfældig mand på gaden efter en blond pige. Blonde piger i Mission District - eller bare Mission, som bydelen kaldes - er efterhånden ikke noget særsyn.

Men det er nu alligevel latinos, der dominerer gadebilledet i dette farverige kvarter. De fleste af dem har rødder i Mexico, men her er også mange fra Nicaragua, El Salvador, Honduras og Costa Rica. Spansk er bestemt hovedsproget i Mission, og når man slendrer ned af livlige Mission Street, er det som at gå rundt i en storby i latinamerika.

"Sunshine in the Mission," kan ligeså godt hentyde til klimaet i dette område, som altid er varmere og mere solrigt end andre bydele.

Mission slipper som regel for San Franciscos berygtede tåge, der ellers ruller ind over byen fra om aftenen til middagstid næste dag.

Bryllupskagen

Området er vokset op omkring og opkaldt efter en charmerende kirke ved navn Mission Dolores fra år 1776. Hundrede år efter har nogen desværre valgt at opføre en usmagelig kæmpe af en basilika at være, der mest af alt minder om en bryllupskage, klods op af den gamle Mission Dolores, som for øvrigt er San Franciscos ældste bygning.

Begge bygninger er yndede turistmål, men ellers er denne livlige bydel ofte overset af turister. Det er dog ved at tage en anden drejning.

I det meste af det 20. århundrede var Mission hovedsageligt arbejderkvarter for immigranter, men det ændredes i begyndelsen af dette årtusinde da dot.com-boblen sprang.

Siden er bydelen blevet invaderet af visionære, venstreorienterede iværksættere, der har åbnet gallerier med alternativ kunst, økologiske cafeer, restauranter af enhver slags, dansefællesskaber og andre rekreative initiativer. Mission tiltrækker også Berkeley-kandidater, der er blevet trætte af at bo i Berkeley, anarkister, forfattere og wannebes samt en hel del studerende, som ikke har råd til at bo andre steder i byen.

Giraf til salg

Med ganske laid back californisk stil hænger de om dagen ud på cafeerne, hvor de diskuterer forretningsplaner, surfer på en bærbar Mac eller sidder i et hjørne med en klog bog.

Altas Café på 20th og Alabama er bare et af disse slags steder, hvor det hippe personale engang imellem forekommer småarrogante, hvis man er lidt for konventionel i sin påklædning og ingen synlige tatoveringer har.

Stedet udmærker sig til gengæld ved det store ateliervindue ud til cafeens egen gårdhave, hvor hunde også er velkomne. Og hunde er der altid mange af.

"Er din hund overvægtig," er en samtalestarter hørt i denne gårdhave. En anden er: "Sikke en fin 'eyeliner' din hund har omkring øjnene."

I den anden ende af Mission - et kvarter til fods fra Altas Café - ligger Valencia Street. En gade, der bogstaveligt talt byder på lidt af hvert.

Hvis man er på udkig efter en jumbostørrelse nyre i plastik, en skulptur af Superman eller art deco møbler til spisestuen og andet retro kitsch fra 50'erne og 60'erne, så er X21 Modern på Valencia mellem 20th og 21st stedet, man skal besøge. Ligheden mellem en Indiana Jones-ekspedition og søgen efter noget bestemt i denne to-etagers butik er slående. Priserne er pebrede, så der skal pruttes.

Indisk is

Lidt længere nede af gaden ligger Paxton Gate, hvor et udstoppet girafhoved byder kunder velkommen - det kan forresten købes til cirka 28.000 kroner. Der sælges også andre spændende udstopninger, japanske haveredskaber og slikkepinde med insekter i. Folkene bag tilbyder kurser som eksempelvis 'Introduktion til entomologi' (læren om insekter, red.).

Mission er også stedet med de mange uafhængige boghandlere. Bøger fås bedst i den noget rodede, men charmerende boghandler som Dog Eared Books, som ligger nede på hjørnet af Valencia og 20th. Her sælger de selvfølgelig San Francisco-klassikere som beat generationens Allen Ginsberg og Jack Keurouacs værker, men også mere snævre titler er at finde på hylderne.

Træt af at shoppe, men smag for flere anderledes oplevelser, så slå et smut forbi Bombay Ice Cream & Chaat også på Valencia ved 17th. Her har regnbueisen for længst fået dødsstødet til fordel for mere originale smagsvarianter som figen, kardemomme, rose eller hvad med safranis? Det gode er, at man her kan blive ved med at bede om små smagsprøver, indtil man finder den helt rette variant. Inden isen når at smelte, kan man lige nå hen til Missions grønne oase, Dolores Park på Dolores Street. Kravler man op til den øverste del af parken, så kommer belønningen - en fantastisk udsigt over resten af San Francisco, mens solen skinner, og isen smelter. Så kan man rigtig sidde der og fryde sig over, at man opholder sig i den bedste del af byen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu